Google+ To Φανάρι : Μπορούν τα αρχαία Ελληνικά κείμενα να παρουσιάζονται με μονοτονική γραφή;

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Μπορούν τα αρχαία Ελληνικά κείμενα να παρουσιάζονται με μονοτονική γραφή;

Μπορούν τα αρχαία Ελληνικά κείμενα να παρουσιάζονται με μονοτονική γραφή;
Υποθέτω πως όχι! Τουλάχιστον προσωπικά το θεωρώ ως ανοσιούργημα και ευτελισμό της γλωσσικής μας παιδείας

 Και όμως!...
Με αφορμή το παρακάτω  γνωμικό του Ισοκράτη που αναφέρεται στην Παιδεία και πως αυτή αποτελεί στολίδι και καταφύγιο κατά περίπτωση, το  «Παιδείᾳ εὐτυχοῦσι μέν ἐστί κόσμος, ἀτυχοῦσι δέ καταφύγιον»  (μτφ η μόρφωση είναι στολίδι γι’ αυτούς που ευτυχούν και καταφύγιο γι’ αυτούς που δυστυχούν) το όποιο όσο και αν διερευνήθηκε να βρεθεί στην Αρχαιοελληνική γραφή εννοείται πολυτονικά αυτό προς μεγάλη απογοήτευση στάθηκε αδύνατον!

 Απεναντίας βρέθηκε πολλές φορές αυτό μαζί με πάρα πολλά άλλα γνωμικά, γραμμένο μεν στα Αρχαία αλλά ... με μονοτονικό τονισμό! Και αυτό από σελίδες έγκριτες και σοβαρές κατά τα άλλα...
Μία βόλτα στο διαδίκτυο θα σας πείσει δια του λόγου το αληθές.

Πως θα κρατήσουμε τον γλωσσικό μας πλούτο, τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε, όταν εμείς οι ίδιοι τον ευνουχίζουμε και τον αποθησαυρίζουμε προς χάριν της δικής μας (διαδικτυακής) ευκολίας;

Φυσικά υπάρχουν και  κάποιοι άλλοι κακόβουλοι και κακοπροαίρετοι για άλλους πιό πονηρούς και ανθελληνικού λόγους  που προσπαθούν εσκεμμένα να κατακρεουργήσουν τον γλωσσικό και όχι μόνον, πολιτισμό των Ελλήνων, να προπαγανδίσουν εναντίον του. Αυτούς  οφείλουμε να τους απομονώσουμε να τους καταδείξουμε και να τους καταγγείλουμε!


Πόσο ειρωνικός φαντάζει λοιπόν ο περί παιδείας λόγος του Ισοκράτη κακοποιημένος και λεηλατημένος από τα γλωσσικά κοσμήματα που βρισκόταν υπεράνω των λέξεων του!  


Πρέπει λοιπόν να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί με το τι αναρτάται στις ιστοσελίδες μας...

 Δημοσθένης
Το Φανάρι  



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου