Google+ To Φανάρι : Αεροναυτικός και... φωτογραφικός «κλεφτοπόλεμος» στα Ίμια - Το Τσεσμέ στο Βόρειο Αιγαίο

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Αεροναυτικός και... φωτογραφικός «κλεφτοπόλεμος» στα Ίμια - Το Τσεσμέ στο Βόρειο Αιγαίο

Περιπλέκεται καθημερινά η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά!
Μετά τους 8 πραξικοπηματίες, οι 2 Τούρκοι κομάντος - Ο Ερντογάν έχει βρει την αφορμή που έψαχνε και το ερώτημα τώρα είναι μέχρι που είναι διατεθειμένος να φθάσει 
Με τις αντοχές των ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκονται σε συναγερμό, αλλά και τα νεύρα της Αθήνας «παίζει» καθημερινά ο Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει στοχοποιήσει την εμβληματική περιοχή των Ιμίων, όπου εκτός από πλοία και ελικόπτερα στέλνει και... φωτογράφους. Ο πρώτος στόχος είναι προφανής: Η προπαγάνδα.....
Χθες κυκλοφόρησαν ειδήσεις για πτώση τουρκικού ελικοπτέρου, που έκανε πτήση πάνω από τα δύο νησάκια. Δυστυχώς τα fake news από τη γειτονική χώρα πέρασαν σαν ηλεκτρικό ρεύμα σε μερίδα ελληνικών ΜΜΕ, που τα δημοσίευσαν χωρίς να προχωρήσουν σε διασταύρωση. Το κλίμα φορτίστηκε έστω και προσωρινά.

Στο Αιγαίο εκτός από πιλότους και ναύτες έχουν εγκατασταθεί και... δημοσιογράφοι, σε μία προσπάθεια και των δύο πλευρών να δείξουν ετοιμότητα αλλά και για να έχουν«μάρτυρες» αν συμβεί το κακό. Το πρόβλημα είναι πως άλλη είναι η ψυχολογία των εκπροσώπων του Τύπου, οι οποίοι ζουν κάτι για πρώτη φορά, και (ευτυχώς) άλλη η αντίδραση των έμπειρων στελεχών του ναυτικού και της αεροπορίας. Οι τελευταίοι δεν ακολουθούν τον «ενθουσιασμό» των πρώτων, οπότε το πρόβλημα μένει στα λόγια.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα δεν αλλάζει και είναι ο πραγματικός στόχος: Είναι απλά ένα παιχνίδι εντυπώσεων ενόψει και του δημοψηφίσματος του Απριλίου για τις συνταγματικές αλλαγές που θα τον καταστήσουν «σουλτάνο» ή έχει αλλάξει πράγματι η ατζέντα Ερντογάν για την Ελλάδα;

Η περίοδος της κυριαρχίας του στα τουρκικα πολιτικά πράγματα ήταν από τις πλέον ήρεμες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορεί να μην προχώρησε σε λύση κανένα θέμα, αλλά ένταση δεν υπήρχε, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πλέον, όμως, ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο είναι μεγάλος.

Για την κατάσταση η Αθήνα έχει ενημερώσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καταλαμβάνουν και ένα μεγάλο μέρος από τις ανταποκρίσεις των ξένων πρεσβειών προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για την ώρα αποτελούν το δεύτερο μεγάλο θέμα της ημέρας, μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της αξιολόγησης. Και όλοι ελπίζουν να μη γίνουν πρώτη είδηση, γιατί δε θα είναι για καλό.

Βγήκε στο Αιγαίο το Τσεσμέ

 Κινείται με χαμηλή ταχύτητα μεταξύ Θάσου-Σαμοθράκης-Λήμνου - Δείτε στον χάρτη που δημοσιεύει  το protothema.gr πού κινείται το τουρκικό ωκεανογραφικό
Στο Αιγαίο βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό ωκεανογραφικό Τσεσμέ.

Όπως φαίνεται στο χάρτη που δημοσιεύει το protothema.gr το τουρκικό πλοίο κινείται βόρεια της Λήμνου, ανάμεσα στο θαλάσσιο τρίγωνο ανάμεσα σε Θάσο, Σαμοθράκη και τη Λήμνο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο χάρτη που συνοδεύει την τουρκική NAVTEX στο διαδίκτυο γίνεται αναφορά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη αλλά και τη Θεσσαλονίκη και με τις τουρκικές ονομασίες τους Limni, Semadirek και Selanik.




Το Τσεσμέ, σύμφωνα με τη NAVTEX (244/17) που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης θα διεξάγει έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή για άγνωστο χρονικό διάστημα.


Το τουρκικό ωκεανογραφικό δεν συνοδεύεται από κάποιο πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ενώ σημειώνεται ότι τις κινήσεις του δεν παρακολουθεί και κάποιο ελληνικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Σε μια πρώτη κίνηση πάντως μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX από ελληνικής πλευράς εκδόθηκε η αντί-NAVTEX 40/17 από τον σταθμό της Λήμνο στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει την συγκεκριμένη AVTEX με αριθμό 244/17 γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Η κίνηση της Τουρκίας γίνεται σε συνέχεια των καθημερινών επεισοδίων στα Ίμια μεταξύ ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής και πλωτών του ελληνικού λιμενικου και λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος διεμήνυσε ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατρέψει σε σκακιέρα το Αιγαίο και χρησιμοποιεί τα πιόνια του με κινήσεις υψηλής στρατηγικής. Πολλοί ερασιτέχνες σκακιστές συνηθίζουν να θυσιάζουν το αλογάκι για κάποιο πύργο ή έστω αξιωματικό. Οι επαγγελματίες μόνο ξέρουν να αξιοποιούν τις δυνατότητές του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και ξεδιπλώνει τη στρατηγική του στο Αιγαίο ακριβώς όπως θα έκανε ένας έμπειρος σκακιστής.





Στο γραμμοσκιασμένο τμήμα του χάρτη βλέπετε την περιοχή στην οποία το Τσεσμέ έχει προαναγγείλει «επιστημονικές» έρευνες. Αυτή την ώρα το τουρκικό ωκεανογραφικό πλέει στο ανατολικό άκρο της δεσμευμένης περιοχής, μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου.


Έτσι, χρησιμοποιεί τα σκάφη του τουρκικού λιμενικού ως πιόνια στα Ίμια, τα τουρκικά F-16 στον αέρα σαν να ήταν οι αξιωματικοί του και τώρα σαν ένα αλογάκι στην σκακιέρα του, κινεί το Τσεσμέ.

Κινεί τα πιόνια του και δοκιμάζει την άμυνα του αντιπάλου, με την... απαραίτητη δημοσιότητα πάντα, στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου. Χθες, το CnnTürk μετέδωσε πως ελληνικό πλοίο έπαθε βλάβη μέσα σε τουρκικά ύδατα, δημοσιεύοντας και τις σχετικές φωτογραφίες. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το πλοίο μας ενώ τρία ακόμη πολεμικά που ήταν σταθμευμένα στη βάση του Turgutreis, έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν στην περιοχή. Τελικά, το ελληνικό σκάφος ρυμουλκήθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα,, αφού χρειάστηκε να φέρει υλικά για την επισκευή μηχανικός από την Κω με φουσκωτό.

Πιο σοβαρή από των «8» η υπόθεση των δύο Τούρκων κομάντος στην Ορεστιάδα

Μπήκαν με τα πόδια από τον Έβρο στις 15 Φεβρουαρίου - Δύο ημέρες αργότερα εμφανίστηκαν με δικηγόρο στην Ορεστιάδα - Αρχικά δήλωναν ηλεκτρολόγοι

Σε ένα παιχνίδι εκμετάλλευσης της υπόθεσης των δύο Τούρκων ειδικά εκπαιδευμένων κομάντος που κρατούνται στην Ορεστιάδα εκτιμούν οι ελληνικές αρχές ότι θα επιδοθεί η Άγκυρα το επόμενο διάστημα γιαυτό και κρατούν χαμηλούς τόνους σε μια προσπάθεια να μη δυναμιτίσουν το ήδη τεταμένο κλίμα. Οι εκτιμήσεις λένε ότι είναι μια υπόθεση πιο σοβαρή από εκείνη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που το περασμένο καλοκαίρι προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, αφού πρόκειται για άτομα φέρονται να συμμετείχαν στην δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ερντογάν και γιαυτό και περιμένουν να δουν τι θα αναφέρουν τα επίσημα αιτήματα για την έκδοση τους από την πλευρά των τουρκικών αρχών.
   
Οι επιλοχίες Χαλίτ Τσετίν και ο Φατίχ Αρικ θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι να εξεταστεί το αίτημα πολιτικού ασύλου που υπέβαλλαν την περασμένη Δευτέρα. Οι δύο Τούρκοι κομάντος της επίλεκτης δύναμης SAT, των επονομαζόμενων και “κόκκινων μπερέ” (μπορντώ μπερελί στα τουρκικά), φέρονται σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, μαζί με 45 ακόμη άτομα το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016 να αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Έρντογάν. Στη συνέχεια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, μαζί με 3 ακόμη άτομα κατάφεραν να ξεφύγουν και έκτοτε αγνοούνταν η τύχη τους. Οι δύο από τους τρεις καταζητούμενους συνελήφθησαν και έμειναν ο Τσετιν και ο Αρικ μαζί με έναν ακόμη εξαφανισμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία και την ΕΥΠ, την περασμένη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου οι δύο κομάντος εισήλθαν από τον Έβρο με τα πόδια. Δύο ημέρες αργότερα παρουσιάστηκαν με Έλληνα δικηγόρο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας και παραδόθηκαν αποκρύπτοντας όμως την πραγματική τους ταυτότητα. Αμέσως ενημερώθηκε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μέλη της “Ομάδας Θανάτου” σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έλαβαν από τις τουρκικές αρχές όταν ζήτησαν στοιχεία για να τους ταυτοποιήσουν. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι δύο χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί έχουν αρνητική στάση και παρά τις ερωτήσεις των αστυνομικών  επιμένουν να κρατούν τα στόματα τους ερμητικά κλειστά. Μάλιστα όχι μόνο απέκρυπταν ότι είναι στρατιωτικοί αλλά δήλωναν και άλλα επαγγέλματα συγκεκριμένα ηλεκτρολόγοι σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά και να  κρατήσουν μυστική την ιδιότητα τους. Στις 20 του μηνός, κατέθεσαν αίτηση πολιτικού ασύλου προκειμένου να παραμείνουν στην Ελλάδα και να μπλοκάρουν την έκδοση τους στη γειτονική χώρα. Ελπίζοντας πιθανότατα στο δεδικασμένο της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και το αμετάκλητο “όχι” του Άρείου Πάγου στην έκδοση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου