Google+ To Φανάρι : Σε εφαρμογή το σχέδιο «εικονικός πνιγμός»

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Σε εφαρμογή το σχέδιο «εικονικός πνιγμός»

Αξιωματούχος των Βρυξελλών είπε ότι χρειάζεται χρόνος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης
Καλό... καλοκαίρι και βλέπουμε για την εκταμίευση της δόσης. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τις διαρροές που έκανε ανώτερος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ...
επιβεβαιώνοντας ότι το σχέδιο «εικονικός πνιγμός» παραμένει στην ατζέντα των δανειστών. Και αυτό γιατί τον Ιούλιο η Ελλάδα θα στερέψει από ρευστό, καθώς πρέπει να καταβάλει δόσεις ύψους 7,5 δισ.
Ο ίδιος αξιωματούχος έριξε τις βολές του στη χώρα μας, καθώς υποστήριξε ότι μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση εάν σε περίπτωση συμφωνίας θα μπορούσαμε να αναμένουμε ένα έκτακτο Eurogroup, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να αλλάξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup. Οπως είπε, έως τον Ιούλιο υπάρχουν ακόμη πολλές συνεδριάσεις και πρόσθεσε προκλητικότατα, κάνοντας μαύρο χιούμορ με το δράμα των Ελλήνων: «Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι»!

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα το καλύτερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει μετά το Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Εκτίμησε, επίσης, ότι μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και πιέζοντας για λύση ισχυρίστηκε ότι δεν ισχύει ό,τι «με το κόκκινο κρασί που, όσο παλιώνει, γίνεται καλύτερο, αλλά το αντίθετο. Οσο αργεί η συμφωνία θα γίνεται χειρότερη»!

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι, μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα. Οπως εξήγησε, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης, με πρώτη την Ολλανδία, τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο επιμένει στη σκληρή γραμμή, καθώς ο Φ. Κάουντερ, νούμερο 2 του κόμματος της Μέρκελ, είπε να μην έχει αυταπάτες η ελληνική κυβέρνηση, γιατί χωρίς ΔΝΤ δεν θα υπάρξει επόμενη δόση!

«Αναξιόπιστοι, ανεύθυνοι, τυχοδιώκτες»
Να σκληρύνει την αντιπολιτευτική στάση της, εφόσον -όπως όλα δείχνουν- η αξιολόγηση δεν κλείσει στο Eurogroup της Δευτέρας, έχουν αποφασίσει στη Ν.Δ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση για «αναξιοπιστία», «ανευθυνότητα» και «τυχοδιωκτισμό», ενώ σε ερώτηση αν η Ν.Δ. εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής, απάντησε: «Από εμάς εξετάζονται πολύ προσεκτικά όλες οι δυνατότητες. Θα περιμένουμε την καταληκτική ημερομηνία (20 Φεβρουαρίου)». Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα απογοητευτικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και απέδωσε την ευθύνη στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και τα αιτήματα των δανειστών για σκληρά μέτρα.

Κάνοντας μια μικρή αποτίμηση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, δήλωσε ότι «την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδινε μάχη στο εξωτερικό για τα ελληνικά συμφέροντα, τα στελέχη της κυβέρνησης, με αντιφατικές δηλώσεις, μνημεία ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, οδηγούσαν και οδηγούν τη χώρα στην αβεβαιότητα, την αποτυχία και άρα στην ήττα». Ανέφερε επίσης ενδεικτικά χαρακτηριστικές δηλώσεις με αντικρουόμενο περιεχόμενο κυβερνητικών στελεχών.

Η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι σε ΔΝΤ - Σόιμπλε 
Την ομάδα Λαγκάρντ - Τόμσεν και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στοχοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας «κλειδί» για θετικές εξελίξεις στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου την επιστροφή στον ρεαλισμό του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Εχουμε κάνει όσα βήματα απαιτούνται. Από εδώ και στο εξής βήματα πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει, καταρχήν, μια πολιτική συμφωνία έως τη Δευτέρα και συμπλήρωσε: «υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία την προσεχή Δευτέρα».

Παράλληλα, εξήγησε ότι η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και θεσμών δεν αφορά αντισταθμιστικά μέτρα, αλλά το βασικό σενάριο, την αναθεώρηση δηλαδή των προβλέψεων εκ μέρους του ΔΝΤ.

Economist: «Αναπόφευκτη εξέλιξη το Grexit»
Δεν αποκλείεται το Grexit εντός της επόμενης πενταετίας, και μάλιστα κάτι τέτοιο είναι πιθανό κατά 60%!

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αποχώρηση θεωρείται αναπόφευκτη εξέλιξη, η οποία αναμένεται «αργά ή γρήγορα»! Αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις έκανε το Economist Intelligence Unit του ομίλου Economist, οι αναλυτές του οποίου εκτίμησαν ακόμη ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά ένας συμβιβασμός ώστε να δοθούν «κάποια χρήματα» στην Ελλάδα. Και αυτό ώστε να αποφευχθεί ένα νέο δράμα με το ελληνικό χρέος, εν όψει του Μαρτίου, οπότε ξεκινά μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Για τις εκλογές
Οι ίδιοι αναλυτές μιλούν επίσης και για το ενδεχόμενο ελληνικών εκλογών. Θεωρούν ότι οι πιθανότητες για αυτό θα αυξηθούν αν οι Ευρωπαίοι δανειστές επιμείνουν στο να νομοθετήσει η κυβέρνηση περισσότερα μέτρα λιτότητας ως δικλίδα ασφαλείας σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Τέλος, οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit αποδίδουν στη διαφωνία που έχουν οι δανειστές σχετικά με τους στόχους και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τη βασική αιτία για την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι στο τέλος Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών δήλωσαν ότι η παρουσία του ΔΝΤ αλλά και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για νέες εκταμιεύσεις δανείων.

Στον... κόσμο του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σαν να μην έχουν καταλάβει πόσο κινδυνεύει το ευρωπαϊκό όραμα -ή, μάλλον, ακριβώς επειδή το έχουν καταλάβει- οι Ευρωπαίοι σπεύδουν την ύστατη ώρα να «μεταρρυθμίσουν» την Ε.Ε., ώστε να γίνει «πλήρης χρήση» της Συνθήκης της Λισαβόνας, με τρία ψηφίσματα που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνονται σε αυτά είναι: Να... κάνουν οικονομία, αφήνοντας μία και μόνη έδρα για το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, να συρρικνώσουν την Κομισιόν, να θεσμοθετήσουν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης και να αλλάξουν τον κανονισμό του υπουργικού συμβουλίου, ώστε οι συνεδρίες να γίνουν δημόσιες. Μάλιστα, ο Ολλανδός φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος κατέθεσε το ένα από τα τρία ψηφίσματα (για τις εξελίξεις και αναπροσαρμογές στην τρέχουσα θεσμική δομή της Ε.Ε.), προτρέπει -πραγματικά σαν να ζει σε... άλλον πλανήτη- στο μέλλον να ενταχθούν στην ευρωζώνη όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.!

Το δεύτερο ψήφισμα αφορά τη «βελτίωση της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση τις δυνατότητες της Συνθήκης της Λισαβόνας» και κατατέθηκε από τον Γερμανό συντηρητικό Ελμαρ Μπροκ, και το τρίτο μία τρίτη έκθεση της Επιτροπής Προϋπολογισμών, Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, την οποία εισήγαγε η Γαλλίδα σοσιαλίστρια Περβάνς Μπερές. Τα τρία ψηφίσματα εγκρίθηκαν με 283 ψήφους, 329 ψήφους και 304 ψήφους αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Φέρχοφστατ, που επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει τις Βρυξέλλες από τους Ευρωπαίους πολίτες: «Οι πολίτες είναι επικριτικοί για το πώς λειτουργεί σήμερα, γιατί αυτή η Ευρώπη δεν... δίνει τις σωστές απαντήσεις στην κρίση των μεταναστών και των προσφύγων, στην οικονομική απορρύθμιση μετά το 2008 ή ακόμα στην οικονομική στασιμότητα». Γι' αυτό θα πρέπει να «μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων».
Κάποιοι θα απαντούσαν όμως «είναι πολύ αργά».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου