Google+ To Φανάρι : «Ασπίδα» στους εγγυητές των «κόκκινων» δανείων

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

«Ασπίδα» στους εγγυητές των «κόκκινων» δανείων

Σχεδιάζεται επέκταση προστασίας για τα μη εξυπηρετούμενα με τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη
Χιλιάδες εγγυητές «κόκκινων» δανείων βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τον δανειολήπτη και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους....
Ο δανειολήπτης μπορεί να εξασφαλίσει ευνοϊκή ρύθμιση της οφειλής του με μερικό «κούρεμα», όμως ο εγγυητής συνεχίζει να ευθύνεται για την οφειλή στο ακέραιο.
Με τον κλοιό γύρω από τους εγγυητές να σφίγγει επικίνδυνα, η κυβέρνηση σχεδιάζει εκ των υστέρων να τους προστατεύσει από την εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων εις βάρος τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η επέκταση της προστασίας των εγγυητών μέσα από αλλαγές στον νόμο Κατσέλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ευνοϊκή ρύθμιση και το «κούρεμα» της οφειλής που θα λαμβάνει ο οφειλέτης σε συνεννόηση με τους πιστωτές του θα αφορά αυτόματα και τον εγγυητή.
Εγκλωβισμένοι
Πλέον, με τις αλλαγές που θα επέλθουν στον νόμο Κατσέλη, η ευθύνη του εγγυητή θα περιορίζεται στην ευθύνη του δανειολήπτη για το χρέος. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη αυτή έχει ψηφιστεί ήδη για τα δάνεια των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το πρόβλημα των εγκλωβισμένων εγγυητών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι μεγάλο και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, συνήθως συγγενικά πρόσωπα ή φιλικά πρόσωπα των δανειοληπτών. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι περιπτώσεις όπου οι εγγυητές δέχτηκαν να γίνει προσημείωση σε ακίνητό τους και ενημερώθηκαν ότι το δάνειο «κοκκίνισε» όταν ξεκίνησαν τα μέτρα εναντίον τους.

Βάσει του νόμου οι εγγυητές του δανείου ευθύνονται για όλο το ποσό που έχουν εγγυηθεί, ξεχωριστά από τον κυρίως οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης προσφύγει στο Ειρηνοδικείο μέσω του νόμου Κατσέλη και εξασφαλίσει μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση, η τράπεζα θα μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει από τους εγγυητές το ποσό που θα «κουρευτεί». Ο εγγυητής δεν προστατεύεται από την απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο για τον οφειλέτη και πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση, που θα κρίνεται ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου