Google+ To Φανάρι : Μάτια: Επέμβαση με... μέθοδο από τα μαχητικά F-16!

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Μάτια: Επέμβαση με... μέθοδο από τα μαχητικά F-16!

Ρίτα Μελά
Τα σύγχρονα διαθλαστικά λέιζερ με τηn «τέχνη» Lasik διορθώνουν μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό ανώδυνα μέσα σε 20 λεπτά, εξηγεί ο διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Μάλλιας

Με τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία «κλειδώνουν» τον στόχο, τα σύγχρονα διαθλαστικά λέιζερ όγδοης γενιάς διορθώνουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό ανώδυνα μέσα σε 20 λεπτά!...
Με την επέμβαση Lasik, που γίνεται χωρίς ράμματα και με ελαφρύ αναισθητικό, ο ασθενής μπορεί να απαλλαγεί από αυτές τις τρεις ασθένειες των οφθαλμών και να πετάξει για πάντα τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, αποφεύγοντας τις μολύνσεις που προκαλεί η μακροχρόνια χρήση τους.

Οπως εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Α. Μάλλιας, τα σύγχρονα λέιζερ όγδοης γενιάς μπορούν να σμιλεύσουν τον κερατοειδή με 750 μικροσκοπικούς παλμούς το δευτερόλεπτο! Ωστόσο, η καινοτομία τους είναι ο ιχνηλάτης (eye tracker), ο οποίος μπορεί να κάνει έως 1.050 μετρήσεις το δευτερόλεπτο και να «κλειδώσει» σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του ματιού σε έξι επίπεδα (διαστήματα), αντισταθμίζοντας κάθε παρέκκλισή του σε χρόνο τριών χιλιοστών του δευτερολέπτου (0.003 sec)!

Ακτίνα
Ετσι, το λέιζερ «λοκάρει» τον στόχο του, εξηγεί ο δρ Μάλλιας, ο οποίος σημειώνει πως «την ώρα που γίνεται η θεραπεία το μάτι κάνει κάποιες μικρές κινήσεις, που τις παρακολουθεί ένα μηχάνημα που λέγεται eye tracker και έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει τη δέσμη του λέιζερ έτσι ώστε η ακτίνα φωτός να πέσει εκεί που πρέπει και να έχουμε όσον το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή αυτά τα λέιζερ λειτουργούν όπως ένα μαχητικό αεροσκάφος που "λοκάρει" στον στόχο του ένα άλλο αεροπλάνο». Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα των εν λόγω επεμβάσεων ξεπερνάει το 95% και μπορούν να τις κάνουν άτομα από 18 έως 65 ετών.
Τα λέιζερ όγδοης γενιάς διαθέτουν τεχνολογία δύο επιπέδων ενέργειας (dual fluence) και λογισμικό για «έξυπνη» κατανομή των παλμών του (intelligent thermal control). Τα παραπάνω χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση των παλμών λέιζερ, εξαιρετική ασφάλεια και καταπληκτικά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης Lasik για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού ο χειρουργός οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί το femptosecond λέιζερ, με το οποίο δημιουργεί κρημνό (flap), δηλαδή ένα «καπάκι» στην πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς. Στη συνέχεια με το ecximer Leiser σμιλεύει το υποκείμενο στρώμα του κερατοειδούς και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η εστίαση των εισερχόμενων ακτίνων του φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις έχουν εξελιχθεί περαιτέρω το τελευταίο διάστημα, με την πρωτοποριακή τεχνική Lasik Extra.
Τα βήματα
Σύμφωνα με τον δόκτορα Μάλλια, τα βήματα που ακολουθούνται στην επέμβαση Lasik Extra περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό της επέμβασης Lasik και της διασύνδεσης του κολλαγόνου του κερατοειδούς (cross linking), που εφαρμόζεται και για τη θεραπεία μιας σχετικά συχνής πάθησης που ονομάζεται κερατόκωνος. Συγκεκριμένα, μετά την εφαρμογή του λέιζερ ακολουθεί η διασύνδεση του κολλαγόνου του κερατοειδούς, που σκοπό έχει τη μηχανική ενίσχυση αυτού.

Kάτι που επιτυγχάνεται με την ενστάλαξη οφθαλμικού διαλύματος ριβοφλαβίνης (βιταμίνης Β2) για 90 sec στο στρώμα του κερατοειδούς και εν συνεχεία ακολουθεί ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία Α, με ειδική συσκευή, για 90 δευτερόλεπτα. Με τον τρόπο αυτό η ριβοφλαβίνη σχηματίζει καινούργιους χημικούς δεσμούς με τα κολλαγόνα ινίδια του κερατοειδούς και έτσι επιτυγχάνεται η ισχυροποίησή του και η πρόληψη μιας σπάνιας επιπλοκής που ονομάζεται κερατεκτασία.

Επίσης, η πιθανότητα επανεμφάνισης μυωπίας μειώνεται περαιτέρω, καθώς μειώνεται και η πιθανότητα μόλυνσης λόγω της βακτηριοκτόνου δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας Α. Υποψήφιοι για την επέμβαση Lasik Εxtra είναι όσοι έχουν σχετικά λεπτό κερατοειδή, υπερμετρωπία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κερατεκτασία και έχουν πολλούς βαθμούς μυωπίας.
Ο δακτύλιος που «σβήνει» την πρεσβυωπία
Σήμερα υπάρχει μέθοδος που διορθώνει και την πρεσβυωπία, γεγονός που επιτρέπει σε άτομα άνω των 45 ετών που εκτός από μυωπία έχουν αρχίσει να εμφανίζουν και πρεσβυωπία να μπορούν να πετάξουν τα γυαλιά, συνδυάζοντας τις δύο επεμβάσεις με διάφορα μερικών εβδομάδων. Ειδικότερα με τη μέθοδο Kamra, που διορθώνει την πρεσβυωπία, ο χειρουργός οφθαλμίατρος εμφυτεύει στο μάτι ένα μικροσκοπικό ενδοκερατοειδικό δακτύλιο, ο οποίος διορθώνει την όραση για κοντά αλλά και για ενδιάμεσες αποστάσεις χωρίς να επηρεάζει τη μακρινή όραση.
«Ο μικροσκοπικός δακτύλιος, ο οποίος στο κέντρο του έχει άνοιγμα διαμέτρου 1,6 χιλιοστών, τοποθετείται μέσα σε μία "τσέπη" στον κερατοειδή χιτώνα στο μη επικρατές μάτι του ασθενούς. Η "τσέπη" αυτή δημιουργείται από τον χειρουργό με τη χρήση του Fempto Second λέιζερ μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα χωρίς νυστέρι» λέει ο δρ Μάλλιας. Η εμφύτευση του δακτυλίου είναι απλή, σύντομη διαδικασία και το μόνο που χρειάζεται είναι η καλή επικέντρωση του δακτυλίου στον οπτικό άξονα του κερατοειδούς.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου