Google+ To Φανάρι : Κρίσιμη ώρα: Οι ΗΠΑ θα πιέσουν για άμεση «λύση» στο Σκοπιανό εις βάρος της Ελλάδας

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Κρίσιμη ώρα: Οι ΗΠΑ θα πιέσουν για άμεση «λύση» στο Σκοπιανό εις βάρος της Ελλάδας

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ανησυχία σε ελληνικούς εθνικούς κύκλους προκαλεί η αμφίσημη δήλωση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χόιτ Μπράγιαν Γι, σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής ο οποίος είπε ότι «η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων με την Ελλάδα και η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσουν σε συμφωνίες που θα αποδεσμεύσουν την πορεία των Σκοπίων»....

Η δήλωση έχει και θετική αλλά και αρνητική ερμηνεία. Πίεση στα Σκόπια για να αποδεχθούν κάτι λιγότερο απ'οτι ζητάνε. Πίεση στην Αθήνα για να αποδεχτεί κάτι περισσότερο απ'ότι αντέχει ο λαός της Ελλάδας (καθώς από ότι φαίνεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει κανένα πρόβλημα να «αντέξει» πολλά).
Κοινός παρανομαστής και των δύο συμβιβασμών είναι ο εξής:Σύνθετη ονομασία με υποτιθέμενους γεωγραφικούς προσδιορισμούς, δηλαδή θα περιέχεται το όνομα «Μακεδονία» (π.χ Βόρεια Μακεδονία που σημαίνει ότι θα υπάρχει και Νότια Μακεδονία που σημαίνει δημιουργία αλυτρωτισμού και υπόνοιες για «κατεχόμενα» εδάφη)
Οι ΗΠΑ θέλουν άμεσα τα Σκόπια να εναχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ όπως και το ίδιο θέλουν και για την Σερβία αφού με τον τρόπο αυτό θα καταστήσουν «ομήρους» τις τελευταίες ορθόδοξες πλειοψηφικά χώρες των Βαλκανίων ώστε να αποκοπούν οριστικά από την όποια ρωσική επιρροή και να εμποδιστεί η δημιουργία ενός Ορθόδοξου «τόξου» από την Μόσχα μέχρι και την Λευκωσία.
Ο εφιάλτης της «Μεγάλης Αλβανίας» προωθείται από το «βαθύ αμερικανικό κράτος» με σκοπό να αναγκαστούν οι χώρες αυτές τάχιστα να ενταχθούν σε δυτικόστροφους θεσμούς ώστε να μην κινδυνέψουν με αιματηρές ένοπλες συγκρούσεις.
Εάν όλες μπουν στο ευρωατλαντικό «άρμα» απλούστατα δεν θα συμβεί καμία «θερμή» εμπλοκή.
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός ΑΝΥΠΕΞ αναμένει από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων να αποτελέσει εταίρο της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά και να επιλύσει τα ζητήματα με τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
«Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς έτεινε χείρα φιλίας προς τον άλλη πλευρά, τα Σκόπια, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για συναντήσεις και συνομιλίες με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που ελπίζουμε πως θα οδηγήσει σε συμφωνίες που θα αποδεσμεύσουν την πορεία των Σκοπίων προς την ευρω-αντλαντική ενσωμάτωση» σημείωσε ο Μπράγιαν Γι.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε πως τα Σκόπια μετά από μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας απέκτησε κυβέρνηση κάτι που αποτελεί θετικό βήμα και θετικό παράδειγμα στην περιοχή και δείχνει ότι οι δυσκολίες και η πολιτική κρίση μπορούν να ξεπεραστούν αν υπάρχει πολιτική βούληση.
Πρόσθεσε πως η πολιτική της χώρας του στην περιοχή δεν άλλαξε και πως το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να υπάρξει πρόοδος στις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στην Ευρώπη και στα θεσμικά της όργανα, να βελτιωθεί το κλίμα για επενδύσεις, καθώς και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής.
Έχει ενδιαφέρον ότι τον τελευταίο καιρό ανασύρεται μια μελέτη από ένα βιβλίο του Τίμοτι Λες, πρώην επικεφαλής της βρετανικής πρεσβείας στη Μπάνια Λούκα και διευθυντής του οργανισμού «Νιου Γιούροπ» που ασχολείται με την αξιολόγηση των κινδύνων στη νοτιοανατολική Ευρώπη στην οποία αναφέρεται το εξής:
«Οι Αλβανοί του νότιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων, θα εξεγερθούν και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος του κρατιδίου. Στην συνέχεια η Αλβανία θα διευρύνει την επικράτειά της στο Κοσσυφοπέδιο και το αλβανικό όνειρο θα πραγματοποιηθεί. Η ασθενής δυτική επιρροή στα Βαλκάνια θα δώσει το έναυσμα για ένα νέο κύμα συγκρούσεων που θα προκύψουν από τις μετατοπίσεις των υπαρχόντων συνόρων. Νέα κύματα προσφύγων, όπως εκείνα της δεκαετίας του ’90 θα παρουσιασθούν πάλι στα Βαλκάνια.»
Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι το χάος θα δημιουργηθεί με την απόσχιση της ‘Σερβικής Δημοκρατίας’ της Βοσνίας και με δημοψήφισμα θα ενωθεί με τη Σερβία κάτι που προωθείται εδώ και χρόνια στο κρατικό αυτό μόρφωμα που δημιούργησε η Συνθήκη του Ντέιτον το 1995
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλο αυτό το σενάριο θα δώσει την ευκαιρία στη Ρωσία να εισέλθει στην περιοχή, αφού βλέπει την αποδυνάμωση της επιρροής της Δύσης, στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Τίμοτι Λες θα ενθαρρύνει το φαινόμενο του ντόμινο. Οι Κροάτες από τη Βοσνία θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στην Κροατία που θα βοηθήσει σε αυτό με κάθε τρόπο.
Οι Αλβανοί των Σκοπίων θα εξεγερθούν και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν μεγάλο μέρος της χώρας. Στη συνέχεια η Αλβανία θα διευρύνει την επικράτειά της στο Κοσσυφοπέδιο και το αλβανικό όνειρο θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με την υποτιθέμενη αυτή εξέλιξη, ο φιλοσερβικός πληθυσμός του Μαυροβουνίου θα ζητήσει ένωση με τη Σερβία.

Σε όλα αυτά, για τμήματα εδαφών θα ‘τρέξουν’ η Ελλάδα και η Βουλγαρία, σε ό, τι θα έχει απομείνει από το σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων, γράφει το περσινό αλβανικό δημοσίευμα σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο

Στις ΗΠΑ γνωρίζουν την εξέλιξη αυτή και θέλουν να την σταματήσουν άμεσα. Η Αθήνα όμως πρωτίστως πρέπει να βάλει το εθνικό της συμφέρον. Καμία σύνθετη ονομασία με υποτιθέμενους γεωγραφικούς προσδιορισμούς ή ότι άλλο μπορεί να προστατέψει την ελληνική Ιστορία και την εθνική κληρονομιά.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου