Του Γιώργου Φιντικάκη
Αρχικά είχαν μιλήσει για τεχνικό σφάλμα στο μετασχηματιστή διανομής, χθες ο ίδιος ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ απέδωσε το μπλακ- άουτ στην Αττική σε πτώση καλωδίου, όμως το πόρισμα που ανακοινώθηκε το βράδυ, μιλά για αστοχία υλικού, εν προκειμένω ενός καινούργιου διακόπτη, ηλικίας μόλις τεσσάρων ετών....
Δίχως να είναι ακόμη γνωστό το πλήρες πόρισμα, εντούτοις πληροφορίες λένε ότι η εξέλιξη αυτή "βολεύει" τον ΑΔΜΗΕ, αφού ο διακόπτης ήταν ευρωπαικής κατασκευής, και πλέον μετά την είσοδο στην εταιρεία της κινεζικής State Grid, τμήμα του εξοπλισμού πρόκειται να αντικατασταθεί από Κινεζικό.
Το σίγουρο είναι πως τώρα, και με καθυστέρηση, ο ΑΔΜΗΕ πρόκειται να προβεί σε έκτακτους ελέγχους, και μάλιστα σε όλα τα κέντρα υπερυψηλής τάσης, δίχως να εξηγεί γιατί αυτό δεν συνέβη νωρίτερα, δηλαδή στις αρχές του καλοκαιριού, όταν όπως διαβεβαίωνε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στο σύστημα.
Διότι το γεγονός που προξένησε το μπλακ- άουτ των 2,5 ωρών της Τετάρτης, ήταν πράγματι σπάνιο, όπως λένε τεχνικοί με γνώση του αντικειμένου, ωστόσο δεν θα είχε συμβεί, αν οι έλεγχοι τα τελευταία χρόνια δεν είχαν ατονήσει, είτε λόγω περικοπών στις δαπάνες, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ανθρωποι με γνώση των διεργασιών, επισημαίνουν ότι εδώ και καιρό ο ΑΔΜΗΕ έχει ρίξει το βάρος του στα μεγαλόπνοα σχέδια, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, της πλειονότητας του Αιγαίου, και ο σχεδιασμός για τη Κρήτη, υποβαθμίζοντας τους ελέγχους του υφιστάμενου εξοπλισμού του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλο το τεχνικό προσωπικό του συστήματος συντήρησης ασχολούνταν καθ’ όλο το 2ο εξάμηνο του 2017, με την παραλαβή του εξοπλισμού για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, προκειμένου να εκπληρωθεί η υπόσχεση της διοίκησης προς την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, ότι το έργο θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2018.
Σαν φυσικό επακόλουθο, λένε πάντα οι ίδιες πληροφορίες, οι έλεγχοι στο υφιστάμενο σύστημα είχαν ατονήσει. Απόδειξη, τα δύο περιστατικά μέσα σε ένα μήνα στην καρδιά του καλοκαιριού. Τον Ιούλιο η πυρκαγιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στον Αγιο Στέφανο, που έσβησε κατόπιν παρέμβασης της Πυροσβεστικής, και την Τετάρτη η ζημιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Παλλήνης, που άφησε χωρίς ρεύμα την Αττική για 2,5 ώρες.
Το ερώτημα φυσικά είναι κατά πόσο τα παραπάνω επιτρέπονται σε μια τόσο σημαντική για τις ανάγκες της χώρας, υποδομή, πολλώ δε μάλλον όταν τα στελέχη της είναι από τα πλέον ακριβοπληρωμένα στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Διότι έχει τη σημασία του, ότι το Δημόσιο συνεχίζει να ελέγχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, με το 24% να ανήκει στους Κινέζους (State Grid), και το 25% σε επενδυτές στο χρηματιστήριο.
Μισθοί από 80.000 έως 120.000 ευρώ
Συγκρίνοντας για παράδειγμα τις απολαβές μεταξύ της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της μέχρι πρότινος θυγατρικής της, είναι προφανές ότι συμφέρει μακράν περισσότερο η απασχόληση στη δεύτερη. Κατά δήλωση πέρυσι του ίδιου του Μανώλη Παναγιωτάκη, επικεφαλής της ΔΕΗ, οι απολαβές του δεν υπερέβαιναν τα 4.631 ευρώ, δηλαδή το πλαφόν του μισθού γενικού γραμματέα, πλέον των αποζημιώσεων για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Σύμφωνα όμως με τους πίνακες αποδοχών του ΑΔΜΗΕ, οι μικτές απολαβές ενός εκ των κορυφαίων στελεχών στη διοικητική πυραμίδα του ΑΔΜΗΕ ανέρχονταν τον Δεκέμβριο του 2017 στα περίπου 11.000 ευρώ, δίχως τις έκτακτες αμοιβές. Αθροίζοντας τις μικτές αποδοχές του δεύτερου εξαμήνου του 2017, απολάμβανε ποσό 60.000 ευρώ, συν 7.000 ευρώ ως έκτακτες αμοιβές. Στην ουσία, μιλάμε για ετήσιες μεικτές απολαβές της τάξης των 120.000 ευρώ, δίχως έκτακτες αποζημιώσεις, και μπόνους για επίτευξη στόχων.
Αμοιβές που θα ήταν ακόμη υψηλότερες αν δεν είχε μεσολαβήσει το περσινό σκάνδαλο Μπλάνα με τα "golden boys", και οι οποίες είναι απόρροια της κατάργησης του πλαφόν στις απολαβές των επικεφαλής ΔΕΚΟ που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2015.
Ετερο κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται να ελάμβανε τον Δεκέμβριο του 2017, 8.000 ευρώ μικτά (ή 8.500 μαζί με έκτακτες αποζημιώσεις). Σωρευτικά εισέπραξε για όλο το β' εξάμηνο του 2017, 45.000 ευρώ μικτά, που μαζί με τα έκτακτα έφτασαν τα 50.000 ευρώ.
Αλλά το βασικότερο ερώτημα είναι κατά πόσο οι άνθρωποι που εισπράττουν ποσά 80.000-120.000 ευρώ, προέρχονται πράγματι από την αγορά και έχουν την απαιτούμενη εμπειρία σε θέσεις διοικητικής ευθύνης.
Διότι η κατάργηση του πλαφόν το 2015 είχε ακριβώς αυτό σαν στόχο: Να λειτουργήσει ως κίνητρο, προκειμένου να προσελκύσει στις εταιρείες του ευρύτερου Δημοσίου ικανούς μάνατζερ από την αγορά, όχι να γίνει παράθυρο για κομματικούς διορισμούς.
Στην περίπτωση όμως του ΑΔΜΗΕ, υπάρχουν μέλη στο Δ.Σ. τα οποία σύμφωνα με το βιογραφικό τους δεν έχουν καμία εμπειρία από την ιδιωτική αγορά. Διπλωματούχοι μηχανικοί, που έχουν περάσει από διευθυντικές θέσεις της ΔΕΗ, και πριν τοποθετηθούν στον ΑΔΜΗΕ, είχαν θητεύσει σε ηγετικές θέσεις στο ΔΕΔΔΗΕ, πάντα δηλαδή στον όμιλο ΔΕΗ.
Αλλα στελέχη, ήταν παλαιότερα σύμβουλοι πρώην υπουργού Ενέργειας, και από το 2017 κατέχουν ηγετικές θέσεις πρώτα στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και σήμερα και στον ΑΔΜΗΕ, ενώ στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, εμφανίζονται να κατέχουν και άλλες θέσεις σε επιτροπές με ενεργειακό αντικείμενο, δίχως επίσης να έχουν κάποια πρότερη εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου