Google+ To Φανάρι : Οι νέοι Κανονισμοί της E.E. μπορεί να “καταστρέψουν το Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε”

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Οι νέοι Κανονισμοί της E.E. μπορεί να “καταστρέψουν το Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε”

Μια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις ενέκρινε κανόνες που ίσως «καταστρέψουν το Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε». Οι δύο νέοι και αμφιλεγόμενοι κανόνες αλλάζουν τη δυναμική του Διαδικτύου και εισάγουν νέες ευρείες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ιστού

Καταρχάς, οι κανόνες, γνωστοί ως άρθρο 11 και άρθρο 13, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την “απαγόρευση των memes...

“Το άρθρο 13 έχει επικριθεί από αγωνιστές που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να αναγκάσει τις εταιρείες του Διαδικτύου να απαγορεύσουν όλα τα memes. Aπαιτεί όλοι οι ιστότοποι να ελέγχουν τις αναρτήσεις έναντι μιας βάσης δεδομένων που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και καταργούν αυτά που επισημαίνονται.
Ο λόγος που πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση των memes είναι ότι τα αυτά χρησιμοποιούν συχνά εικόνες που λαμβάνονται από ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές και θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από ιστότοπους βάσει του άρθρου 13. Είναι απλά ένας βολικός και προμελετημένος τρόπος λογοκρισίας.
Σύμφωνα με την The Independent, μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε από περισσότερους από 70 ειδικούς, όπως ο δημιουργός του ιστού Tim Berners-Lee, ο συνιδρυτής της Wikipedia Jimmy Wales και ο πρωτοπόρος του διαδικτύου Vint Cerf.
Απαιτώντας από τις πλατφόρμες του Διαδικτύου να πραγματοποιούν αυτόματο φιλτράρισμα όλου του περιεχομένου που μεταφέρουν οι χρήστες τους, το άρθρο 13 λαμβάνει ένα πρωτοφανές βήμα προς την κατεύθυνση της μετατροπής του Διαδικτύου από μια ανοιχτή πλατφόρμα ανταλλαγής και καινοτομίας σε ένα εργαλείο για την αυτοματοποιημένη επιτήρηση και τον έλεγχο των χρηστών του, έγραφε η επιστολή.
Αλλά γίνεται ακόμη χειρότερο. Σαν να μην είναι αρκετά τυραννικό και αυταρχικό, η ΕΕ εξασφάλισε την προσθήκη ενός φόρου με τη δημιουργία του άρθρου 11 –  κάνουν ό, τι χρειάζεται για να αρπάξουν περισσότερα χρήματα, οπότε να κι ένας φόρος για την ελευθερία του λόγου.
Το άρθρο 11 εισάγει έναν “φόρο σύνδεσης”, ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες διαδικτύου να λαμβάνουν άδεια από τους εκδότες να χρησιμοποιούν ένα απόσπασμα της δουλειάς τους.
Σε πλατφόρμες όπως η Google και το Twitter, για παράδειγμα, ένα μικρό κομμάτι του άρθρου εμφανίζεται συνήθως πριν κάποιος κάνει κλικ σε αυτό, αλλά βάσει του νέου κανόνα, οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να πάρουν άδεια, και ίσως ακόμη και να πληρώσουν για να χρησιμοποιήσουν αυτό το απόσπασμα.
Μια επιστολή που υπέγραψαν 169 ακαδημαϊκοί ισχυρίζεται ότι ο νέος κανόνας “πιθανόν θα εμποδίσει την ελεύθερη ροή πληροφοριών που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία”.
Αν και οι νέοι κανόνες έχουν εγκριθεί από την επιτροπή JURI της ΕΕ, δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο εξωτερικό, συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας μαζεύονται από πολλά ιστολόγια, οργανισμούς και άτομα. Στην Ελλάδα, όπως πάντα, έχουμε μαύρα μεσάνυχτα, αφού κανένα από τα συστημικά ΜΜΕ δεν αξιώθηκε να κάνει αναφορά στα άρθρα 11 και 13 – τι αριθμοί κι αυτοί- που δεν συνιστούν τίποτα άλλο από σκληρή λογοκρισία και φορολογία της ελευθερίας του λόγου.
“Αυτό είναι ενοχλητικό και ισοδύναμο με το κάψιμο βιβλίων της ναζιστικής Γερμανίας”, σχολιάζουν ξένοι ακτιβιστές και μπλόγκερς!
πηγή: ANTIMEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου