Google+ To Φανάρι : «Σελφίτιδα» ονόμασαν την εμμονή με τις selfies και χαρακτηρίζεται ως ψυχική διαταραχή

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

«Σελφίτιδα» ονόμασαν την εμμονή με τις selfies και χαρακτηρίζεται ως ψυχική διαταραχή

Η «σελφίτιδα» είναι μια γνήσια ψυχική κατάσταση και τα άτομα που αισθάνονται υποχρεωμένα να δημοσιεύουν συνεχώς εικόνες του εαυτού τους σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να χρειάζονται βοήθεια, προειδοποιούν οι ψυχολόγοι....
Ο όρος δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2014 για να περιγράψει την εμμονική αυτοφωτογράφιση που η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση την ταξινομεί ως διαταραχή.
Ερευνητές του Nottingham Trent University, έχουν αναπτύξει μια κλίμακα για την αξιολόγηση της σοβαρότητας κάθε περίπτωσης, ένα διαγνωστικό εργαλείο που δουλεύει όπως τα σταθμισμένα τεστ για το άγχος και την κατάθλιψη.

Ο καθηγητής συμπεριφορικού εθισμού στο Τμήμα Ψυχολογίας του Nottingham Trent University, δρ Mark Griffiths, λέει χαρακτηριστικά: «Λίγα χρόνια πριν, ιστορίες εμφανίζονταν στα Μέσα ισχυριζόμενες πως η πάθηση selfitis ήταν να κατηγοριοποιηθεί ως ψυχική διαταραχή από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία. Παρά το γεγονός ότι η ιστορία αποδείχτηκε πλαστή, αυτό δεν σήμαινε πως η κατάσταση δεν υπήρχε. Σήμερα επιβεβαιώνουμε την ύπαρξή της και αναπτύξαμε την πρώτη Συμπεριφορική Κλίμακα Selfitis για την αξιολόγηση της κατάστασης».

Η κλίμακα σταθμίστηκε μάλιστα στην Ινδία, τη χώρα με τους περισσότερους χρήστες του Facebook αλλά και τα μεγαλύτερα νούμερα θανάτων από selfies σε επικίνδυνα μέρη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «International Journal of Mental Health and Addiction» και κάνουν λόγο για τρία επίπεδα σοβαρότητας της νόσου.

Στις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις εντάσσονται όσοι τραβούν selfies τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα και δεν τις ανεβάζουν στα social media. Αν τις ανεβάσουν πράγματι στα κοινωνικά μέσα, τότε πάσχουν από οξεία σελφίτιδα.

Η σοβαρότερη όλων είναι η «χρόνια σελφίτιδα», καθώς εκεί οι πάσχοντες νιώθουν τόσο έντονη την ανάγκη του ανεβάσματος που το κάνουν περισσότερες από έξι φορές τη μέρα. Οι ψυχολόγοι μας λένε πως οι πάσχοντες αποζητούν διαρκώς την προσοχή του κόσμου και πάσχουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση, θέλοντας να αντισταθμίσουν την ανασφάλειά τους με τη συνεχή προβολή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου