Google+ To Φανάρι : Ρύθμιση για οφειλές έως 2.000 € στην Εφορία

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Ρύθμιση για οφειλές έως 2.000 € στην Εφορία

Πρόταση-ανάσα του υπ. Οικονομικών για 3.300.000 Ελληνες στα χέρια των θεσμών
Η Παπανάτσιου αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τροπολογία στο πρότυπο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για «κούρεμα» 60%-70% και δόσεις!
Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου
Ρύθμιση «ανάσα» για 3.300.000 φορολογουμένους με χρέη προς την Εφορία έως 2.000 ευρώ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό «κουρέματος» οφειλής ή / και τμηματικής καταβολής της σε δόσεις....


Η ρύθμιση για τις μικροοφειλές, που τελεί υπό την αίρεση των δανειστών, θα είναι προσωποποιημένη, δηλαδή θα σχεδιάζεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη! Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα βασιστεί εν μέρει στο μοντέλο του εξωδικαστικού συμβιβασμού των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, που προβλέπει «κούρεμα» έως και 60% - 70% της οφειλής και εξόφληση μέσω δόσεων.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, η Εφορία θα ελέγχει το οικονομικό και το φορολογικό προφίλ κάθε οφειλέτη ξεχωριστά και, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του και τα κριτήρια που θα τεθούν, θα παρέχει περισσότερες διευκολύνσεις για την εξόφληση των οφειλών. Οπως ανέφερε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, το σχέδιο που εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η υφυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναβίωσης της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει στις αντιδράσεις των δανειστών, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης και παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τους μικρούς οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση θα αφορά περίπου 3.300.000 φορολογουμένους που χρωστούν στην Εφορία μικρά ποσά έως 2.000 ευρώ και αποτελούν περίπου το 75% των οφειλετών του Δημοσίου. Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν οι φορολογούμενοι που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα συνδέονται με την οικονομική κατάστασή τους, καθώς και με το αν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή όχι. Θα εξετάζεται, δηλαδή, το φορολογικό και το γενικότερο οικονομικό προφίλ τους.

Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 95 δισ. ευρώ και με τον ρυθμό που αυξάνονται κάθε μήνα στους επόμενους μήνες θα εκτιναχθούν πάνω από τα 100 δισ. ευρώ. Το 2016 προστέθηκαν νέα χρέη ύψους 13,9 δισ. ευρώ, από τα οποία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων κατάφερε να εισπράξει 2,727 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των 4.146.483 οφειλετών του Δημοσίου, με κατασχέσεις απειλούνται άμεσα 1.647.771 φορολογούμενοι.

«Οι "κόκκινοι" ιδιοκτήτες να αγοράζουν τα σπίτια τους σε τιμή... fund»
Πρόταση νόμου, με τον οποίο θα μπορούν να αγοράζουν οι δανειολήπτες τα σπίτια τους στην τιμή που τα πωλούν οι τράπεζες στα ξένα κερδοσκοπικά κεφαλαία, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι αντίστοιχη με αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ψηφίστηκε το 2015 για την πώληση των «κόκκινων» δανείων και κατατέθηκε με αφορμή την εφαρμογή στη χώρα μας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τον κίνδυνο κατασχέσεων πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής κατέθεσε σχετική ερώτηση στην οποία αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση με τον νόμο 4389/2016 αποφάσισε την πώληση των δανείων που έχουν χορηγηθεί από τα τραπεζικά και τα πιστωτικά ιδρύματα σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων.

Στον αντίστοιχο νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας του 2015 υπάρχει η πρόνοια να δίνεται η δυνατότητα του δικαιώματος πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στον δανειολήπτη ή σε άτομο που θα υποδείξει ο ίδιος με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις πώλησης στις εταιρίες διαχείρισης».

Επίσης, όπως λέει, «δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια προστασίας για τους δανειολήπτες που ζουν στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά. Καμία πρόνοια δεν έχει ληφθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας των οφειλετών με χρέη προς Δημόσιο, πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων καθώς και εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου