Google+ To Φανάρι : Εκτροπή αν χαθεί κι άλλος χρόνος

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Εκτροπή αν χαθεί κι άλλος χρόνος

Π. Λιαργκόβας: Δεδομένη η επιτροπεία και μετά το Μνημόνιο
Καμπανάκι για την τρίτη αξιολόγηση, επιφυλάξεις για ανάπτυξη 1,8% φέτος και αιχμές για Ελληνικό
Δημήτρης Αλειφερόπουλος
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο δυνατό και εντός του έτους η γ' αξιολόγηση έκρουσε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας, γκρεμίζοντας παράλληλα το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018! ..

Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή για τις τριμηνιαίες εκθέσεις που συνέταξε το Γραφείο και αφορούν το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2017, ο κ. Λιαργκόβας σημείωσε ότι η γ' αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα, ει δυνατόν μέχρι τέλη Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι έχει ήδη καθυστερήσει.
Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο, λέγοντας ότι αν η αξιολόγηση πάει μέχρι τέλος του έτους, θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του σχεδιασμού, για να ρίξει τη «βόμβα»: «Αν όμως πάει μετά τον Δεκέμβριο, όχι απλά θα χτυπάνε καμπανάκια, αλλά θα υπάρχει εκτροπή και δυσμενείς εξελίξεις. Η κόκκινη γραμμή είναι τέλος Δεκεμβρίου».
Καθυστερήσεις
Επιπλέον, σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης, ο κ. Λιαργκόβας υποστήριξε ότι η έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 δεν σημαίνει αυτόματα και το τέλος της επιτροπείας, καθώς, όπως είπε, παρά την ελευθερία που θα υπάρχει στην άσκηση πολιτικής, «οι αγορές θα εξακολουθήσουν να αξιολογούν την ελληνική οικονομία πολλές φορές με απρόβλεπτο και αδυσώπητο τρόπο».

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις υλοποίησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές ο κ. Λιαργκόβας έφερε ως παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό. «Χρειαζόταν τόσος χρόνος για να πάρει απόφαση το ΚΑΣ για το Ελληνικό;» αναρωτήθηκε με νόημα, για να σημειώσει ότι πλέον «υπάρχει ανάγκη για ρήξη με το κακό παρελθόν». Για του λόγου το αληθές, ανέφερε ότι «το 2010 η μέση διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν ενάμισης μήνας, το 2011 ήταν τρεις μήνες, το 2012 και το 2013 έφθασε τους τεσσεράμισι μήνες, το 2014 πήγε σε 9,7 μήνες και τελευταία κυμάνθηκε περί τους οκτώ μήνες».

Ο κ. Λιαργκόβας εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τις προβλέψεις για ανάπτυξη της τάξης του 1,8% το 2017, καθώς, παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω από το αρχικό 2,7%, είπε ότι πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο. «Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, θα πρέπει ο μέσος όρος του ρυθμού ανάπτυξης τα δύο τελευταία τριμηνα του έτους να κινείται στο 3%» σημείωσε.
ΕΚΤ: Διορία δύο χρόνων στις τράπεζες να καλύψουν όλα τα «κόκκινα» δάνεια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σφίγγει από τη νέα χρονιά τα χαλινάρια στις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης για τα «κόκκινα» δάνεια, προωθώντας την υποχρέωσή τους να καλύπτουν πλήρως το μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το οποίο δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις.

Σε σχέδιο συμπληρώματος του εγγράφου κατευθύνσεων της ΕΚΤ σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2018 όλα τα νέα ανοίγματα που θα ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως από τις τράπεζες έπειτα από δύο χρόνια το αργότερο για το ανεξασφάλιστο μέρους τους και έπειτα από επτά χρόνια το αργότερο για το εξασφαλισμένο μέρος (δηλαδή για το μέρος που καλύπτεται π.χ. με υποθηκευμένα ακίνητα).

Το σχέδιο ορίζει, ακόμα, ότι οι τράπεζες με υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να υποβάλλουν το α' εξάμηνο του έτους στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων των στόχων τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν στις εποπτικές Αρχές τυχόν απόκλιση από τις κατευθύνσεις της ΕΚΤ. Με βάση τις αιτιολογήσεις αυτές, η ΕΚΤ θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων στα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η κεντρική τράπεζα τονίζει ότι πολλές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχουν υποβάλει αξιόπιστες στρατηγικές μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αλλά για ορισμένες τράπεζες απαιτούνται ακόμη ορισμένες βελτιώσεις.

Επίσης, έως το τέλος Μαρτίου η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις σκέψεις της για περαιτέρω πολιτικές, με σκοπό την αντιμετώπιση του υφιστάμενου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων μεταβατικών ρυθμίσεων.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου