Google+ To Φανάρι : Κόβουν δικαιούχους! Νέες προϋποθέσεις για το μέρισμα, ποιοι θα το πάρουν

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Κόβουν δικαιούχους! Νέες προϋποθέσεις για το μέρισμα, ποιοι θα το πάρουν

Αποκλείονται πολλοί άνεργοι και άποροι λόγω διαμονής με τους γονείς τους, ενώ κρίσιμο ρόλο παίζουν και τα τεκμήρια 
Στέλιος Κράλογλου
Περιουσιακά κριτήρια και άλλους «κόφτες» βάζει η κυβέρνηση στη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος σε περίπου 3.400.000 νοικοκυριά. Θα συνυπολογίζονται, εκτός από το ετήσιο εισόδημα, η αξία της ακίνητης περιουσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, το ύψος των καταθέσεων σε τράπεζες και σειρά άλλων δαπανών....

Σε κείμενο νομοτεχνικών «βελτιώσεων», το οποίο υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, καθορίζεται ότι η ενίσχυση θα δοθεί στα «ευάλωτα νοικοκυριά» και σε όλα τα πρόσωπα που διαμένουν κάτω «από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων».

Ετσι αποκλείεται μεγάλος αριθμός φτωχών πολιτών, δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι και άποροι γενικότερα ενήλικες οι οποίοι συγκατοικούν με τους γονείς τους ή με άλλους στενούς συγγενείς τους ως «φιλοξενούμενοι» στα σπίτια των οικείων τους. Στις περιπτώσεις αυτές θα συνυπολογίζονται αθροιστικά τα ετήσια εισοδήματα όλων των ατόμων που συγκατοικούν, οπότε, αν τα εισοδήματα αυτά είναι υψηλά και υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια, τότε τα «νοικοκυριά» στα οποία ανήκουν τα ενήλικα άνεργα άτομα δεν θα δικαιούνται κανένα ποσό «μερίσματος», με συνέπεια και τα άνεργα και άπορα αυτά άτομα να μείνουν χωρίς «μέρισμα».
Επίσης, η αντικειμενική αξία της στέγης ή καλύτερα της συνολικής ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ (για τέσσερα παιδιά).
Τα υπόλοιπα κριτήρια καταβολής της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης είναι τα ακόλουθα:
1) Εισοδηματικά κριτήρια:
Ετήσιο εισόδημα, το οποίο μπορεί να προσδιορίζεται και με τεκμήρια:
μέχρι 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος,
μέχρι 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη,
μέχρι 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο,
μέχρι 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη,
μέχρι 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο,
μέχρι 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη,
μέχρι 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.
2) Κινητή περιουσία:
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος. Για τα νοικοκυριά με περισσότερα του ενός μέλη, το όριο των 9.000 ευρώ θα πολλαπλασιάζεται για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός, με συντελεστή που θα προσδιοριστεί στην εφαρμοστική υπουργική απόφαση.
3) Περιουσιακά τεκμήρια: Εξαιρούνται από τη χορήγηση της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης όσοι:
Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλαδή όσοι π.χ. κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.
Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε χρόνια, οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, ενώ ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016.

Προϋπολογισμός 2018 με σκληρή λιτότητα και ψηφισμένα μέτρα μισού δισ.

Προβλέψεις για ανάπτυξη 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,57%

Ακόμα ένας Προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας και πολύ απαιτητικών στόχων κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους περίπου 535.000.000 ευρώ, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά ενεργοποιούνται πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.
Ο νέος Προϋπολογισμός θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,57% του ΑΕΠ για την προσεχή χρονιά, δηλαδή οριακά ψηλότερα από τον στόχο (3,5% του ΑΕΠ), και ανάπτυξη 2,4%. Οσον αφορά το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται ανάπτυξη 1,6% (έναντι 1,8% στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού) και πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 2,3%-2,4% του ΑΕΠ (δηλαδή, 4,1-4,3 δισ. ευρώ), έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ.
Αν συνυπολογιστεί το κοινωνικό μέρισμα, το πλεόνασμα ανεβαίνει κοντά στο 3,1% του ΑΕΠ (5,6 δισ. ευρώ). Τα κυριότερα νέα μέτρα του 2018 είναι τα εξής: κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από βραχυπρόθεσμες διαδικτυακές μισθώσεις ακινήτων, επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυστηρή εφαρμογή του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγωνιστικά κέντρα, επέκταση της εισφοράς στη ναυτιλία για έναν χρόνο, κατάργηση της έκπτωσης για τη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών.
Αγνωστο παραμένει αν θα «παγώσουν» η επαναφορά του φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου