Google+ To Φανάρι : «Πάγος» στις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

«Πάγος» στις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων

«Πάγο» στις ελπίδες για έστω δειλή πρόοδο στην προσέγγιση Αθήνας - Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ έβαλε χθες ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Πόποσκι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Σε σχετικό ερώτημα (μετά τις συναντήσεις με τον Ν. Κοτζιά) ανέφερε: «Σε οποιαδήποτε συνάντηση εκπροσώπων των χωρών μας (αυτή) η διμερής διαφορά επανεμφανίζεται στο προσκήνιο...
Οι θέσεις των κυβερνήσεων είναι γνωστές... Οι θέσεις είναι αντίθετες... Πρέπει να ανέβουμε βουνά, να ξεπεράσουμε βουνά προκειμένου να φτάσουμε σε μια λύση»!
Ο Ποπόσκι (που είναι ο πρώτος Σκοπιανός ΥΠΕΞ ο οποίος περνά την πόρτα του Προεδρικού), χρησιμοποίησε... γεωγραφικούς όρους για να περιγράψει όχι το υπό συζήτηση όνομα των Σκοπίων (σ.σ.: στις υπό σκέψη προτάσεις της Αθήνας περιλαμβάνεται και όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό), αλλά την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές: «... όπως δηλαδή στη γεωγραφική θέση που έχουν οι χώρες μας, που χωρίζονται από βουνά, έτσι υπάρχουν αντίστοιχα εμπόδια (και στο όνομα)» είπε.
Υπό αυτά τα δεδομένα, στις συνομιλίες, που διήρκεσαν πάνω από δύο ώρες, προτάχθηκε το Προσφυγικό. Για τη διαχείριση των προβλημάτων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ο κ. Ποπόσκι χρειάσθηκε να έχει συνεργασία και με τον Ν. Τόσκα, από την οποία εξήλθε ικανοποιημένος. «Νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για τη διμερή σχέση μας» είπε στις δηλώσεις του.
Το Προσφυγικό
Η ελληνική πλευρά ζήτησε από τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών να επαναθεωρήσει τις ανεγέρσεις συρμάτινων φραχτών στα σύνορα. Ηδη η ΠΓΔΜ ανυψώνει δύο φράχτες στα σύνορα με την Ελλάδα (Γευγελή - Ειδομένη, Μετζίτλια - Νίκη) με την ενθάρρυνση του Βερολίνου. Και σε αυτό η απάντηση ήταν αποστομωτική: «Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες... Αν στην Ελλάδα, με 10.000.000 κατοίκους, αποτελούν πρόβλημα, σε εμάς, με 2.000.000 κατοίκους, συνιστούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.
Ν. Σταυρουλάκης
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου