Google+ To Φανάρι : Game over: Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τον εθισμό των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως ψυχική διαταραχή

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Game over: Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τον εθισμό των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως ψυχική διαταραχή

Τα βιντεοπαιχνίδια εργάζονται σκληρά για να καταφέρουν να ’κολλήσουν’ τους παίκτες. Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν αλγόριθμους πρόβλεψης και αρχές οικονομικής συμπεριφοράς για να διατηρήσουν την εμπλοκή των παικτών. Όταν βαθμολογούνται τα νέα παιχνίδια, το πιο κολακευτικό σχόλιο ίσως είναι «Δεν μπορώ να το παρατήσω». Ωστόσο, ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια, πλέον χαρακτηρίζεται και επίσημα ως διαταραχή ψυχικής υγείας....

Η ‘Gaming disorder’ (διαταραχή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών) περιλαμβάνεται πλέον στην πρόσφατα ενημερωμένη Διεθνή Ταξινόμηση των Ασθενειών (ICD), που καλύπτει σήμερα περίπου 55.000 βλάβες και ασθένειες. 
 
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η ‘Gaming disorder’ στην επίσημη λίστα θα βοηθήσει τους γιατρούς και τις οικογένειες να εντοπίσουν τα συμπτώματα καλύτερα και ταχύτερα.

Η σύνδεση του παιχνιδιού ρουτίνας με την πραγματική διανοητική παθολογία θα επιτρέψει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να «αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν τον πόνο και να σώσουν ζωές», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Εμπειρογνώμονες από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχίατρων της Βρετανίας, οι οποίοι είδαν ολόκληρες οικογένειες να διαλύονται επειδή κάποιος ήταν ψυχαναγκαστικός gamer, επικρότησαν την απόφαση.
Το obsessive gaming έχει κάνει ακόμη και συγκρίσεις με τα τυχερά παιχνίδια. «Οι παίκτες
χρησιμοποιούν τα χρήματα ως τρόπο διατήρησης σκορ, ενώ οι παίκτες χρησιμοποιούν πόντους», είπε ο Δρ Mark Griffiths, καθηγητής συμπεριφοριστικής εξάρτησης στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent.
Ορισμένοι έσπευσαν να διαφωνήσουν με τη νέα ταξινόμηση, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι υπερβολικά δραματοποιημένο, και ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περιττή ανησυχία στους γονείς των οποίων τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι που τελειώνει το «λίγο» και που ξεκινάει το «πολύ».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου