Google+ To Φανάρι : Αυτό που συμβαίνει ΤΩΡΑ στην Ιταλία μπορεί να είναι η ταφόπλακα της Ελλάδας

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Αυτό που συμβαίνει ΤΩΡΑ στην Ιταλία μπορεί να είναι η ταφόπλακα της Ελλάδας

 
Του Άρη Δημόπουλου
Στα πρόθυρα νέων εκλογών μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες βρίσκεται η γειτονική Ιταλία, έπειτα από ολόκληρες βδομάδες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κόμματα που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά....

Αριστεροί, κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί και εκπρόσωποι της λεγόμενης "εθνικής δεξιάς", αδυνατούν εδώ και πολλές μέρες να βρουν μία κοινή οδό και όλα δείχνουν πως το "όνειρο" εστω μίας κραταιάς κυβέρνησης συνεργασίας απομακρύνεται οριστικά.
Η χώρα επομένως οδεύει προς επαναληπτικές εκλογές.
Κύρια αιτία η μορφή που έχει το εκλογικό σύστημα στην γειτονική χώρα, που ισχύει από το 2005 και καθιστά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης (ενός μόνο κόμματος) απαγορευτικό!
Διαβάζουμε συγκεκριμένα σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle:
Μονόδρομος φαίνεται να είναι στην Ιταλία η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο θεωρεί ότι είναι, πλέον, η μόνη λύση. Ζήτησε μάλιστα και από την Λέγκα να προβάλει το ίδιο αίτημα για επιστροφή στις κάλπες τον Ιούνιο, αλλά προς το παρόν ο γραμματέας της, Mατέο Σαλβίνι, δεν ανταποκρίθηκε.
Ο κύριος σύμμαχός του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν συμφωνεί και προτιμά μια κυβέρνηση "ευρείας συμμετοχής" για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Κάτι που ζητά, ουσιαστικά, και η κεντροαριστερά, η οποία προσθέτει ότι μέσα σε μια διετία θα μπορούσε να εγκριθεί και μια συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση.
Η όλη κατάσταση θυμίζει κάτι από ένα εκλογικό "Game of Thrones", με την πολιτική ζωή της χώρας να περιτριγυρίζεται από πιθανές συμμαχίες, μεγάλες κόντρες και "αλληλοφάγωμα" των κομμάτων.
Η ουσία είναι ωστόσο πως η χώρα, για την οποία εξακολουθούν να εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την πορεία της οικονομίας της, μπαίνει σταδιακά στον τρίτο μήνα ακυβερνησίας, δίχως να φαίνεται κάποια αξιόπιστη λύση στον ορίζοντα.



Και κάπως έτσι γυρίζουμε στην Ελλάδα, η οποία εισέρχεται σε μία εκτεταμένη προεκλογική περίοδο, που είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα τελειώσει.
Με γνώμονα τις εκλογές του 2019, όλα μοιάζουν ακόμη πιο αβέβαια με τη ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή.
Θυμίζουμε πως ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής , που θα καθιστά δύσκολο ακόμη και τη σύσταση δικομματικής κυβέρνησης, θα ισχύσει στην χώρα μας από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές.
Αυτό όμως δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας καθησυχάζει, καθώς ο κίνδυνος ακυβερνησίας δεν απομακρύνεται, αλλά αντιθέτως βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ!
Το τέλειο παράδειγμα (και πιο πρόσφατο) μας έρχεται από τις εκλογές του Μαϊου του 2012, όπου δεν αναδείχθηκε καμία κυβέρνηση και έτσι η χώρα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επαναληπτικές εκλογές τον επόμενο μήνα.
Μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, κοινωνικής ανέχειας και οργής από τα νέα μέτρα που έρχονται, μία παρατεταμένη εκλογική μάχη στην χώρα μας θα έχει σίγουρα ένα τεράστιο κόστος.
Για σκεφθείτε όμως: Στην περίπτωση που έστω με επαναληπτικές εκλογές και πλέον με ισχύουσα την απλή αναλογική, πόσο πιθανό είναι να αντέξει μία κυβέρνηση πολυκομματική, την οποία θα την αποτελούν από τρία κόμματα και πάνω;
Δεν πρόκειται για ένα τραβηγμένο σενάριο, αλλά για μία πραγματικότητα, στην χώρα που η σύσταση πολλών νέων μικρών κομμάτων είναι μία επικίνδυνη τάση που δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά μόνο στην αναρχία.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου