Google+ To Φανάρι : Oι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένωσής τους με τη Ρωσία

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Oι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένωσής τους με τη Ρωσία

Κόκκινες σημαίες κάτω από το άγαλμα του Λένιν στο Χάρκοβο. Μόνο οι ρωσικές δείχνουν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στην ΕΣΣΔ...


 Δημοψήφισμα με «σοβιετικά» νούμερα

80% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, 93% ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ



Με το συντριπτικό ποσοστό του 93%, σύμφωνα με το πρώτο exit pol, οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένωσής τους με τη Ρωσία, δικαιώνοντας ταυτόχρονα και το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόφασή ζωής που έλαβε.
 Πιο σημαντικό ακόμα και από το θριαμβευτικό ποσοστό, θεωρείται από τους αναλυτές η προσέλευση η οποία ξεπέρασε το 80%, ενώ ένα άλλο στοιχείο το οποίο έχει ξεχωριστή σημασία, είναι πως ακόμα και οι Τάταροι, για τους οποίους υπήρχε ο φόβος πως θα απείχαν, τελικά πήγαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα. Οι δεκάδες παρατηρητές, οι οποίοι παρακολούθησαν τη διαδικασία, δεν κατέγραψαν κάποιο κρούσμα νοθείας, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο και με τη Δύση η οποία στο σύνολό της δεν αναγνώρισε τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος.
Η αίσθηση που υπήρχε από την πρώτη στιγμή, ότι η πραγματική μάχη θα ξεκινούσε μετά το τέλος του δημοψηφίσματος, φαίνεται πως επαληθεύεται. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κρατά το κλειδί των εξελίξεων στα χέρια του, καλείται να επιλέξει για το αν θα προχωρήσει άμεσα στην ένωση της χώρας του με την Κριμαία, όπως είχε υποσχεθεί, ή αν θα κρατήσει ως λάφυρο το χθεσινό αποτέλεσμα για διαπραγματευτικό ατού, απέναντι στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, αλλά και στη Δύση.
Προειδοποιήσεις
Σε μια γεύση που έδωσε για τις προθέσεις του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με την Ανγκελα Μέρκελ, της ξεκαθάρισε πως θα σεβαστεί το εκλογικό μήνυμα των κατοίκων της Κριμαίας, ενώ της έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για την ένταση, που με τις ευλογίες της κυβέρνησης της Ουκρανίας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, δημιουργούν εξτρεμιστές στις ρωσόφωνες περιοχές της χώρας.
Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά προειδοποίηση-απειλή της Μόσχας σε διάστημα 48 ωρών προς την Ουκρανία, για να αλλάξει στάση την ανατολική Ουκρανία. Οι τρεις νεκροί (δυο στο Χάρκοβο και ένας στο Ντόνετσκ) από πυρά νεοναζιστών όπως υποστηρίζει η Μόσχα, οδήγησαν το ρωσικό ΥΠΕΞ στο να εκδώσει δύο ανακοινώσεις με τις οποίες ουσιαστικά υπενθύμισε πως η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τους πολίτες της στην Ουκρανία με όλα τα μέσα. Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής έντασης, το ρωσικό και το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας συμφώνησαν σε εκεχειρία μέχρι και την Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση του Ουκρανού υπουργού Αμυνας.
Τη στιγμή όμως που τα δυο υπουργεία έκαναν ένα σοβαρό βήμα προς την αποκλιμάκωση της κρίσης, ο ηγέτης του κόμματος του Δεξιού Τομέα (νεοναζιστές) απειλούσε πως θα καταστρέψει τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, με σκοπό να πλήξει τη ρωσική οικονομία, ενώ ζητούσε και οπλισμό από το ΝΑΤΟ για να επιτεθεί στη Ρωσία.
Αποκλιμάκωση
Μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που έκαναν σε διάστημα δώδεκα ωρών, έκαναν ένα δειλό βήμα προς την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Μπορεί βέβαια ο Ρώσος ΥΠΕΞ να επανέλαβε τη θέση της χώρας του, σύμφωνα με την οποία θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ο Αμερικανός ομόλογός του αντίστοιχα πως θεωρεί παράνομο το δημοψήφισμα, ωστόσο συμφώνησαν πως θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης η οποία θα εξυπηρετεί όλες τις πλευρές της Ουκρανίας.
Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από τον Τζον Κέρι να ασκήσει όλη την επιρροή που έχει στην ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να κάνει ουσιαστικά βήματα προς την ασφάλεια του ρωσικού πληθυσμού. Αίτημα για το οποίο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεσμεύτηκε να εργαστεί. Στο κεφάλαιο των κυρώσεων με τις οποίες απειλούν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. τη Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί μια επικοινωνιακή πολιτική αδιαφορίας, σαν αυτές να αφορούν κάποια άλλη χώρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η Μόσχα δεν έχει έτοιμη την απάντησή της. Ωστόσο περιμένει την άλλη πλευρά να κάνει το πρώτο βήμα.
Η μοναδική επίσημη «φωνή» που αντέδρασε οργισμένα στις αναμενόμενες κυρώσεις ήταν ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος όταν έμαθε πως το όνομά του βρίσκεται πρώτο στη σχετική λίστα της Ε.Ε., σχολίασε «πως αυτό για εμένα είναι τίτλος τιμής».
Με την κατάσταση στην Ουκρανία να θυμίζει κινούμενη άμμο, όλοι αναμένουν τις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν από αύριο όλες οι πλευρές, με το κεφάλαιο «οικονομία» να παίζει και αυτό ξεχωριστό ρόλο, καθώς οι αντιδράσεις των αγορών αναμένεται να παίξουν το δικό τους ρόλο. 
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου