Google+ To Φανάρι : Κάνουν θραύση παγκοσμίως τα αρχαία ελληνικά ονόματα!

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Κάνουν θραύση παγκοσμίως τα αρχαία ελληνικά ονόματα!

«Φρενίτιδα» έχουν πάθει οι απανταχού γονείς. Ο ρόλος της αλφαβήτου και οι top 10 προτιμήσεις
Από τη Νεκταρία Καρακώστα
Τα αρχαία ελληνικά ονόματα, εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια μεταξύ των Ελλήνων γονέων, κατακτούν τους υποψήφιους γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο! ...

Πρόσφατα το δημοφιλές βρετανικό site Babycentre έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα στα αρχαιοελληνικά ονόματα και στη σημασία τους αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι αρχαίοι Ελληνες άφησαν μια σπουδαία κληρονομιά όσον αφορά την επιστήμη, την τέχνη και τη φιλοσοφία.

Η επίδραση των αρχαίων Ελλήνων είναι αισθητή ακόμη και σήμερα, και φτάνει ακόμη και στα ονόματα». Το site προτείνει ονόματα όπως Αγνή, Ολυμπιάδα, Κασσάνδρα, Χρυσάνθη, Ευθαλία, Ειρήνη και Σοφία για τα κορίτσια και Αριστοτέλης, Γεώργιος, Νικίας, Κύρος, Πλάτωνας και Θαλής για τα αγόρια. Σύμφωνα με το ίδιο site τα ελληνικά ονόματα Αλέξανδρος, Θωμάς, Γεώργιος και Σοφία είναι μεταξύ των 20 δημοφιλέστερων ονομάτων στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία, ενώ το Ζωή και το Σοφία περιλαμβάνονται στα 10 δημοφιλέστερα πολλών χωρών του κόσμου.

Συναισθήματα

Οπως εξήγησε στο αυστραλιανό site Νέος Κόσμος ο καθηγητής και διευθυντής του Αυστραλιανού Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του πανεπιστημίου Flinders της Νότιας Αυστραλίας Μιχάλης Τσιανίκας, «ο λόγος που τα αρχαία ελληνικά ονόματα βρίσκονται στη συνείδηση και προτίμηση των νεαρών γονέων οφείλεται επί το πλείστον στο γεγονός ότι οι αρχαίοι Ελληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν μια πραγματική αλφάβητο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα ονόματα που γεννήθηκαν εκείνη την εποχή είτε να εκφράζουν ένα συναίσθημα (π.χ. Ευτυχία= καλή τύχη) είτε να περιγράφουν μια έννοια, αισθητική εμπειρία ή ψυχική κατάσταση (π.χ. Ευθύμιος =άτομο σε καλή διάθεση), ενώ πολλά αρχαία ονόματα συνδέονται με Ελληνες φιλοσόφους και θεούς της μυθολογίας.

«Σίγουρα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη νέα γενιά γονέων να δείχνει μια σαφή προτίμηση και κλίση στα αρχαία ελληνικά ονόματα» τόνισε ο ίδιος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου