Google+ To Φανάρι : Οι ΗΠΑ ομολογούν ότι αυτές έκλεισαν το deal στις Πρέσπες

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Οι ΗΠΑ ομολογούν ότι αυτές έκλεισαν το deal στις Πρέσπες

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχεται πλέον ανοιχτά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτεύχθηκε κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, με γεωπολιτικό στόχο να κλείσει ο δρόμος προς τα Βαλκάνια στους Ρώσους....

Ετσι, διαψεύδονται πανηγυρικά οι ισχυρισμοί της ελληνικής πλευράς ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα στην όλη υπόθεση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ευρώπη και την Ευρασία Γουές Μίτσελ ανέφερε μάλιστα την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», αφού έκανε λόγο για «ελληνομακεδονική διαμάχη» μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο κ. Μίτσελ παρενέβη στη συγκεκριμένη επιτροπή με την ιδιότητά του και ως πρόεδρου της ομάδας για τη ρωσική επιρροή, καθώς η συνεδρίαση είχε θέμα την «Αμερικανική στρατηγική ενάντια στη Ρωσία». Εκεί περιέγραψε ευθέως τον κρυφό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην «επίλυση του Μακεδονικού», όπως είπε.
«Εκτεθειμένοι στους Ρώσους»
«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των χωρών στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης και στις εκτιθέμενες στη ρωσική γεωπολιτική πίεση. Στα Βαλκάνια η αμερικανική διπλωματία διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην επίλυση της “ελληνομακεδονικής” διαμάχης για το όνομα» δήλωσε ωμά ο Μίτσελ, επιβεβαιώνοντας εν τέλει αυτό που η ελληνική κοινή γνώμη υποψιαζόταν, αλλά η ελληνική διπλωματία αποσιωπούσε συστηματικά.

Θυμίζουμε ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις τους είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ άνοιξε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον (ή του Βερολίνου), υποστηρίζοντας πως ήταν καθαρή επιλογή των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Μίτσελ εμφανίστηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της γερουσίας ακραία ψυχροπολεμικός, καθώς έκανε ευθεία αναφορά στη χρήση όπλων εναντίον της Ρωσίας, αν χρειαστεί, αναφερόμενος στη διαμάχη της Μόσχας με Ουκρανία και Γεωργία, ενώ κατηγόρησε τη ρωσική πλευρά για «ψυχολογικές επιχειρήσεις σε βάρος πολιτών».
Πρόσθεσε δε με νόημα ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες ασχολούνται γενικότερα με όλες τις εξελίξεις στη Βαλκανική και την ανατολική Ευρώπη, κάνοντας ειδική αναφορά στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο, την ώρα που πολλοί επισημαίνουν κινδύνους γενικότερων αναφλέξεων στη Χερσόνησο του Αίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου