Google+ To Φανάρι : Αριστερά: Το θερμοκήπιο της εξουσίας - Δημοσκόποι με την ίδια «σφραγίδα»

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Αριστερά: Το θερμοκήπιο της εξουσίας - Δημοσκόποι με την ίδια «σφραγίδα»

Το κοινό... ένδοξο παρελθόν αυτών που υποτίθεται ότι «διαβάζουν» τις  προτιμήσεις των Ελλήνων πολιτών
Μέρος 9ο
Αν στις θέσεις «κλειδιά» των ΜΜΕ (όπως είδαμε στις προηγούμενες δημοσιεύσεις της έρευνας της «δημοκρατίας») η αναλογία αριστερών δεξιών θυμίζει σκορ ποδοσφαιρικού αγώνα της Βραζιλίας κόντρα στο... Σαν Μαρίνο, στις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει σκορ γιατί δεν γίνεται καν αγώνας.
Η αντίληψη περί των προτιμήσεων της κοινωνίας διαμορφώνεται μόνο από Ρηγάδες, μέλη της Β΄ Πανελλαδικής, στελέχη της ακροτάτης Αριστεράς, κνίτες και λοιπούς συγγενείς. Οι περισσότεροι εξ αυτών αποδείχθηκαν ιδανικοί σύμμαχοι του ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και συνυπεύθυνοι για τη σημερινή εικόνα της χώρας. ....


Σήμερα παρουσιάζονται οι Τάκης Θεοδωρικάκος, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος και Στράτος Φαναράς.

Τ. Θεοδωρικάκος: Από την ΚΝΕ στο πλάι του Κυριάκου


Ο Τάκης Θεοδωρικάκος γεννήθηκε το ’64 στον Πειραιά, γράφτηκε στην ΚΝΕ, ύστερα μεταπήδησε στη ΝΑΡ, μετά στο ΠΑΣΟΚ και από το 2004 είναι πρόεδρος της εταιρίας ερευνών και δημοσκοπήσεων GPO. Τώρα είναι επιλοχίας επικοινωνίας στη Ν.Δ. και βγάζει «υπηρεσίες» σε βουλευτές, πρώην υπουργούς και στελέχη. Αν θέλει, τους ταράζει στις μεταβολές, αλλά δεν θέλει...

Ξεκίνησε από την ΚΝΕ, αφού η οικογένειά του πολέμησε με τον λεγόμενο Δημοκρατικό Στρατό του ΚΚΕ εναντίον της Ελλάδας. Βρίσκεται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκαθορίζει την επικοινωνιακή στρατηγική της Ν.Δ. Το 2001, όταν ήταν υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δήλωνε στα «Νέα»: «Με συγκινεί το ζωντανό και δημιουργικό, ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας με ιδεολογικές και κοινωνικές αναφορές, προγραμματική ενότητα και ηθική αλληλεγγύη. [...] Προτιμώ το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ένας εμπνευσμένος ιστορικός ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, και έχει πρόεδρο έναν σύγχρονο πολιτικό μακράς πνοής στη νέα ανοδική πορεία της Ελλάδας, τον Κώστα Σημίτη».

Αξιοσημείωτη περίοδος της καριέρας του ήταν όταν συνεργάστηκε (πάλι σε θέματα επικοινωνίας) με τον Κώστα Λαλιώτη για την προβολή των περιφερειακών προγραμμάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ (1997-1999) και στο ΠΑΣΟΚ (2001-2003).

Χρ. Βερναρδάκης: Υπουργός, τυχερός και πρώην Ρηγάς


Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι Ζυγός. Γεννήθηκε 1/10/1961 στην Αθήνα. Σήμερα υπηρετεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως «υπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου», δηλαδή, σαν να λέμε αρμόδιος για το ίσιωμα φιδέ που θα μπει σε κοτόσουπα. Επίσης, είναι πανεπιστημιακός (επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ). Επιπλέον, είναι δημοσκόπος. Το 1993 ίδρυσε την εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC, στο Δ.Σ. της οποίας διετέλεσε πρόεδρος έως τον Νοέμβριο του 2004. Τώρα εκεί δηλώνει ότι είναι απλώς επιστημονικός σύμβουλος. Είναι και τυχεράκιας. Εγινε βουλευτής Α' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 19/11/2015, αφού πήρε την έδρα του παραιτηθέντος Γαβριήλ Σακελλαρίδη.


Είναι αυτονόητο ότι ξεκίνησε από την Αριστερά. Ο πρώτος του σταθμός ήταν το ΚΚΕ Εσωτερικού. Εφυγε το 1978 από τη Νεολαία του «Ρήγα Φεραίου» και πήγε στη (μοδάτη για την Αριστερά τότε) Β' Πανελλαδική. Από το 1984 μέχρι το 1988 υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας του μηνιαίου περιοδικού «Σχολιαστής» και από το 1986 έως το 1990 μέλος της συντακτικής επιτροπής του μαρξιστικού περιοδικού «Θέσεις».

Στρ. Φαναράς: Με θητεία στον Σημίτη και στην... ποίηση


Ο Στράτος Φαναράς δεν είναι μόνο ποιητής. Το βασικό επάγγελμά του είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis. Γεννήθηκε το 1959 στο Μπραχάμι, στην Αθήνα, και τον γνωρίσαμε από τις παρουσιάσεις που έκανε στις δημοσκοπήσεις της εταιρίας του (συνεργάζεται και με τον ΑΝΤ1). Εχει σπουδάσει μαθηματικά και στατιστική. Εκανε κι αυτός, από τα μικράτα του, αντίσταση στη χούντα. Αναφέρεται επισήμως σε βιογραφικό του: «Παρακολουθώντας τις συζητήσεις του μεγαλύτερου αδελφού του, Κώστα, με τους φίλους του, συμμετείχε αυθόρμητα στις κινητοποιήσεις τις μέρες του Πολυτεχνείου σε ηλικία 15 ετών, όντας ακόμα μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου». Πέρασε από τον «Ρήγα Φεραίο», μετά τη Β΄ Πανελλαδική και οι κακές γλώσσες λένε ότι ο -κόμμα και κράτος- Θόδωρος Τσουκάτος τον σύστησε στον Σημίτη.

«Η πικρή ιστορία της Α» είναι μια ποιητική συλλογή του Στράτου Φαναρά, την οποία ο ίδιος περιγράφει ως ακολούθως: «Η μικρή αυτή συλλογή θα ήθελε να θεωρηθεί, από όσες και όσους της αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους, ως μία κατάθεση ψυχής για τις πίκρες της Αριστεράς και τις διαψεύσεις των ανήσυχων Αριστερών...» Πάρτε κι ένα κομμάτι μάλαμα από τα κοιτάσματα του ταλέντου του: «Στριμώχτηκαν τα λόγια,/έλιωσαν,/στη φωτιά του έρωτα./Και μετά ήρθες εσύ/που σε λένε αγάπη/και γαλήνεψες τα σώματα./Και την τρίτη μέρα/η νόηση/έδωσε στα πράγματα τη σημερινή τους μορφή./Αταξία και ελευθερία./Εντροπία» (από το ποίημα «Επιφάνεια και βάθος»).

Η. Νικολακόπουλος: «Αντιστασιακός» με στασίδι στο Mega


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπoύδασε μαθηματικά στην Αθήνα και τη Λοζάνη (1965-1969) και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι. Από το Παρίσι ο Ηλίας Νικολακόπουλος έκανε σφοδρή αντίσταση στη δικτατορία των συνταγματαρχών των Αθηνών. Συμμετείχε σε αριστερίστικες οργανώσεις.

Το Mega Channel δεν ήταν μία από αυτές. Απλά εκεί παρουσίαζε τις τάσεις της εταιρίας δημοσκοπήσεων ΜRΒ. Το 2014 εντάχθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι τότε έκανε κι ένα πέρασμα από το ΔΗΚΚΙ-Σοσιαλιστική Αριστερά.
Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» γράφτηκε ένα απόσπασμα από τον διάλογο που είχε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με τον Ηλία Νικολακόπουλο σε παρουσίαση βιβλίου στον Ιανό.
Ο Θεοδωράκης ρώτησε γιατί δεν εμφανιζόταν στο Mega το φθινόπωρο του 2007 στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και ο Νικολακόπουλος απάντησε: «Τους είπα ότι, αν βγω, θα πω ότι θα χάσει ο Βενιζέλος. Και επειδή εσείς έχετε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα κερδίσει ο Βενιζέλος, καλύτερα να μη βγω».
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, μεταξύ άλλων, έγραψε και τη βιογραφία του Ηλία Ηλιού, προέδρου της ΕΔΑ. Πρόκειται για έναν από τους τόμους της σειράς «Βιογραφίες Πολιτικών», που εκδόθηκαν από το ίδρυμα της Βουλής

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου