Google+ To Φανάρι : Απειλούν τώρα με κυρώσεις οι χώρες της Δύσης! Συνομιλία Πούτιν με Ομπάμα

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Απειλούν τώρα με κυρώσεις οι χώρες της Δύσης! Συνομιλία Πούτιν με Ομπάμα

Εκλογικό θρίλερ δεν υπήρξε ποτέ, και με ένα σχεδόν... καθεστωτικό ποσοστό, το 95,5% των 1.500.000 κατοίκων της Κριμαίας αποφάσισε τελικά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία, κλείνοντας ένα σοβαρό κεφάλαιο στην ουκρανική κρίση και ανοίγοντας ταυτόχρονα ένα άλλο: Εκείνο των σοβαρών οικονομικών κυρώσεων με τις οποίες απειλεί ανοιχτά πλέον η Δύση τη Μόσχα.

Αργά χθες το βράδυ – κι εν μέσω των πανηγυρισμών τουλάχιστον 15.000 φιλορώσων στην Συμφερόπολη για το αποτέλεσμα – τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι με καταμετρημένες σχεδόν τις μισές ψήφους «το 95,5% των ψηφοφόρων επέλεξε Μόσχα», την ώρα που ο Λευκός Οίκος απέρριπτε το αποτέλεσμα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία ότι θα πληρώσει το τίμημα για τις ενέργειές της. Οι κάλπες έκλεισαν στις 20.00 ώρα Ελλάδας και το πρώτο exit poll ανέφερε ότι «το 93% των κατοίκων (της Κριμαίας) ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και το 7% υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος αυτονομίας εντός της Ουκρανίας». Ενδιαφέρον στοιχείο; Αν και προεκλογικά λεγόταν ότι τόσο οι φιλοουκρανοί πολίτες της Κριμαίας όσο και οι μουσουλμάνοι Τάταροι θα μποϊκόταραν τη διαδικασία, μετά το κλείσιμο της κάλπης κυκλοφόρησε στα social media η πληροφορία ότι «το 40% των Τατάρων ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία» ·πληροφορία που, όπως είναι λογικό, προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα για τη διαδικασία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της αρχικής εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ μιλούσε για «ιστορική απόφαση» και εξέφραζε την πρόθεσή του να ταξιδέψει σήμερα στη Μόσχα προκειμένου να υποβάλει αίτημα ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία.


Από την πλευρά της η Δύση και χθες, τόσο πριν όσο και μετά την ανακοίνωση του exit poll από το δημοψήφισμα της Κριμαίας, καταδίκαζε τη διαδικασία χαρακτηρίζοντάς την παράνομη, ενώ επέμενε στην τακτική της επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας. «Η Ρωσία οφείλει να αναγνωρίσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωνε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, καλώντας τη Ρωσική Ομοσπονδία «να λάβει αμέσως μέτρα για την αποφυγή μιας άσκοπης και επικίνδυνης κλιμάκωσης στην Ουκρανία». Για  «ψευδοδημοψήφισμα» έκανε λόγο νωρίς χθες το απόγευμα και ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ η Βρετανία, διά στόματος του Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνιζε ότι η Ε.Ε. πρέπει να λάβει ακόμη σκληρότερα μέτρα κατά των Ρώσων.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση με ανακοίνωσή της καταδίκασε το δημοψήφισμα στην Κριμαία χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο και αθέμιτο», αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο, ενώ διαμήνυσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασιστεί τη Δευτέρα. Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, ωστόσο, «δεν θα έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο για τη χώρα μας» δήλωνε το σαββατοκύριακο ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ. Αίσθηση προκαλούσε χθες η άποψη που εξέφρασε ο κεντρικός παρουσιαστής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 24 Ντμίτρι Κισέλεφ, ο οποίος, με φόντο φωτογραφία από ένα... πυρηνικό μανιτάρι, έλεγε στη διάρκεια της εκπομπής του ότι «η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που είναι ικανή να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργή στάχτη»!


Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του exit poll στην Κριμαία, ο Ντμίτρι Γιάρος, ο ηγέτης του ακροδεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος Δεξιός Τομέας, φρόντισε να δώσει ένα... περίγραμμα των προθέσεών του για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα, απείλησε τη Ρωσία με την καταστροφή των ρωσικών αγωγών σε ουκρανικό έδαφος, απειλώντας μάλιστα ακόμη και με Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο!


Στη σκιά του δημοψηφίσματος για ακόμη μία φορά χθες το Ντόνετσκ έγινε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το επίκεντρο αναταραχών, βγάζοντας προς τα έξω εικόνες γενικότερης ανάφλεξης στην Ουκρανία. Εκατοντάδες φιλορώσοι διαδηλωτές πολιόρκησαν για ώρες και τελικά κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας καθώς και το γραφείο του εισαγγελέα της ουκρανικής πόλης, ενώ στο Χάρκοβο οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας τη ρωσική μεσολάβηση προκειμένου και εκεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό της Κριμαίας.


Μοναδική αχτίδα εξισορρόπησης (;) του χάους που επικρατεί στην Ουκρανία η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τηλεφωνικά χθες το βράδυ ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Μπαράκ Ομπάμα,. Οι δυο ηγέτες κατέληξαν στο γεγονός πως παρά τις διαφορές τους είναι αναγκαίο να συνεργαστούν για την σταθερότητα στην περιοχή.


 Γιώργος Τραπεζιώτης
dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου