Google+ To Φανάρι : Ολγα Γεροβασίλη: Τρία χρόνια παράνομα βουλευτής

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ολγα Γεροβασίλη: Τρία χρόνια παράνομα βουλευτής

Οταν εξελέγη το 2012 ήταν μέτοχος σε εταιρεία που είχε συναλλαγές με το Δημόσιο - Το Σύνταγμα, (άρθρο 57), προβλέπει ότι έπρεπε να παραιτηθεί μέσα σε 8 ημέρες - Παραιτήθηκε το 2015 μεταβιβάζοντας το ποσοστό στον γιο της
Ενα σημαντικό πρόβλημα νομιμότητας, αλλά και ηθικής τάξεως για την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη...
ανέδειξε η δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» για τις χρήσεις 2013-2014, στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις της υπουργού, αλλά και από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», η κυρία Γεροβασίλη παρέμεινε ως τον Ιούλιο του 2015 βασική μέτοχος του ακτινοδιαγνωστικού κέντρου με την επωνυμία ΑΛΕΞΙΟΥ-ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο.Ε., που λειτουργεί στην Αρτα και παρέχει υπηρεσίες προς το Δημόσιο, ενώ, όπως ορίζει ρητά το άρθρο 57 του Συντάγματος, θα έπρεπε να έχει μεταβιβάσει το μερίδιό της από τον Μάιο του 2012 που εξελέγη βουλευτής.

Για την παράλειψή της αυτή το Σύνταγμα είναι σαφές και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η κυρία Γεροβασίλη θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί εντός οκτώ ημερών από την εκλογή της, καθώς θεωρείται ασυμβίβαστη η ιδιότητα του βουλευτή με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή μετόχου εταιρείας που συναλλάσσεται με το Δημόσιο.

Και εφόσον δεν υπάρξει μεταβίβαση των μετοχών μέσα στην οριζόμενη προθεσμία των οκτώ ημερών, ο βουλευτής εκπίπτει από το αξίωμά του και οι σχετικές συμβάσεις της εταιρείας με το Δημόσιο ακυρώνονται!

Στην περίπτωση της κυρίας Γεροβασίλη όμως, τίποτε από αυτά δεν συνέβη, ενώ και η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαδικασία ελέγχου της από το 2012 μέχρι σήμερα. Μέχρι την εκλογή της ως βουλευτή Αρτας, η Ολγα Γεροβασίλη κατείχε το 50% του ακτινοδιαγνωστικού κέντρου που φέρει το όνομά της, αλλά και το όνομα του συνεταίρου της Κώστα Αλεξίου, αδελφού του πρώην μητροπολίτη Αρτας Ιγνάτιου. Παρά την εκλογή της, παρέμεινε μέλος της εταιρείας που αποτελεί έναν από τους βασικούς παρόχους ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων του Νοσοκομείου Αρτας και μεταβίβασε το μερίδιό της της στον γιο της Απόστολο Κτενά που απέκτησε από τον πρώτο της γάμο μόλις τον Ιούλιο του 2015, και αφού 12 ημέρες νωρίτερα είχε αναλάβει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου.  Μάλιστα στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στη Βουλή δηλώνει εισοδήματα 168.500 ευρώ για το 2013 και για το 2014 φορολογητέο εισόδημα 24.935 ευρώ και αφορολόγητο 143.323 ευρώ, τμήμα των οποίων προέρχεται προφανώς από τα κέρδη της συγκεκριμένης εταιρείας. Προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, πώς οι έλεγχοι που έγιναν στις δηλώσεις των βουλευτών από την αρμόδια επιτροπή «πόθεν έσχες» δεν εντόπισαν τη σοβαρή αυτή παρατυπία που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, επισύρει την ποινή της αυτοδίκαιης έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα.





 Η παρανομία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης μέσα από τα έγγραφα-ντοκουμέντα. Το ακτινοδιαγνωστικό κέντρο στο οποίο ήταν μέτοχος μέχρι τον Ιούλιο του 2015, όπως αποδεικνύεται από το «πόθεν έσχες» και την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών, είχε δουλειές με το Δημόσιο


Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Διότι το άρθρο 57 του Συντάγματος προβλέπει:
«Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης η οποία: α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα. β) Απολαμβάνει ειδικών προνομίων. γ) Κατέχει ή διαχειρίζεται ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή εκδίδει εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας. δ) Ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία ή δημόσια επιχείρηση ή επιχείρηση κοινής ωφέλειας. ε) Μισθώνει για εμπορικούς λόγους ακίνητα του Δημοσίου.

Βουλευτές που υπάγονται στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή. Βουλευτές που αποδέχονται οποιαδήποτε από τις ιδιότητες ή τα έργα που αναφέρονται σε αυτό ή στο προηγούμενο άρθρο και που χαρακτηρίζονται ότι αποτελούν κώλυμα για την υποψηφιότητα βουλευτή ή ότι είναι ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα, εκπίπτουν από το αξίωμα αυτό, όπως ο νόμος ορίζει». Πέραν όμως του ζητήματος της έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα, για την Ολγα Γεροβασίλη γεννάται κι ένα επιπλέον ζήτημα ηθικής τάξεως, καθώς ενώ η ίδια είναι υπουργός από τον Ιούλιο του 2015, ο γιος της εξακολουθεί να είναι μέλος εταιρείας που συναλλάσσεται με το Δημόσιο, και μάλιστα, όπως προκύπτει από τη Διαύγεια, με υψηλούς τζίρους. Οι συμβάσεις δε που έχει υπογράψει με το Νοσοκομείο Αρτας όχι μόνο δεν ακυρώθηκαν, αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η απαγόρευση αυτή προκύπτει και από τον Κώδικα Δεοντολογίας των υπουργών που ισχύει σήμερα, αλλά και από το Προεδρικό Διάταγμα 68/2005 που απαγορεύει τη συμμετοχή συγγενών πρώτου βαθμού μελών της κυβέρνησης σε εταιρείες που συναλλάσσονται με το Δημόσιο. protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου