Google+ To Φανάρι : Το ΔΝΤ τραβάει μαχαίρι και απειλεί

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Το ΔΝΤ τραβάει μαχαίρι και απειλεί

Γιατί πήγε ο Ι. Βαρουφάκης (πάνω στο καθολικό Πάσχα) στις ΗΠΑ!
Τι θα γίνει Μ. Πέμπτη με τη δόση

Η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους δανειστές από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και, κυρίως, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και τείνουν να «τινάξουν στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (στάση πληρωμών), ανάγκασαν τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ να αφιερώσει το Πάσχα των καθολικών στην Ελλάδα.

Η επιλογή της κ. Λαγκάρντ να διακόψει το πρόγραμμά της και να διαθέσει σε ημέρα αργίας 2,5 ώρες για το ραντεβού με τον κ. Βαρουφάκη δείχνει πόσο πολύ είχε προβληματιστεί η ηγεσία του ΔΝΤ για το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει η Ελλάδα εγκαίρως όχι τόσο τη δόση της Μ. Πέμπτης όσο τις επόμενες υποχρεώσεις προς το Ταμείο, καθώς και για το αγεφύρωτο χάσμα στην υλοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, το οποίο παραμένει σε ισχύ χωρίς να υλοποιείται.

Αίτημα

Πάντως, παρά τις πληροφορίες ότι η συνάντηση στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της κ. Λαγκάρντ, τόσο κύκλοι του ΔΝΤ όσο και η ελληνική πλευρά τόνισαν ότι το ραντεβού ζητήθηκε από τον κ. Βαρουφάκη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η δόση των 450.000.000 ευρώ, την οποία πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μεθαύριο, Μ. Πέμπτη, οι δόσεις που επίκεινται από τον Μάιο και μετά, η αργή και περιορισμένη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας μας και τα μέτρα, που αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτών των διαπραγματεύσεων, όπως οι αυξήσεις στον ΦΠΑ, τα εργασιακά και οι περικοπές συντάξεων. Επίσης, συζητήθηκαν τραπεζικά ζητήματα και οι ιδιωτικοποιήσεις, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα συνεχιστούν οι αποκρατικοποιήσεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού και του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, η κυβέρνηση παραδέχθηκε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά είναι «υπό ανοιχτή διαβούλευση».
Μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισαν ότι θα καταβληθεί κανονικά από τη χώρα μας η δόση της Μ. Πέμπτης προς το Ταμείο και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν από σήμερα οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, και να βελτιωθεί η συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων με τις ελληνικές Αρχές. Ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε ακόμα παραπέρα, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα «θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές εις το διηνεκές».

Δίπλα της Ελληνας σωματοφύλακας

Μπορεί στις διαπραγματεύσεις της με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης να είναι
ιδιαίτερα αυστηρή, ωστόσο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να προτιμά τους συμπατριώτες μας για την προσωπική ασφάλειά της. Απόδειξη, ο Ελληνας σωματοφύλακας που βρίσκεται δίπλα σε κάθε βήμα της ισχυρής γυναίκας της διεθνούς οικονομίας. Τη φωτογραφία που απεικονίζει την κυρία Λαγκάρντ να εισέρχεται στα γραφεία του ΔΝΤ, στη Νέα Υόρκη, συνοδεία του Ελληνα φρουρού δημοσίευσε στο twitter ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Μάλιστα, ο συμπατριώτης μας είναι επικεφαλής της προσωπικής ασφάλειας της γυναίκας που κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Μάριος Ροζάκος

Απαίτηση για μειώσεις συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ

Ανυποχώρητη στο ζήτημα της μείωσης συντάξεων και της αύξησης του ΦΠΑ εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Σε χθεσινό τηλεγράφημά του το DPA ανέφερε ότι η κυρία Λαγκάρντ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει η κυβέρνηση σε περικοπές συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ, υλοποιώντας τα εκκρεμή σχετικά μνημονιακά μέτρα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έθεσε στον κ. Βαρουφάκη ζήτημα υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων, αλλά εντελώς διαφορετική εικόνα μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM, ο κ. Σακελλαρίδης παραδέχθηκε, αφενός, ότι ο ΦΠΑ «είναι ένα θέμα υπό ανοιχτή διαβούλευση» και, αφετέρου, ότι τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση Λαγκάρντ - Βαρουφάκη. «Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα, και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισαν ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα, συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ, και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση».

Το DPA σημείωσε επίσης χθες ότι το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους δανειστές της χώρας μας, οι οποίοι είναι πιο ευέλικτοι. Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό «Focus» υποστήριξε ότι στη συνάντηση Λαγκάρντ - Βαρουφάκη η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ έλεος, δηλαδή να μην επιμείνει στις περικοπές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της εκκρεμούς δανειακής βοήθειας. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο δεν έχει δώσει στη χώρα μας δύο δόσεις (ύψους 3,5 δισ. ευρώ η καθεμία), οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να εκταμιευθούν έως το τέλος του 2014.

Η Αττικό Μετρό έδωσε 400.000.000 € στην ΤτΕ

Στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) μεταφέρθηκαν περί τα 400.000.000 ευρώ από την Αττικό Μετρό. Στελέχη της τελευταίας υποστηρίζουν ότι η μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ έγινε με καλύτερους όρους έναντι των τοποθετήσεων που είχε έως πρόσφατα σε κάποιες από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Προσθέτουν, επίσης, ότι η διοίκηση της Αττικό Μετρό διατηρεί το δικαίωμα ανάκτησης των κεφαλαίων της με χρονική προειδοποίηση δύο ημερών.
Η μεταφορά των 400.000.000 ευρώ στην ΤτΕ συζητείται στη Θεσσαλονίκη από την προηγούμενη εβδομάδα, με παράγοντες της συμπρωτεύουσας να θεωρούν ότι πρόκειται για ποσά τα οποία προορίζονταν για το μετρό. Ομως το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να προχωρήσει, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν κονδύλια, αφού έχει εμπλακεί σε πολυμέτωπο δικαστικό αγώνα μεταξύ Δημοσίου και αναδόχου. Η ανάδοχος κοινοπραξία, υπό την ΑΕΓΕΚ, έχει κερδίσει κάποια σημεία της διαιτησίας στην οποία έχει προσφύγει, ενώ η Αττικό Μετρό κάποια άλλα. Προς το παρόν, πάντως, χωρίς πολιτική απόφαση δεν πρόκειται να προχωρήσει το έργο.

Ο... έρανος γέμισε με ρευστό 10 δισ. € τον «κουμπαρά»

Περίπου 2 δισ. ευρώ από διάφορους φορείς και υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις έχει αποφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σαφάρι της κυβέρνησης για την άντληση ρευστότητας από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου, τα οποία μεταφέρονται από εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και σε αντάλλαγμα οι φορείς λαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις από αυτές που λάμβαναν από τις εμπορικές τράπεζες. Με δεδομένο ότι, προτού ξεκινήσει η μάχη για τη διασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας, βρίσκονταν ήδη περί τα 8 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα δημόσιων φορέων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ, το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε στον συγκεκριμένο «κουμπαρά» έφτασε τα 10 δισ. ευρώ και αποτέλεσε πολύτιμη ανάσα για την κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους.
Η διαδικασία έχει ως εξής: Οι φορείς καταθέτουν τα διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιεί συμφωνία με το Δημόσιο να δώσει τα χρήματα αυτά σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία και να τα ξαναπάρει σε μία άλλη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η διαδικασία αυτή λέγεται repos και είναι δυναμική, δηλαδή ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και με διαφορά ποσά.

Η μεταφορά κεφαλαίων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των ασφαλιστικών φορέων από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ επιταχύνθηκε μετά τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες. Η τροπολογία αυτή, μεταξύ άλλων, θέσπισε την απευθείας αξίωση των φορέων και των Ταμείων κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τυχόν κεφαλαιακές ζημιές που υφίστανται από την επένδυση των κεφαλαίων τους.
Δέλεαρ για τους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ, αποτελεί η απόδοση, η οποία ανέρχεται στο 2,4%, έναντι μόλις 0,5% έως 2% στις εμπορικές τράπεζες. Φυσικά η απόδοση αυτή επιβαρύνει το Δημόσιο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου