Google+ To Φανάρι : Η Σύγκλιση και το βιοτικό Επίπεδο

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η Σύγκλιση και το βιοτικό Επίπεδο

Η συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προέβλεπε την Αρχή της «Σύγκλισης», αλλά όλοι καταλάβαιναν τη «σύγκλιση των οικονομικών Πολιτικών» εκτός από τον Αντρέ, που έδινε τη «μάχη» για τη «σύγκλιση των βιοτικών Επιπέδων». ...

Και μετά από πολύ κουβέντα, στην «Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη» που παραχωρούνται περισσότερες εξουσίες στα κοινοτικά όργανα, (το Ράιχ των Βρυξελλών), έβαλαν το Φεβρουάριο του 1986 και «δύο λογάκια» για τη «σύγκλιση των βιοτικών Επιπέδων». 

Σε αυτό το πλαίσιο η Eurostat, μετράει το μέσο βιοτικό επίπεδο στην Ένωση και σε κάθε χώρα και αναφέρει τις αποκλίσεις. Από το 1986 πέρασαν 31 χρόνια και παρόλο που οι οικονομικές πολιτικές «συνέκλιναν» το βιοτικό επίπεδο γιόκ. Σ

την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Κύπρο το βιοτικό επίπεδο είναι μέχρι 10% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. (Η Ιρλανδία και η Ιταλία είναι παλιά μέλη.
Η Ιταλία ιδρυτικό).

Στην Ισπανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα είναι μεταξύ 10% και 20% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι από τους παλιούς.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Σλοβενία είναι 20% με 25% κάτω από τον μέσο όρο. Και για μεν την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Πολωνία και τη Σλοβενία αυτό είναι πρόοδος προς τη Συγκλιση διότι ξεκίνησαν από τον Σοσιαλιστικό ρεαλισμό, αλλά για τη ν Ελλάδα είναι η μεγάλη απόκλιση του Μνημονίου. Η Κροατία βρίσκεται 40% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η Βουλγαρία στο 53% κάτω από τον μέσο όρο.

Σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκφρασμένο σε µονάδες αγοραστικής δύναµης (ΜΑ∆), το 2016, κυμαινόταν μεταξύ του 48% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία και 267% στο Λουξεμβούργο. Μόλις 11 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατέγραψαν επίπεδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα βρέθηκε στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου μαζί με την Ουγγαρία, ενώ ακολουθούν η Λετονία (65%) η Κροατία και η Ρουμανία (59%) και τέλος η Βουλγαρία (48%).

Η Πραγματική Ατομική Κατανάλωση , που αποτυπώνει «το πραγματικό επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών» ήταν στην Ελλάδα το 2016, στο 77% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο. 32% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Η Γερμανία και η Αυστρία ήταν περίπου στο 20% πάνω από τον μέσο όρο, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία, οι οποίες ήταν μεταξύ του 10% και του 15% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, που κατεβαίνει λόγω της διευρυνσης. Οι παλιοί είναι ψηλά.

Από τους «παλιούς» η μόνη χωρα που τα πάει χειρότερα παό τους καινούργιους είναι η Ψωροκώσταινα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου