Google+ To Φανάρι : Τραγελαφική έρευνα από Bundesbank!

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Τραγελαφική έρευνα από Bundesbank!

Θα μπορούσε να θεωρηθεί και... προ-πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά ως γνωστόν οι Γερμανοί -«φίλοι» μας- είναι διάσημοι στα πέρατα του κόσμου για χίλια άλλα πράγματα εκτός του χιούμορ τους. Πώς αλλιώς -εκτός από κρύο ανέκδοτο- θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κανείς την έρευνα της Bundesbank, η οποία διατεινόταν προκλητικά ότι τα περιουσιακά στοιχεία των γερμανικών νοικοκυριών είναι... κατώτερα (!) των αντίστοιχων ισπανικών και ιταλικών!
Μία έρευνα που, όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, δέχτηκε τα βέλη κριτικών, καθώς αμφισβητήθηκε ανοιχτά η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε - κατ' επέκταση και η αξιοπιστία της.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του «Spiegel», διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας δεν περνάει τη «βάση» για την έρευνα αυτή, με το περιοδικό να απαριθμεί τα πολυάριθμα μεθοδολογικά προβλήματα που ανακύπτουν. Σύμφωνα με την Bundesbank, λοιπόν, τα γερμανικά νοικοκυριά διαθέτουν κατά μέσον όρο περιουσιακά στοιχεία 195.200 ευρώ, έναντι 229.300 ευρώ των γαλλικών νοικοκυριών, και 285.800 των ισπανικών. Η μέση περιουσία -το επίπεδο δηλαδή πάνω από το οποίο βρίσκονται τα μισά νοικοκυριά- φτάνει μόλις τα 51.400 ευρώ στη Γερμανία, ένα ποσό δύο ως και τρεις φορές μικρότερο από τη Γαλλία (113.500), την Ισπανία (178.300) ή την Ιταλία (163.900). Ακόμη, η έκθεση κάνει λόγο για μια πολύ πιο άνιση κατανομή πλούτου στη Γερμανία απ’ ό,τι στους άλλους μεγάλους Ευρωπαίους εταίρους της. Η έκθεση προβλήθηκε ιδιαίτερα στη Γερμανία, καθώς με αφορμή την κρίση χρέους στην ευρωζώνη η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, αφενός στο εσωτερικό, όπου καλείται να προασπίσει τα συμφέροντα των Γερμανών φορολογουμένων, κι αφετέρου στο εξωτερικό για την έλλειψη αλληλεγγύης προς τους εταίρους της. Επίσης, ακόμη και η «Bild» εξέφρασε αυτήν τη φορά τον έντονο σκεπτικισμό της: «Ηταν οι υπολογισμοί ακριβείς;».

Το γεγονός ότι συγκρίνονται περιουσιακά στοιχεία διαφορετικών χρονικών περιόδων, κάποιες φορές προηγούμενων ετών, επικρίθηκε ιδιαίτερα. Για παράδειγμα, τα στοιχεία για το περιουσιολόγιο των ισπανικών νοικοκυριών ανάγονται στο 2008. Ομως έκτοτε η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών της Ισπανίας έχει ανατραπεί - αφού «έσκασε» η φούσκα των ακινήτων. Επιπλέον, η έκθεση δεν λαμβάνει υπ’ όψη τις συντάξεις ή τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, που για τα μέσα νοικοκυριά αποτελούν σχεδόν μοναδικό εισόδημα.
Γιώργος Τραπεζιώτης
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου