Google+ To Φανάρι : Το σχήμα της μύτης- Παρατηρήσεις περί του προφίλ της μύτης

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Το σχήμα της μύτης- Παρατηρήσεις περί του προφίλ της μύτης

Σε ποια κατηγορία ανήκει η μύτη σας;

 Η λεγόμενη "Ελληνική" μύτη είναι ίσια, λεπτή και ξενικά ψηλά από το μέτωπο. Εμφανίζεται κυρίως στους Μεσογειακούς και Νορδικούς...

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η Διναρική μύτη είναι λεπτή, κυρτή και ξεπροβάλλει οχι από το μέτωπο, αλλά πιο χαμηλά. Εμφανίζεται στον Διναρικό τύπο.
Διναρικός τύπος
Η λεγόμενη "Ρωμαϊκή" μύτη είναι ίσια, λεπτή και έχει ένα εξόγκωμα κοντά στην αρχή της. Εμφανίζεται σε Μεσογειακούς και Διναρικούς κυρίως, μάλλον ένας συνήθης συνδυασμός τους.

Η "Αρμενοειδής" και η "Συριακή" μύτη είναι κυρτές και χοντρές, ειδικά στην άκρη της μύτης, με μια μικρή διαφορά στον τρόπο που κυρτώνει η μύτη. Εμφανίζονται στον Αρμενοειδή τύπο.
Αρμενοειδής τύπος
Η Αραβική μύτη είναι λεπτή, κυρτή, μεγάλη, με μια ιδιαιτερότητα στα σχήμα των ρουθουνιών.
αραβικός τύπος
Ο θαυμασμός της Κλασσικής αρχαιότητας και του Μεσογειακού τύπου έχει αναγάγει την "Ελληνική" μύτη ως πρότυπο κάλλους παγκοσμίως. Αντιθέτως η κυρτή μύτη θεωρείται άσχημη, με αποτέλεσμα πολλές χειρουργικές επεμβάσεις να γίνονται για την εξάλειψη της κυρτότητας και την επίτευξη της "Ελληνικής" μύτης. Μερικές φορές οι γυναίκες επιλεγουν και την κοίλη μύτη. Επειδή τα επίκτητα χαρακτηριστικά δεν κληρονομούνται, τα παιδιά δεν "γλιτώνουν"!

Ο καθένας πρέπει να αποδεχτεί τη φύση του και να αναλογιστεί ότι για να έχει επιβιώσει το χαρακτηριστικό της μύτης του μέχρι σήμερα, η φυσική και κυρίως η σεξουαλική επιλογή το έχει αποδεχτεί!



Σε ποια κατηγορία ανήκει η μύτη σας;

 Η "Ελληνική" μύτη είναι ίσια και λεπτή, αντιστοιχώντας σε λεπτορρινία. Εμφανίζεται στον Μεσογειακό και Νορδικό φυλετικό τύπο, αλλά και στον Βορειοαφρικανικό, Κρομανοειδή, Αιθιοπικό, Αλπικό.

Η "Νουβική" μύτη εμφανίζεται στις φυλές της υποσαχάριας αφρικής, είναι αρκετά πλατιά και κοντή και αντιστοιχεί σε πατυρρινία ή μεσορρινία.

Η "Ρωμαϊκή" μύτη είναι κυρτή, αντιστοιχεί σε λεπτορρινία και εμφανίζεται κυρίως στον Διναρικό και λιγότερο στον Μεσογειακό τύπο.

Η "πατημένη" - Snub και η "κοίλη" - Turn-up μύτη είναι χαρακτηριστικές του Αλπικού και Βαλτικού τύπου, η πρώτη και του Κρομανοειδή. Είναι κοντές και αντιστοιχούν συνήθως σε μεσορρινία.

Η μύτη "γερακιού" εμφανίζεται στον Αραβικό και Ιρανικό φυλετικό τύπο, ενίοτε και στον Βορειοαφρικανικό. Η μύτη αυτή είναι λεπτή και κυρτή, με λεπτή απόληξη και διαφέρει από τη μύτη του Αρμενοειδούς, η οποία είναι κυρτή, αλλά ευρύτερη, με παχιά απόληξη.


 Παρατηρήσεις περί του προφίλ της μύτης 
 Από το βιβλίο του R. Martin, Lehrbuch der Anthropologie, Vol. I, Somatologie.
Από πλευράς φυλετικής ανθρωπολογίας, για τη μύτη μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τον ρινικό δείκτη, που δείχνει το πόσο μακρόστενη είναι η μύτη, καθώς και το προφίλ της, το σχήμα της.

Στο παραπάνω σχήμα ο Γερμανός ανθρωπολόγος Rudolf Martin συνοψίζει τα είδη του προφίλ της μύτης που εμφανίζονται στον άνθρωπο. Στην πρώτη σειρά εμφανίζεται το κοίλο προφίλ, στην δεύτερη σειρά το ίσιο προφίλ και στην τρίτη σειρά το κυρτό προφίλ.

Να σημειώσουμε ένα σημείο διαφωνίας περί της ταξινόμησης του προφίλ της μύτης...
είναι το τι θεωρούμε κοίλο, ίσιο ή κυρτό: την απόληξη της μύτης, ή το κύριο σώμα της; Η κατηγοριοποίηση του Martin έχει να κάνει με το κύριο σώμα της μύτης. Δηλαδή κατ'αυτόν, μια μύτη με ίσιο σώμα και κυρτή απόληξη, όπως η μύτη 2ε, θεωρείται "ίσια". Εμείς εδώ, ωστόσο, χρησιμοποιούμε την ταξινόμηση ως προς την απόληξη της μύτης.

Δηλαδή:
1α, 1β, 1γ, 1δ, 1ε, 2α, 3α  ==>  κοίλη
2β, 2γ, 2δ, 3β(οριακά)  ==>  ίσια
2ε, 3γ, 3δ, 3ε  ==>  κυρτή

Επίσης, ρινικός δείκτης και σχήμα της μύτης δεν πάνε μαζί. Παρότι είναι σύνηθες οι κοίλες μύτες να είναι μεσόρρινες ή πλατύρρινες, ενώ οι κυρτές μύτες να είναι λεπτόρρινες, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις στον κανόνα, συνεπώς δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί απευθείας σύνδεση. Υπάρχουν κοίλες μύτες που είναι λεπτόρρινες, κυρτές μύτες που είναι μεσόρρινες, κτλ.

Συμπερασματικά, τα δύο γνωρίσματα που μας ενδιαφέρουν περί της μύτης, ο ρινικός δείκτης και το προφίλ της μύτης,


Πηγή

6 σχόλια :