Τ Φ: Η τεχνητή νοημοσύνη διεισδύει και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο διαδίκτυο με απρόβλεπτες εξελίξεις στην ακεραιότητα στην αυθεντικότητα αλλά και στην ανεξαρτησία και στην ελευθερία εκφράσεως που προσφέρει έως σήμερα!
Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν αναπάντεχο: μόνο 6% του συνόλου των χρηστών αναγνωρίστηκαν ξεκάθαρα ως μποτ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΛΙΑΣ
Μολονότι στην αρχή αυτή η συζήτηση δεν λαμβανόταν σοβαρά υπ’όψην, πλέον όλο και περισσότεροι έχουν αρχίσει να ανησυχούν σοβαρά για την παρουσία τους στο διαδίκτυο. «Δεν είμαι bot», αυτή η φράση απαντάται όλο και συχνότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολλοί προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες....
Αυτό φαίνεται αφενός παράξενο, διότι κάθε λειτουργικό ρομπότ λίγο ή πολύ θα μπορούσε πολύ εύκολα και γρήγορα να διατυπώσει μια τέτοια πρόταση. Αφετέρου όμως αυτή η ένδειξη είναι πλέον επικίνδυνα αναγκαία από τότε που έγινε γνωστό εκατομμύρια από τα λεγόμενα «Chat-bots» έχουν διεισδύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί πράγματι να δείχνουν πως συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι άνθρωποι, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για αυτομάτως εξελισσόμενα προγράμματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνα για την ραγδαία διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Αυτό το φαινόμενο μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό για παράδειγμα στην περίοδο κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Τότε είχε δημιουργηθεί ένα τεράστιο δίκτυο Ρομπότ, τα οποία λειτουργούσαν στο Twitter σαν μικρά πρακτορεία ειδήσεων προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.
Τα Ρομπότ ωστόσο καθ’ αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα, αρκεί να είναι ευδιάκριτη η διαφορά τους σε σχέση με έναν πραγματικό άνθρωπο. Στην περίπτωση των «τσατ-ρομπότ» στα social media η διάκριση αυτή γίνεται όλο και δυσκολότερη, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε μια έρευνα του Nature Communications. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Bloomington της Ιντιάνα αξιολογούσαν επί δέκα μήνες ειδήσεις στο Twitter. Το κοινό στοιχείο που βρέθηκε σε όλα τα Tweets ήταν η αναξιοπιστία των πηγών τους. Οι ερευνητές θέλησαν έτσι να ανακαλύψουν, ποίο μερίδιο της ευθύνης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ανήκει στα bots.
Επειδή όμως τα είδη των ρομπότ στο Twitter ποικίλουν, δημιούργησαν καταρχάς ένα «Μποτόμετρο». Η βαθμολογία στην κλίμακα αυτού το εργαλείο, φανερώνει ποιες είναι οι πιθανότητες ένας χρήστης πίσω από ένα λογαριασμό στου twitter να είναι bots. Στην βαθμολογία αυτή αξιολογήθηκε ο τρόπος που εκφράζονται οι χρήστες, ο κύκλος των διαδικτυακών τους φίλων και ένα πλήθος μεταδεδομένων. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ωστόσο, ήταν αναπάντεχο: μόνο 6% του συνόλου των χρηστών αναγνωρίστηκαν ξεκάθαρα ως ρομπότ. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αυτή η μικρή ομάδα ήταν τελικά υπεύθυνη για το 31% των λεγόμενων «fake news».
Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ τα bots παρενέβαιναν στις συζητήσεις σχετικά γρήγορα πιάνοντας τις προτιμούμενες πρόσφατες ειδήσεις και δεν περίμεναν, μέχρι αυτές να ξεπεράσουν τη συγκέντρωση της προσοχής ενός συγκεκριμένου αριθμού ατόμων.
Αυτό δε σήμαινε όμως ότι τα ρομπότ σταματούσαν τη δουλεία, μόλις μια είδηση γινόταν γνωστή. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια start-up, η Robhat Labs, η οποία ειδικεύεται στην αποκάλυψη τέτοιου είδους ρομπότ. Αυτό συνέβη άλλωστε και στην κορύφωση της συζήτησης για τις προσφυγικές ροές από την Ονδούρα, καθώς τα δύο τρίτα των συζητήσεων στο twitter κατευθύνονταν από bots. Παρόλο που οι αρμόδιοι του twitter εκείνο το διάστημα είχαν σβήσει μεγάλο πλήθος αντίστοιχων bots.
Πολλοί ισχυρίζονται λοιπόν, ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ούτως ή άλλως για κατηγορίες λογοκρισίας που πρόκειται να ξεσπάσουν σύντομα. Κατά συνέπεια όταν τα bots γίνουν ακόμα πιο έξυπνα θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπλοκάρετε αντί για αυτά.
Με πληροφορίες από τη Süddeutsch Zeitung
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου