Google+ To Φανάρι : Πικρή συμφωνία χωρίς κανένα μέτρο- ανάσα

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Πικρή συμφωνία χωρίς κανένα μέτρο- ανάσα

Σε μια «πικρή» συμφωνία φαίνεται ότι καταλήγουν κυβέρνηση και τρόικα, καθώς κανένα ουσιαστικό αίτημα της κυβέρνησης, που συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό. Αντίθετα, η τρόικα περνάει όλες τις σκληρές θέσεις στη λογική της δημοσιονομικής προσαρμογής και ας υπάρχει η εντύπωση ότι οι υπουργοί πραγματοποιούν δήθεν σθεναρή αντίσταση.

 Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να αυξηθούν οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο έπεσε στο κενό, όπως επίσης χωρίς θετικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι λήγει και η διαπραγμάτευση για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αφού η επιμονή της τρόικας για συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων (2.000 το πρώτο τρίμηνο του 2015) αναμένεται επίσης να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Και όχι μόνο αυτό. Η τρόικα καθυστερεί εδώ και εβδομάδες να περάσει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θεραπεύσει λανθασμένες και ανεφάρμοστες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου. Ακόμα και αυτό το... πολυδιαφημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα δεν αναμένεται να διανεμηθεί στο εύρος και στον βαθμό που είχαν αρχικά υποσχεθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αφού άρχισαν οι περικοπές του από τους δανειστές.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών άφησαν να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν και σήμερα το πρωί, παρότι το βράδυ του Σαββάτου οι ίδιοι άνθρωποι είχαν πει ότι τρόικα και Στουρνάρας θα αναχωρούσαν τη Δευτέρα. Ο υπουργός Οικονομικών θα παραστεί στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου συζητιέται το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης, το οποίο μπορεί και να τύχει συμφωνίας.
Η μοναδική υποχώρηση των δανειστών είναι ότι δέχτηκαν να μην υπάρξουν αυτή τη φορά οριζόντιες μισθολογικές περικοπές στον δημόσιο τομέα, αλλά να πραγματοποιηθεί μελέτη που θα δείξει πού πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα αποφασιστούν και θα εξειδικευτούν σε μελλοντική διαπραγμάτευση.

Απαιτήσεις

Γίνεται πάντως λόγος για τον ρόλο του ΔΝΤ και του εκπροσώπου του στις διαπραγματεύσεις Πολ Τόμσεν, με την επισήμανση ότι συνεχώς φέρνει νέες απαιτήσεις, γεγονός που δεν βοηθάει τις δύο πλευρές να βρουν σημείο σύγκλισης. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε, πάντως, η όποια συμφωνία να περάσει μέσα από ένα νομοσχέδιο και αν είναι δυνατό, σε ένα και μόνο άρθρο, για να αποφύγει τυχόν διαρροές από βουλευτές της συγκυβέρνησης. Έτσι κι αλλιώς πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο προβληματίζεται για τη στάση που θα ακολουθήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ειδικά όσοι πρόσκεινται στην πλευρά Παπανδρέου.


σ.DIM:Ευτυχώς που το ΔΝΤ και οΤόμσεν παραδέχθηκαν στην Πορτογαλία  ότι έσφαλαν για τα μέτρα που πήραν ....! 

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου