Google+ To Φανάρι : Κυβερνητικός αξιωματούχος: Απομακρύνεται η πιθανότητα άμεσης συμφωνίας με πΓΔΜ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Απομακρύνεται η πιθανότητα άμεσης συμφωνίας με πΓΔΜ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.11
Της Νίκης Ζορμπά
Στα "βράχια" οδηγούνται όπως φαίνεται όσοι έσπευδαν να διατρανώσουν ότι η συμφωνία Ελλάδας- πΓΔΜ είναι θέμα εικοσιτετραώρων και βρίσκεται ante portas. ..

Παρά τους χαμηλούς και επιφυλακτικούς τόνους που τηρούσε όλες τις τελευταίες ημέρες το Μαξίμου, η "περιρρέουσα" ( αρχής γενομένης από την περιβόητη ατάκα του Νίκου Κοτζιά περί συμφωνίας που "συνήφθη" με την πΓΔΜ), "φωτογράφιζε" άμεσες θετικές εξελίξεις στην κατεύθυνση της λύσης με την γείτονα. 
Διαρροή κυβερνητικού αξιωματούχου, φρενάρει τα σχετικά σενάρια, μεταθέτοντας την προοπτική λύσης, μάλλον για... αργότερα.
Δεν είναι έτοιμος ο Ζάεφ 
Συγκεκριμένα, κυβερνητικός αξιωματούχος, ανέφερε ότι: "Η πλευρά της πΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται".
Πιθανότατα, συμπλήρωσε, να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το Capital. gr μετέδιδε τα εξής:
"Μια ανάσα από τη συμφωνία με την πΓΔΜ, μπορεί και μισή. Σήμερα το περιώνυμο τηλεφώνημα  Τσίπρα- Ζάεφ αλλά ίσως και αύριο. Προκρίνεται το "Βόρεια Μακεδονία", αλλά μπορεί και όχι. Κλείδωσε η συνάντηση Αλέξη και Ζόραν στις Πρέσπες, μα όχι περιμένετε, μόλις ...ξεκλείδωσε. 
Περισσότερα από πέντε εικοσιτετράωρα, το σκηνικό της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων μοιάζει με κινούμενη άμμο. Όσο δε υποχωρεί η "επίσημη" ενημέρωση για το τι ακριβώς διαμείβεται ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών, τόσο "σκάνε" πληροφορίες ένθεν κείθεν. Τα ωραία σενάρια, ωραία καίγονται παρόλα αυτά, μέσα σε ελάχιστες ώρες. 
Το Μαξίμου κρατάει τα χαρτιά της διαπραγμάτευσης σφαλιστά. Από την Κυβέρνηση ωστόσο σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, διαψεύδουν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ παροικούντες της Ηρώδου Αττικού, "προειδοποιούν": Δεν υπάρχει όνομα που να έχει προκριθεί έναντι κάποιου άλλου από τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί τα χέρια για erga omnes. Όλα θα συμφωνηθούν, πακέτο. 

Τα δεδομένα
Εάν κάτι πάντως, αποτελεί σταθερά εδώ και ημέρες, είναι η διακηρυγμένη βούληση Αθήνας και Σκοπίων, να λύσουν την επί χρόνια σερνάμενη εκκρεμότητα. 
Βερολίνο και ΗΠΑ, λειτουργούν ως εφαλτήρια σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, παρότι η Κυβέρνηση αρνείται μετά βδελυγμίας ότι δέχεται πιέσεις από τις "μεγάλες δυνάμεις". 
Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, το δεδομένο είναι ένα: Τσίπρας και Ζάεφ, έχουν συμφωνήσει ότι ...πρέπει να συμφωνήσουν. 
Τα νομικά κείμενα που συντάσσονται και "χτενίζουν" οι δυο πλευρές σε επίπεδο "τεχνικών κλιμακίων" δεν έχουν δώσει λύση ακόμη στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης: Το όνομα που θα συμφωνηθεί και η χρήση του. 
Το περιβόητο "έναντι όλων" ( όπερ σημαίνει ότι άμα τη αποδοχή του, οι γείτονες θα αναγκαστούν σε συνταγματικές αλλαγές), "σκοντάφτει" στις πιέσεις που δέχεται ο Ζόραν Ζάεφ, στο εσωτερικό του. 
Τελευταίο "κρούσμα" η ηχηρή αντίθεση του προέδρου της πΓΔΜ, Γκόργκι Ιβάνοφ .  Ο εθνικιστής κ. Ιβάνοφ, εδώ και  δυο εικοσιτετράωρα επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν δέχεται χρήση της νέας ονομασίας "έναντι όλων" επιχειρώντας να δυναμιτίσει την προοπτική λύσης. 
Στο Μαξίμου δεν φαίνεται να "χλωμιάζουν" ιδιαιτέρως από το στύλωμα των ποδιών Ιβάνοφ. 
Πέραν του ότι η αντίδρασή του ήταν αναμενόμενη και ουδένα εξέπληξε, εκτιμούν ότι ο εθνικιστής πρόεδρος της FYROM, δεν δύναται να "μπουρλοτιάσει" πρακτικά τη συμφωνία.

Εν αναμονή
Όσο κυλούν δε τα εικοσιτετράωρα προς τη Σύνοδο Κορυφής, τόσο πιο φειδωλοί γίνονται στην Κυβέρνηση σε πληροφορίες. Τουλάχιστον επισήμως και στο προσκήνιο. 
Στάγδην πραγματοποιείται η ενημέρωση για τις φάσεις της διαπραγμάτευσης ενώ σε όλους τους τόνους διαμηνύεται από το Μαξίμου πως πρόοδος για να κλειδώσει συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ, δεν έχει ακόμη συντελεστεί. 
Το τηλεφώνημα που θα δώσει "σινιάλο" ότι πράγματι Αθήνα και Σκόπια έδωσαν χέρια, ήτοι η επικοινωνία Τσίπρα- Ζάεφ, βρίσκεται εν αναμονή εδώ και ημέρες. 
Πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, τοποθετούν την τηλεφωνική επαφή, σχετικώς άμεσα μεν αλλά αποφεύγοντας να προσδιορίσουν το πότε. 
Εξόχως φειδωλός εμφανίστηκε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας για τα της διαπραγμάτευσης. 
Στην ομιλία του στο ΣΕΤΕ, ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε σε επιδίωξη λύσης κοινή συναινέσει με τους "βόρειους γείτονές" μας, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άλλη αναφορά στο πώς προδιαγράφεται η κατάληξη των διαβουλεύσεων". 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου