Google+ To Φανάρι : Capital Economics: Μην παρασύρεστε από το ράλι της τουρκικής λίρας, τα χειρότερα έρχονται

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Capital Economics: Μην παρασύρεστε από το ράλι της τουρκικής λίρας, τα χειρότερα έρχονται

H έκτακτη αύξηση των επιτοκίων της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδας από την κεντρική τράπεζα της χώρας έχει οδηγήσει σε σημαντικό ριμπάουντ την τουρκική λίρα και η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι το ράλι μπορεί να έχει και άλλα περιθώρια να "τρέξει" τις προσεχείς εβδομάδες, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της. ..
Ωστόσο, όπως τονίζει, υπάρχουν όμως ορισμένα πιθανά εμπόδια στον ορίζοντα και το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι η Τουρκία παραμένει μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών των αναδυόμενων αγορών σε κάθε επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος διεθνώς. Έτσι, αναμένει ότι η λίρα θα δεχθεί και πάλι νέα ισχυρή πίεση προς το τέλος του τρέχοντος έτους και θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το 2019-2020.
Μετά από το χαμηλό του 4,93 έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο κατά 9% έναντι του δολαρίου και τώρα αγγίζει το 4,53. Την προηγούμενη εβδομάδα το ράλι οδηγήθηκε από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μ.β., γεγονός που ηρέμησε τους φόβους των επενδυτών ότι δεν θα ήταν πρόθυμη ή σε θέση να προχωρήσει σε σύσφιξη της πολιτικής της εν μέσω πιέσεων από τον Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.
Το ράλι της τουρκικής λίρας συνοδεύτηκε από μια ευρύτερη ανάκαμψη των τουρκικών assets με τη χρηματιστηριακή αγορά να κερδίζει 1,5% την περασμένη εβδομάδα και με τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν.
Για να σχηματιστεί ωστόσο μία καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές της λίρας το επόμενο διάστημα, η C.E ανέτρεξε στις επιδόσεις του νομίσματος μετά από sell-off του παρελθόντος- συγκεκριμένα εκείνα του 2014 και των αρχών του 2017. Σε κάθε περίπτωση, η λίρα κέρδισε έδαφος έναντι του δολαρίου για αρκετούς μήνες μετά από την επιθετική δράση από την κεντρική τράπεζα, ωστόσο, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, αυτά τα κέρδη εκμηδενίστηκαν και μετά από ένα χρόνο, η λίρα επέστρεψε εκεί που ήταν πριν την πρώτη αύξηση επιτοκίων.
Έτσι, όπως τονίζει η C.E. η ιστορία δείχνει ότι το ράλι μπορεί να έχει κι άλλο δρόμο, ωστόσο υπάρχουν δυο πιθανοί κίνδυνοι στον ορίζοντα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο sell-off. O πρώτος είναι η επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στις 7 Ιουνίου, και η δεύτερη είναι οι εκλογές του Ιουνίου. Ιστορικά, η λίρα έχει σημειώσει ισχυρή βουτιά σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας.
Αλλά ακόμα και αν η λίρα καταφέρει και "νικήσει" τους δύο αυτούς κινδύνους, παραμένει ευάλωτη σε μια νέα επιδείνωση του παγκόσμιου επενδυτικού κλίματος. Οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας είναι οι μεγαλύτερες, ως ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, στον αναδυόμενο κόσμο, κάτι που κάνει τη χώρα ιδιαίτερα ευαίσθητη στα εξωτερικά σοκ. Παράλληλα, τονίζει η Capital Economics, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κραδασμούς στις αγορές και να "ταρακουνήσουν" εκ νέου τη λίρα, συμπεριλαμβανομένων των φόβων για πιο επιθετική πολιτική της Fed και τις ανανεωμένες ανησυχίες για απότομη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας.
Ελευθερία Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου