Google+ To Φανάρι : Γιατί οι Ασιάτες έχουν λοξά μάτια; Βλέφαρα και μογγολικός επίκανθος

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Γιατί οι Ασιάτες έχουν λοξά μάτια; Βλέφαρα και μογγολικός επίκανθος

Οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες και άλλοι λαοί της Άπω Ανατολής έχουν πάνω από τα μάτια τους μια πτυχή δέρματος που καλύπτει εν μέρει το βλέφαρο και τον έσω κανθό, δηλαδή, την άκρη του ματιού που βρίσκεται προς τη μύτη. Η πτυχή κάνει τα μάτια στενότερα και ονομάζεται επίκανθος. Ξεκινάει από τη μύτη και φτάνει μέχρι τον έξω κανθό.

Βλέφαρα και επίκανθος

Στο πρώτο σκίτσο φαίνεται ο διπλός επίκανθος και σημαίνει ότι υπάρχει δίπλωση του βλεφάρου στην εσωτερική και στην εξωτερική πλευρά του ματιού. Παρατηρείται στις φυλές της Σιβηρίας, μέχρι και τους βόρειους Κινέζους. Είναι η πιο βαριά μορφή βλεφάρων που υπάρχει.

Στο δεύτερο σκίτσο φαίνεται το τυπικό μάτι χωρίς επίκανθο.

Στο τρίτο σκίτσο φαίνεται το μάτι με εσωτερικό επίκανθο, που είναι το πιο διαδεδομένο είδος επίκανθου της Κίτρινης ομάδας φυλών. Είναι στοιχείο αναγνωριστικό των κατοίκων της Άπω Ανατολής.

Στο τέταρτο σκίτσο φαίνεται ο εξωτερικός επίκανθος, στοιχείο που παρατηρείται σε ιθαγενείς της Αμερικής. Σε ελαφρά μορφή εντοπίζεται σε αρκετούς Ευρωπαίους, ιδιαίτερα Νορδικούς και Διναρικούς.

Τέλος, φαίνεται το μέτριο βλέφαρο, που εντοπίζεται στον Αλπικό τύπο, καθώς και στον Τουρανικό τύπο. Κινούμενοι προς την Κεντρική Ασία το βλέφαρο γίνεται πιο βαρύ με αυξανόμενη κλίση στα μάτια.

Χάρτης κατανομής του μογγολικού επίκανθου

Οι τέσσερις κατηγορίες περιοχών του χάρτη, ξεκινώντας από έντονη σκίαση μέχρι την διακεκομένη: συχνός και έντονος επίκανθος, λιγότερο συχνός αλλά έντονος επίκανθος, λιγότερο συχνός και εξασθενημένος επίκανθος, σποραδική εμφάνιση επίκανθου.

Αυτές είναι και οι λεγόμενες μογγολικές περιοχές του πλανήτη. Όμως ο επίκανθος δεν εμφανίζεται παντού στην άπω ανατολή, ούτε στον ίδιο βαθμό, αλλά παρουσιάζει διακυμάνσεις. Δηλαδή είναι σύνηθες για μογγόλους να μην έχουν πλήρως αναπτυγμένο επίκανθο, ή και καθόλου. Ο χάρτης δείχνει και την εδαφική υπεροχή της μογγολικότητας στη Ρωσία.

Ο χάρτης είναι από τον R. Biasutti (1941). Πατήστε πάνω για μεγέθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου