Google+ To Φανάρι : Λεπτομέρεια για τη Μέρκελ η εθνική κυριαρχία

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Λεπτομέρεια για τη Μέρκελ η εθνική κυριαρχία

Στα σχοινιά η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό! Επαναπροώθηση στην ΕΕ απευθείας από Τουρκία ζητεί ο Τσίπρας 
Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου
Η συμμαχία Γιούνκερ - Μέρκελ πίεζε μέχρι τέλους, χθες (πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής), προκειμένου η διάσκεψη να καταλήξει σε μια «συμφωνία επί της αρχής» αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, αφήνοντας για αργότερα τις... λεπτομέρειες. ....
Κατά την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η μονομερής επέμβαση της νέας Frontex χωρίς την άδεια του κράτους-μέλους στα σύνορά του είναι... λεπτομέρεια! Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του συμβουλίου Ντ. Τουσκ χαρακτήρισε μεν τον έλεγχο των συνόρων «πρωτίστως εθνική αρμοδιότητα», αλλά πρόσθεσε ότι «αν απορρίψουμε την πρόταση της Κομισιόν, θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο επώδυνες».
Από τη μεριά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -που για άλλη μια φορά βρέθηκε σε μη φιλικό περιβάλλον (κάτι που καταγραφόταν και στο προσχέδιο του κειμένου της συνόδου για καθυστερήσεις της χώρας μας)- πέταξε το μπαλάκι στην Αγκυρα και στο ότι δεν έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός τόνισε και στις δύο συναντήσεις (με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και στη μίνι σύνοδο των 10 χωρών) ότι οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης ανάσχεσης λόγω καιρικών συνθηκών. Αντίθετα, έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες (από το Μαρόκο, το Ιράν και το Πακιστάν) που προέρχονται από χώρες των οποίων οι πολίτες δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε., «φωτογραφίζοντας» τον ρόλο της Τουρκίας. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην Ε.Ε. κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.
Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα ανωτέρω ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο ομάδας εργασίας που θα συσταθεί. Στη διμερή συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου συζητήθηκε πρόγραμμα διμερών συναντήσεων (που θα πραγματοποιηθούν σε υπουργικό και υπηρεσιακό επίπεδο) σε επόμενη χρονική περίοδο και συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση Συνόδου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας εντός του Φεβρουαρίου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου