Google+ To Φανάρι : Ακρίβεια ρεκόρ έπειτα από επτά χρόνια κρίσης

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Ακρίβεια ρεκόρ έπειτα από επτά χρόνια κρίσης

Η «συνταγή» της πείνας με τα Μνημόνια


Ανοδος του πληθωρισμού για τρίτο συνεχόμενο μήνα! Τώρα φαίνονται οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ
Την ώρα που οι πολίτες κάνουν περικοπές στα πάντα, οι φόροι, η κερδοσκοπία και η κρατική απάθεια τρέφουν την ακρίβεια
Η ακρίβεια πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία παραμένουν απροστάτευτα στον καθημερινό αγώνα που δίνουν για να εξασφαλίσουν τα βασικά. Θα περίμενε κανείς ότι ύστερα από επτά χρόνια Μνημονίων, με την αγορά να ασφυκτιά και τους πολίτες να μετρούν και το τελευταίο ευρώ, το κόστος σε βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες θα είχε μειωθεί....



Κι όμως. Τα περισσότερα προϊόντα ακριβαίνουν! Προφανώς μέρος των ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης και βασικά είδη διατροφής οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Παράλληλα, όμως, έχει στηθεί και ένα πάρτι κερδοσκοπίας σε ορισμένες κατηγορίες χονδρικής και λιανικής πώλησης, πάρτι που εκτοξεύει τις τιμές και φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των φτωχών νοικοκυριών, με την κρατική μηχανή να παρακολουθεί απαθής και τους ουσιαστικούς ελέγχους να απουσιάζουν.

Ο ρόλος των καυσίμων
Αν σε αυτά προστεθούν και οι επιβαρύνσεις στο κόστος της αγροτικής παραγωγής από τις αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων, προκύπτει το εκρηκτικό μείγμα της ακρίβειας που γονατίζει τους Ελληνες.
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, λοιπόν, ο πληθωρισμός καταγράφει άνοδο σε σχέση με πέρυσι (1,7%) και, με εξαίρεση το ψωμί και τα γαλακτοκομικά, τα υπόλοιπα αγαθά που συνθέτουν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς πήραν «φωτιά». Υπό άλλες συνθήκες η επιστροφή σε πληθωρισμό θα αποτελούσε ίσως μια ένδειξη ανάκαμψης της οικονομίας, στην παρούσα, όμως, συγκυρία αυτό δεν ισχύει.
Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση σειράς έμμεσων φόρων, όπως σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, καθώς και στην επιβολή νέων, όπως, για παράδειγμα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ ή το τέλος σταθερής τηλεφωνίας. Καθοριστικό ρόλο στις ανατιμήσεις σειράς αγαθών και υπηρεσιών έπαιξε, επίσης, η άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων τους τελευταίους μήνες, που σε συνδυασμό με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης δημιουργούν συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ειδικότερα σε σχέση με πέρυσι, το ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 9,2%, τα φρούτα κατά 14,9%, τα λαχανικά κατά 31,2% και οι πατάτες κατά 7,1%. Την ανιούσα πήραν, επίσης, η βενζίνη (14,9%), το πετρέλαιο θέρμανσης (32,9%), το φυσικό αέριο (27,3%), τα τσιγάρα (2%), τα αλκοολούχα ποτά (5,3%), τα αεροπορικά εισιτήρια (26,8%) και οι τηλεπικοινωνίες (2,3%). Αν δει κανείς τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), μπορεί να διαπιστώσει τον συσχετισμό των φόρων με τις μεταβολές των τιμών.
Οπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ελληνική οικονομία βρέθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε πληθωρισμό μετά 45 μήνες αρνητικού πληθωρισμού, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2017 σε 1,7%.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2013 ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 καταγράφηκε μηδενική μεταβολή του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου