Google+ To Φανάρι : Κόψτε τώρα τις συντάξεις!

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Κόψτε τώρα τις συντάξεις!

Το «θετικό κλίμα» μετά το Eurogroup της Δευτέρας μετετράπη σε ψυχρολουσία
  Ολοι εναντίον της Ελλάδας: Τα βρήκαν Μέρκελ - Λαγκάρντ στο Βερολίνο
Η εκπρόσωπος του Γερμανού υπ. Οικονομικών απαιτεί άμεσα περικοπές-σοκ, ενώ το ΔΝΤ κάνει πίσω για το χρέος και ζητεί νέα μέτρα 
(αν και παραδέχεται υποκριτικά ότι η χώρα «έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα»)
Πλήρης ταύτιση απόψεων (πλέον) για ασφαλιστικό, αφορολόγητο, αλλά και συζήτηση για το χρέος μετά το 2018
Ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος
Ενιαίο μέτωπο κατά της Ελλάδας έχουν συγκροτήσει πλέον οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που όχι μόνο απαιτούν «κούρεμα» συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, αλλά επιπλέον μεταθέτουν για το 2018 τη συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους....

Η πλήρης ταύτιση ευρωζώνης - ΔΝΤ επισφραγίστηκε στη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Μετά τη συνάντηση στη γερμανική Καγκελαρία, η κ. Λαγκάρντ ευθυγραμμίστηκε με τη γραμμή του Βερολίνου, αποδεχόμενη ότι πρώτα πρέπει η χώρα μας να εφαρμόσει τις «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή πρωτίστως τις μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου, και μετά, στο τέλος του 3ου Μνημονίου, να εξεταστεί το ζήτημα του χρέους.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημά της» υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ, ζητώντας νέα σκληρά μέτρα, την ώρα που η ίδια αναγνώρισε πως «έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα» η χώρα μας! «Αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι “κούρεμα”, αλλά μια σημαντική μείωση των επιτοκίων και επέκταση στην ωρίμανση του χρέους. Ο όγκος της αναδιάρθρωσης του χρέους θα εξαρτηθεί από το πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, πόση πρόοδος έχει υπάρξει και πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος» δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ μετά το... ταγκό που χόρεψε με την κυρία Μέρκελ, απούσης της ελληνικής πλευράς.
Ξεκάθαρη νίκη
Πρόκειται για ξεκάθαρη νίκη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, παρά τις τελευταίες επικοινωνιακές ντρίμπλες λόγω των γερμανικών εκλογών, επιμένει στην τιμωρητική λογική του και δεν ήθελε να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν από το 2018.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε θετικότερη απέναντι στο ενδεχόμενο πλήρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου». Πάντως, πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ είναι «πολύ πιο σίγουρο μετά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, συμφωνώντας με τους θεσμούς να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που έχουμε ώστε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα».
«Bild»: Τα κόλπα των Γερμανών με την Αθήνα
Χολή εναντίον της Ελλάδας έσταζε ξανά χθες δημοσίευμα της «Bild», το οποίο αυτή τη φορά έβαζε στο επίκεντρο την ξαφνική... αγάπη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο! Ορίστε;» έγραφε χαρακτηριστικά, με τη γνωστή δόση λαϊκισμού, η εφημερίδα, αναφερόμενη, βέβαια, στην αλλαγή πλεύσης που έχει υιοθετήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και επιχειρώντας να εξηγήσει «γιατί συμβαίνει αυτό τώρα». Τι μεσολάβησε; Εκανε η Αθήνα μεταρρυθμίσεις; Τα ερωτήματα ήταν μόνο δύο, από αυτά που έθετε στους αναγνώστες της η «Bild», δίνοντας βέβαια και την πικρόχολη απάντηση: «Οχι!».

Για τη γερμανική εφημερίδα, πάντως, αυτή η αλλαγή στάσης του Σόιμπλε δεν είναι τίποτε άλλο από μια κίνηση που εντάσσεται στη γενικότερη «προεκλογική τακτική του υπουργού Οικονομικών».
Μια καθαρά τακτική κίνηση, η οποία έχει, βέβαια, ως τελικούς αποδέκτες του Γερμανούς ψηφοφόρους και δη εκείνους που δείχνουν τάση απομάκρυνσης από το «μαντρί» του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατικών.

Κόψτε τώρα τις συντάξεις, λέει ο Σόιμπλε, που έβαλε πάλι στολή τιμωρού


«Κόψτε τώρα τις συντάξεις» ήταν το μήνυμα-σοκ που έστειλε χθες η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε ότι οι επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα ισχύσουν από το 2019 και ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την αντικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από μειωμένο κατά 35%-40% Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), στο πλαίσιο των «αντισταθμιστικών» μέτρων για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

«Το Συνταξιοδοτικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα» είπε χθες η Γερμανίδα εκπρόσωπος, αιφνιδιάζοντας τους πάντες και επιφυλάσσοντας ψυχρολουσία στην ελληνική πλευρά. Η δήλωση αυτή προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, αν ληφθεί υπόψη ότι προχθές ο δόκτωρ Σόιμπλε δήλωνε ότι κατανοεί πως «για πολιτικούς λόγους, η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα».

Οι επικεφαλής των δανειστών θα αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το ύψος των πρόσθετων μέτρων του 2018 και του 2019. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.200-8.000 ευρώ το 2018 και στα 6.000 ευρώ το 2019 είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Δεδομένη θεωρείται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, που θα επιχειρηθεί να γίνει σταδιακά. Ως «αντίδωρο» για το «κούρεμα» του αφορολογήτου, η κυβέρνηση θα ζητήσει να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από ΦΜΑΠ με απόδοση 35%-40% μικρότερη του ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι όσοι έχουν μικρή περιουσία και χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν ελάχιστο ή καθόλου ΦΜΑΠ.

Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η σιγή ιχθύος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας. Σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, ο κ. Τσακαλώτος δεν έκανε ούτε καν άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ενώ φουντώνουν οι φήμες περί κόντρας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Κύκλοι της Ν.Δ. επεσήμαναν χθες ότι «δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος - Χουλιαράκης είναι από την περασμένη Δευτέρα εξαφανισμένοι».

Μ. Ροζάκος
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου