Google+ To Φανάρι : Πάλι οι Έλληνες! Εξυπνο (ελληνικό) νυστέρι καθαρίζει τα υπολείμματα των καρκινικών όγκων

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Πάλι οι Έλληνες! Εξυπνο (ελληνικό) νυστέρι καθαρίζει τα υπολείμματα των καρκινικών όγκων

  Η σάρισα, το έξυπνο νυστέρι, με ελληνική υπογραφή, που ενημερώνει τον χειρουργό πότε έχει αφαιρέσει εξ ολοκλήρου τον όγκο και δεν έχει αφήσει υπολείμματα καρκινικών κυττάρων στον ασθενή, είναι πλέον διαθέσιμη στους επιστήμονες.
Το νέο καινοτόμο χειρουργικό εργαλείο GV/GA Sarissa-Lancet είναι αποτέλεσμα ...
της 10ετούς ερευνητικής προσπάθειας της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Μάλιστα, στο έξυπνο νυστέρι οι επιστήμονες έδωσαν το όνομα σάρισα, ως φόρο τιμής στο αρχαίο δόρυ των Μακεδόνων!
Ο δρ Γιώργος Βαρθολομάτος, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Μοριακής Βιολογίας του Αιματολογικού Εργαστηρίου, και ο νευροχειρουργός Γιώργος Αλεξίου, επιστημονικός συνεργάτης του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια την έρευνά τους, με στόχο να αποδείξουν εάν η μέθοδος της κυτταρομετρίας ροής βοηθάει στη διάγνωση των όγκων του εγκεφάλου. Η μέθοδος στηρίζεται στη συνεχή ανάλυση των στοιχείων του ιστού που έχει αναπτύξει καρκίνο. Τα στοιχεία αυτά ενημερώνουν τον χειρουργό αν βρίσκεται σε υπόλειμμα όγκου ή σε υγιή ιστό, προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία την επέμβασή του.
«Σημαντικό βήμα στην πορεία της έρευνας ήταν η ανάπτυξη του πρωτοκόλλου Ioannina Protocol, που επιτρέπει στον χειρουργό, εντός έξι λεπτών από τη λήψη του εξαιρεθέντος δείγματος, να γνωρίζει αν ο όγκος που αφαιρεί είναι καλοήθης ή κακοήθης» εξήγησε σχετικά ο κ. Βαρθολομάτος.
Ρίτα Μελά
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου