Σύμφωνα με μελέτες, η υπερβολική χρήση της οθόνης από τα παιδιά έχει αρνητικά αποτελέσματα στη νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.  Κατά μέσο όρο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας περνούν κάθε ημέρα το λιγότερο 2 ώρες μπροστά στην τηλεόραση ενώ τα παιδιά άνω των 8 ετών αφιερώνουν 4 με 6 ώρες από το καθημερινό τους πρόγραμμα μπροστά σε μία οθόνη (τηλεόραση,  υπολογιστή ή βιντεοπαιχνίδια).
Ποιοι είναι λοιπόν οι κίνδυνοι;...

Η ταχύτητα εναλλαγής των εικόνων στην τηλεόραση, δεν επιτρέπει στα πολύ μικρά παιδιά – κάτω των 3 ετών – να κατανοούν το περιεχόμενο που παρακολουθούν. Αυτή η διαδικασία τα καθιστά λιγότερο δημιουργικά και δεν προωθεί την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
Η πολύωρη καθημερινή παρακολούθηση τηλεόρασης, κλέβει το χρόνο  που θα έπρεπε να αφιερώνεται σε σωματική άσκηση και σε παιχνίδι.



Η έλλειψη διαδραστικότητας της τηλεόρασης κάνει τον χαρακτήρα των παιδιών πιο παθητικό, μειώνει τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τις ευκαιρίες για συμμετοχή σε δραστηριότητες με άλλα παιδιά.

Ο βομβαρδισμός των παιδιών με διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση δημιουργεί υψηλές “αγοραστικές” προσδοκίες στα παιδιά και τα μετατρέπει σε ένα κοινό που δεν είναι ποτέ ευχαριστημένο με όσα διαθέτει. Δημιουργεί παράλληλα “πρότυπα” που δεν θεωρούνται κατάλληλα για μικρά παιδιά.

Μεγάλος αριθμός τηλεοπτικών προγραμμάτων αναπαράγουν σκηνές ανήθικες, σκηνές βίας  και πάρα πολύ συχνά ακατάλληλο περιεχόμενο για τα παιδιά. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που εκτίθενται σε βίαιες σκηνές στην τηλεόραση, έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά.

Ποιούς κανόνες πρέπει να ακολουθήσετε σχετικά με την τηλεόραση;

• Μην τοποθετείτε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο. • Κλείστε την τηλεόραση όταν τρώτε ή όταν το παιδί διαβάζει.
• Παρακολουθήστε από κοινού τηλεόραση και συζητήστε για το πρόγραμμα που βλέπετε. Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει κριτική σκέψη.
• Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει δημιουργικές ή αθλητικές δραστηριότητες στον ελεύθερό του χρόνο, αντί να βλέπει τηλεόραση.
• Δώστε το καλό παράδειγμα, περιορίζοντας και εσείς τις ώρες που παρακολουθείτε τηλεόραση.


Πηγή