Google+ To Φανάρι : Εφιαλτης: «Κραχ» για συντάξεις και εφάπαξ!

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Εφιαλτης: «Κραχ» για συντάξεις και εφάπαξ!

Εφιαλτικά στοιχεία: 327.000 δικαιούχοι στην αναμονή ακόμη και δύο χρόνια! 4 δισ. € το «κρυφό χρέος» των Ταμείων
Ρεπορτάζ
Βασίλης Αγγελόπουλος
Πάνω από 327.000 είναι οι αιτήσεις απονομής κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ που βρίσκονται στην αναμονή, με συνέπεια οι δικαιούχοι να περιμένουν χρονικό διάστημα που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμη και τα....
δύο έτη για να λάβουν τη σύνταξή τους.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο 31ο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) δείχνουν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν δημιουργήσει ένα «κρυφό χρέος» που φτάνει τα 4 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι συνταξιοδοτήσεις που βρίσκονται στην... αναμονή. Οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση θεωρούν επίσης ότι οι διατάξεις που θεσπίστηκαν με το νέο Μνημόνιο δημιουργούν έναν μόνιμο μηχανισμό μείωσης των συντάξεων και των εφάπαξ από εδώ και στο εξής.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύπτει ότι:

Στο ΙΚΑ έχουν διαπιστωθεί ότι παραμένουν ανεκτέλεστες περίπου 79.644 αποφάσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης και άλλες 65.000 αποφάσεις για επικουρική. Για τις συντάξεις γήρατος ο χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 12-14 μήνες και για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης αυξάνεται στους 22-24 μήνες.
Στον ΟΑΕΕ βρίσκονται στην αναμονή περίπου 33.000 αιτήσεις, από τις οποίες για 9.500 έχει ήδη γίνει χρήση χορήγησης της προσωρινής σύνταξης. Ο μέσος όρος έκδοσης απονομής των συντάξεων αυτών στο Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται στους 12 μήνες για τις συντάξεις γήρατος και ανεβαίνει στους 20 μήνες για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Στον ΟΓΑ φτάνουν τις 30.000 οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία Σεπτεμβρίου.
Στο ΕΤΕΑ υπάρχουν στην αναμονή 64.885 επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες στις μισές των περιπτώσεων η έκδοσή τους καθυστερεί επειδή δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση από τον φορέα κύριας ασφάλισης. Από τα έως τώρα στοιχεία του Ταμείου προκύπτει ότι έως και τον Αύγουστο είχε καταφέρει να κρατήσει το έλλειμμα στα επίπεδα των 55.000.000 ευρώ. Τα έσοδα έχουν ανέλθει στο οκτάμηνο στα 1,86 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 1,91 δισ. ευρώ. Βέβαια, τα έσοδα έχουν ενισχυθεί με 70.000.000 ευρώ από το ΑΚΑΓΕ και 50.000.000 ευρώ από μεταφορά περιουσίας από το ΕΤΑΤ.
Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) υπάρχουν 30.467 εκκρεμείς αιτήσεις απόδοσης εφάπαξ. Από αυτές έχουν εκδοθεί 21.050 πράξεις απονομής, αλλά τα εφάπαξ δεν μπορούν να αποδοθούν λόγω έλλειψης τρόπου υπολογισμού. Εκτός όμως από το εφάπαξ στο Δημόσιο, υπάρχουν άλλες 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις απονομής του εν λόγω βοηθήματος, οι οποίες προέρχονται από φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.
Το ΤΠΔΥ διαθέτει αποθεματικά ύψους 200.000.000 ευρώ, αλλά για να δοθούν όλα τα ποσά στους δικαιούχους απαιτούνται 823.000.000 ευρώ.
ΕΟΠΥΥ: «Τρύπα» 7,8 δισ. € και κίνδυνος στάσης πληρωμών
ΜΑΥΡΗ τρύπα ύψους 7,8 δισ. ευρώ καταγράφεται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα, είναι ορατός ο κίνδυνος τη μη καταβολής πληρωμών στους παρόχους (νοσοκομεία, φαρμακοποιοί κ.ά.) και τους ασφαλισμένους του, αν δεν δώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία ποσό τουλάχιστον 900.000.000 ευρώ, από τα 1,76 δισ. ευρώ που οφείλουν τα ίδια στον ΕΟΠΥΥ.
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ επιμερίζονται σε 2,47 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα και 5,24 δισ. ευρώ προς του φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως είναι τα δημόσια νοσοκομεία. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 500.000.000 ευρώ (από 0,4% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι σε 0,2% του ΑΕΠ φέτος) έχει κάνει ακόμα πιο ασφυκτικό το τοπίο στον ΕΟΠΥΥ.
Οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση ζητούν την άμεση δημιουργία ενός μηχανισμού είσπραξης των εισφορών, έτσι ώστε να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ αυτοτελώς να αναλάβει την είσπραξη των εσόδων του και τον έλεγχο των δαπανών του. Το πρόβλημα με τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ διογκώνεται συνεχώς όσο οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, λόγω υποχρηματοδότησης, θα παρακρατούν τις εισφορές για να καταβάλλουν τις συντάξεις κάθε μήνα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) διαπιστώνει ότι από το 2013, όταν ανατέθηκε σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς η εκκαθάριση των λογαριασμών των παρόχων, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ οδηγήθηκαν σε πλήρη απαξίωση και αποδυνάμωση, χωρίς να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου