Google+ To Φανάρι : Στάζει αίμα ο Αλ-Σίσι με τον Ερντογάν: Αιγυπτιακά μαχητικά βομβαρδίζουν ανηλεώς τους τζιχαντιστές του Σουλτάνου – Συλλήψεις 29 Τούρκων της ΜΙΤ

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Στάζει αίμα ο Αλ-Σίσι με τον Ερντογάν: Αιγυπτιακά μαχητικά βομβαρδίζουν ανηλεώς τους τζιχαντιστές του Σουλτάνου – Συλλήψεις 29 Τούρκων της ΜΙΤ

 Το «Ισλαμικό Κράτος» πίσω από τη φονική επίθεση
Του Βασίλη Καπούλα
«Στάζουν αίμα» τα μάτια του Αιγύπτιου πρόεδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά την πρωτοφανή τραγωδία που έπληξε τη χώρα του με πάνω από 235 νεκρούς. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για εμπλοκή της Τουρκίας καθώς λίγο πριν είχαν συλληφθεί 29 Τούρκοι κατάσκοποι με βαρύτατες κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής και δολοφονίας του Αλ-Σίσι…Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ συγκάλεσε Συμβούλιο Ασφαλείας....

Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι Αρχές κήρυξαν ολόκληρη τη χερσόνησο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στέλνουν ενισχύσεις.
Παράλληλα ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Καϊρου με περιπολίες στρατιωτών στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων, σωματικούς ελέγχους και μπλόκα στη γύρω περιοχή.
Το συμβάν αυτό αναμένεται να ρίξει ακόμη περισσότερο «λάδι» στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας καθώς λίγες ώρες πριν είχαν συλληφθεί 29 Τούρκοι με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν για την ανατροπή της κυβέρνησης Σίσι, αλλά και της πολιτικής εξόντωσης του Αιγύπτιου προέδρου!

Σίγουρα την ευθύνη θα αναλάβουν είτε η Αλ -Κάιντα είτε ο ISIS αλλά είναι γνωστές οι σχέσεις Ερντογάν με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους τρομοκράτες.
Επίσης είναι ο Ερντογάν πλέον επιδιώκει την ανατροπή του Σίσι χτυπώντας την Αίγυπτο εκεί που πονά ώστε να ακυρωθούν οι συμφωνίες με Κύπρο-Ισραήλ-Ελλάδα και φυσικά η υπαναχώρηση από την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος Σίσι έσωσε την Αίγυπτο από τους ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όταν τους ανέτρεψε το καλοκαίρι του 2013 από τη διακυβέρνηση της χώρας, επειδή σχεδίαζαν να μετατρέψουν τη χώρα σε ισλαμικό χαλιφάτο και μαζί με τον Ερντογάν να αναβιώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Υπενθυμίζουμε ότι οι σχέσεις Καΐρου-Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ από το 2013, συνεπεία των μεγάλων διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, όπου ανετράπη από την προεδρία της χώρας ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Μάλιστα, μετά την ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η Αίγυπτος χαρακτήρισε το παλαιότερο ισλαμιστικό κίνημα του κόσμου, ως τρομοκρατική οργάνωση, με τα περισσότερα μέλη του να έχουν είτε συλληφθεί είτε εξαναγκαστεί σε εξορία.

Σημειωτέον ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, ΑΚΡ, και πολλά μέλη της έχουν διαφύγει στην Τουρκία από τότε που η δραστηριότητα της Αδελφότητας απαγορεύτηκε στην Αίγυπτο.

Μην ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου είχε ζητήσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κατάρ να επιβληθούν και στην Τουρκία γιατί εξίσου υποστηρίζει τους τρομοκράτες
Ο Πρόεδρος Σίσι πριν μήνες είχε απαιτήσει από τα υπόλοιπα σουνιτικά κράτη-συμμάχους στον Κόλπο, να κλιμακώσουν τη διπλωματική διένεξη με το Κατάρ ώστε σε αυτή να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.




Μέχρι στιγμής ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.
Η σημερινή είναι η φονικότερη επίθεση που εξαπέλυσε η τρομοκρατική οργάνωση στη χερσόνησο του Σινά από την εμφάνισή της στην περιοχή.

Το παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» στο Σινά, το επονομαζόμενο Wilayat Sinai στελεχώνεται κυρίως από μαχητές της ντόπιας οργάνωσης ανταρτών, Ansar Beit al-Maqdis, η οποία ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στο ISIS μετά την αποστολή εκπροσώπων της στη Συρία το 2014.

Είναι αυτό που ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Metrojet το 2015. Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, αλλά έπεσε στην έρημο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες. Το ISIS είχε υποστηρίξει τότε ότι είχε κρύψει μια εκρηκτική συσκευή στο αεροσκάφος κρυμμένη μέσα σε κουτάκι αναψυκτικού.

Πέρα απ’ το Ισλαμικό Κράτος η Αίγυπτος αντιμετωπίζει απειλή και από τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και δρουν από τη γειτονική Λιβύη.

Τον περασμένο μήνα μια οργάνωση που αποκαλείται Ansar al Islam -«Οπαδοί του Ισλάμ» στα αραβικά- ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στην έρημο της δυτικής Αιγύπτου. Πολλοί από τους 16 φονευθέντες ανήκαν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο στρατός εξαπέλυσε αργότερα αεροπορικές επιθέσεις κατά της οργάνωσης, σκοτώνοντας τον αρχηγό της, Εμάντ αλ Ντιν Αμπντέλ Χαμίντ, έναν καταζητούμενο τζιχαντιστή, που ήταν αξιωματικός του στρατού προτού ενταχθεί στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Ντέρνα της Λιβύης.
Συγκεκριμένα αιγυπτιακά F-16 και Rafale βομβαρδίζουν συνεχώς τρομοκράτες τζιχαντιστές που επιχειρούν να μπουν από Λιβύη. Αυτή ήταν η 8η επιχείρηση για φέτος.

Κλιμακώνονται οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας
Τη σύλληψη 29 Τούρκων διέταξε η Εισαγγελία της Αιγύπτου, με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν για την ανατροπή της κυβέρνησης Σίσι, αλλά και της πολιτικής εξόντωσης του Αιγύπτιου προέδρου.
Οι 29 φέρονται να επιδίδονταν σε κατασκοπεία για λογαριασμό της Τουρκίας και να ήταν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατέγραφαν τηλεφωνικές κλήσεις και περνούσαν πληροφορίες σε τουρκικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για να ανακτήσει την εξουσία στην Αίγυπτο η Μουσουλμανική Αδελφότητα.




Το «Ισλαμικό Κράτος» πίσω από τη φονική επίθεση στο τέμενος του βόρειου Σινά

 

Οι ένοπλοι ήταν 25 έως 30 στον αριθμό και έφεραν σημαία του Ισλαμικού Κράτους ανέφερε η  εισαγγελία της Αιγύπτου - Στους 305 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τις επίσημες αρχές - Ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και 27 παιδιά

Οι ένοπλοι, που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους σε μια επίθεση εναντίον τζαμιού χθες Παρασκευή στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου, είχαν μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και ήταν 25 έως 30 στον αριθμό, αναφέρεται σε σημερινή δήλωση που εκδόθηκε από την αιγυπτιακή εισαγγελία.


Οι ένοπλοι, μερικοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικού στυλ, περικύκλωσαν το τζαμί αποκλείοντας παράθυρα και την είσοδο και άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό του με αυτόματα όπλα, προστίθεται στη δήλωση, στην οποία οι εισαγγελείς επικαλούνται την έρευνά τους και συνεντεύξεις με επιζώντες τραυματίες.

«Ο αριθμός τους ήταν μεταξύ 25 και 30, κρατούσαν τη σημαία του Νταές και πήραν θέσεις μπροστά από την πόρτα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του με αυτόματα τουφέκια», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία χρησιμοποιείται το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.
Νωρίτερα οι αρχές της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση έφτασαν τους 305.

«Ο απολογισμός των νεκρών της αιματηρής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή σε τζαμί στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου αυξήθηκε στους 305, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται 27 παιδιά, ενώ σε 128 ανέρχονται οι τραυματίες», μετέδωσε σήμερα το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η χώρα θρηνεί

Κηδείες, προσευχές, μαύρες ταινίες πένθους στα μέσα ενημέρωσης: η Αίγυπτος θρηνεί σήμερα τους 305 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες στην πιο αιματηρή επίθεση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Όλα τα θυματα ενταφιάσθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση.

Μερικές ώρες μετά την υπόσχεση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «εκδικηθεί τους μάρτυρες», ο στρατός προχώρησε στη διάρκεια της νύκτας σε αεροπορικά πλήγματα στη ζώνη της επίθεσης, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον του αιγυπτιακού κλάδου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τα αεροπλάνα έβαλαν στόχο «οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση και σκότωσαν αυτούς που επέβαιναν σ' αυτά», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο όλα δείχνουν πως ήταν μια τζιχαντιστική επιχείρηση. Πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής στο τέμενος αλ-Ράουντα του Μπιρ αλ-Αμπντ, 40 χλμ. δυτικά του Αλ-Αρίς, πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά. 




Οι μαρτυρίες 


Οι δράστες ήταν 25 έως 30 στον αριθμό. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είχαν μακριά γένια και μερικοί φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικού στυλ. Πήραν θέσεις μπροστά από τη θύρα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του και, αφού πυροδότησαν μια βόμβα μέσα στο τέμενος (σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, είχαν τοποθετήσει τη βόμβα στο εξωτερικό του κτιρίου), άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα τους πιστούς που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Είχαν επίσης μια μαύρη σημαία με την ισλαμική διακήρυξη της πίστης, που μπορεί να είναι σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίθεση αυτή στο αιγυπτιακό τέμενος ήταν μια από τις πιο φονικές στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και έχει συγκλονίσει τους Αιγυπτίους.

«Τρομοκρατία μέσα στον οίκο του Θεού»


Την αυγή, χιλιάδες κάτοικοι του Μιτ Χαμπίμπ, ενός χωριού κοντά στον τόπο της επίθεσης, παρευρέθηκαν στην κηδεία του Αλ Σαΐντ Αμπού Εϊτά, διευθυντή του σχολείου του Μπιρ αλ-Αμπντ, και του γιού του, του Άχμεντ, που σκοτώθηκαν και οι δύο μέσα στο τζαμί.
Οι πενθούντες μετέφεραν τις σορούς στους ώμους τους και φώναζαν δακρυσμένοι: «Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνον ο Αλλάχ, ο μάρτυρας είναι ο αγαπημένος του Θεού».

Στην Ισμαηλία, πόλη κοντά στη διώρυγα του Σουέζ στη βορειοανατολική Αίγυπτο, όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες για να νοσηλευθούν, οι συγγενείς τους συνωστίζονταν σήμερα γύρω από το νοσοκομείο, περιμένοντας με αγωνία νέα για τους ανθρώπους τους, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.


«Η τρομοκρατία μέσα στον οίκο το Θεού», γράφουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης, που φέρουν μαύρες ταινίες σε ένδειξη πένθους.
Αργά το πρώι, όλα τα τζαμιά της χώρας αφιέρωσαν την προσευχή στους «μάρτυρες» αυτής της επίθεσης και ορισμένα θα πράξουν το ίδιο και το βράδυ.


Ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να ανεγείρουν ένα μνημείο ως φόρο τιμής στα θύματα, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οργισμένος ο αλ Σίσι 

Οργισμένος και αποφασισμένος να «εξαφανίσει» από τη χώρα του τις ένοπλες ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή του Σινά, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έδωσε εντολή στους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, να εξαπολύσουν το μεγαλύτερο κύμα στρατιωτικής επίθεσης που έχει γίνει ποτέ σε περίοδο μη γενικευμένου πολέμου.

Ο Σίσι, σε διάγγελμά του, κατέστησε σαφές πως αυτή τη φορά,  με το αίμα των νεκρών και των δεκάδων τραυματιών από το τέμενος του Σινά, να μην έχει στεγνώσει, είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει πόλεμο μέχρι τελικής πτώσεως απέναντι στα ένοπλα τμήματα που συνδέονται με τα τζιχαντιστικά δίκτυα και ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και για πολλοστών τρομοκρατικών ενεργειών τα τελευταία χρόνια.

Τέμενος των Σούφι ο στόχος των τρομοκρατών

Το τζαμί ανήκει στο τάγμα των Σούφι, ένα μυστικιστικό κλάδο του Ισλάμ, του οποίου οι οπαδοί θεωρούνται από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές (και τους τζιχαντιστές) ως αποστάτες επειδή αγαπούν τους αγίους και τα ιερά, καθώς έχουν επιρροές και από το χριστιανισμό. Η επίθεση ήρθε λίγες ημέρες πριν από τους ετήσιους εορτασμούς των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ, που γιορτάζονται από μουσουλμάνους στην Αίγυπτο. Τα φεστιβάλ γίνονται από τα τζαμιά που συνδέονται με το Σούφι σε όλη τη χώρα.

Το τέμενος λέγεται ότι είναι ο τόπος γέννησης του σεΐχη Eid al-Jariri, που θεωρείται ο «πατέρας» του Σουφισμού στη χερσόνησο του Σινά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου