Google+ To Φανάρι : Πίσω από τις λέξεις

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Πίσω από τις λέξεις

Η χώρα πεθαίνει! Κυβέρνηση, ΔΝΤ και Βρυξέλλες αλληλοσπαράσσονται. Παράνοια Τόμσεν, ζητεί μέτρα
ΡεπορτάζΜάριος Ροζάκος
Ρεσιτάλ παραλογισμού, κυνισμού και προκλητικής κοροϊδίας έδωσαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού Μορίς Ομπστφελντ με το άρθρο που ανάρτησαν στο ιστολόγιο (blog) του ΔΝΤ αργά προχθές τη νύχτα, λίγες ώρες πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου στην Αθήνα...




Στο... μανιφέστο τους οι δύο οικονομολόγοι ισχυρίζονται ανερυθρίαστα ότι δεν ζητούν περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτοχρόνως εμμένουν στην εκ νέου περικοπή των συντάξεων, στη μείωση του αφορολόγητου ορίου και τη μείωση των μισθών του Δημοσίου, ακόμα και αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ! Επιπλέον, ξεκαθαρίζουν ότι τα μέτρα που απαιτούνται για να φτάσει το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ «είναι απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων», δηλαδή από τώρα.

Το δίδυμο Τόμσεν - Ομπστφελντ επιχειρεί να αποτινάξει τις κατηγορίες ότι το Ταμείο απαιτεί περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα και να πετάξει στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους το μπαλάκι της ευθύνης για τα νέα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ.
Ωστόσο, οι δύο μανδαρίνοι φάσκουν και αντιφάσκουν, αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα και χρησιμοποιούν επιλεκτικά στοιχεία, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την εμμονική προσήλωσή τους στη λιτότητα... μέχρι θανάτου!

Οι δύο τεχνοκράτες ισχυρίζονται ότι δεν ζητούν περισσότερη λιτότητα για τη χώρα μας και προσθέτουν: «Προβλέψαμε ότι τα μέτρα του προγράμματος του ESM θα απέδιδαν ένα πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ και αναφέραμε ότι αυτό θα μας αρκούσε για να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα».

Συμφωνία
«Ομως, αντίθετα προς τις συμβουλές μας, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμπιέσει περαιτέρω τις δαπάνες προσωρινά, αν χρειαζόταν για να διασφαλιστεί ότι το πλεόνασμα θα έφτανε στο 3,5% του ΑΕΠ». Εντούτοις, ο μύθος του «καλού» ΔΝΤ, που δεν επιμένει για περισσότερα μέτρα, καταρρίπτεται πλήρως προς το τέλος του άρθρου, όπου ξεκαθαρίζεται ότι «ακόμα και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη, χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό». Και τι εννοεί το ΔΝΤ μεταρρυθμίσεις; Η απάντηση στο ίδιο το κείμενο είναι σαφής:

• Δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου, γιατί σήμερα «πάνω από τα μισά νοικοκυριά εξαιρούνται από οποιαδήποτε υποχρέωση» και γιατί, κατά το ΔΝΤ, πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.
• «Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι εξαιρετικά γενναιόδωρο, κοστίζοντας στον Προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως», άρα, σύμφωνα με το Ταμείο, πρέπει να ξαναμπεί «μαχαίρι» στις συντάξεις.
• Ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, κάτι που υπονοεί μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Αντεπίθεση από τον Τσακαλώτο, που δεν έπεισε!
Με δηλώσεις στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησε να βγει στην αντεπίθεση κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των δύο κορυφαίων στελεχών του, Πολ Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ. Ωστόσο, το κεντρικό επιχείρημα του κ. Τσακαλώτου, ότι «η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα ακόμα», δεν μπορεί να πείσει κανέναν.

Δυστυχώς για όλους τους Ελληνες, η απόφαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας δεσμεύει ρητά τη χώρα μας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μεσοπρόθεσμα, και μάλιστα ορίζει ότι «οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς για έναν μηχανισμό και για διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίσουν» (βλ. «κόφτη»... διαρκείας).

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τα δύο στελέχη του ΔΝΤ ότι η ανάλυσή τους «είναι φειδωλή με την αλήθεια» και υπογράμμισε ότι το Ταμείο αποκρύπτει πως «οι ελληνικές δαπάνες για συντάξεις και άλλα επιδόματα διαμορφώνονται μόλις στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 52% αυτών που γίνονται στη Γερμανία».

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο υπουργός, «είναι δυνατόν, όταν το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει μηνιαίως αποδοχές κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ και σχεδόν 4.000.000 πολίτες -πάνω από το 30% των Ελλήνων- έχουν χαρακτηριστεί ότι κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, το βασικό πρόβλημα της χώρας να είναι ότι οι συντάξεις και οι φοροαπαλλαγές είναι υπερβολικά γενναιόδωρες;».

Αποστάσεις Κομισιόν και ΕSM από το Ταμείο
Αποστάσεις από την κριτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα παίρνει η Κομισιόν, αμφισβητώντας τα στοιχεία στα οποία βασίζει την κριτική του το Ταμείο.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές του προγράμματος του ESM είναι ισχυρές και, αν εφαρμοστούν πλήρως, μπορούν να επαναφέρουν την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε η εκπρόσωπός της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ. Επισήμανε, εξάλλου, πως η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος και είναι σε σωστό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. «Είναι σημαντικό όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίζουν τα επιτεύγματα του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε με νόημα.

Αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ, η κυρία Μπράιτχαρντ ανέφερε ότι «δεδομένης της προόδου που έχει επιτευχθεί, η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να βρεθεί γρήγορα, αν όλοι εμπλακούν δημιουργικά. Η Κομισιόν είναι δεσμευμένη σε αυτό». Ευρωπαϊκοί κύκλοι χαρακτηρίζουν παραπλανητικούς τους ισχυρισμούς του Ταμείου ότι το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων εξαιρείται από τη φορολόγηση εισοδήματος ή ότι η εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί από 75% σε 50%.
Τέλος, την ενόχλησή του για τη στάση του ΔΝΤ εξέφρασε εκπρόσωπος του ESM, με δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters. «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην πρακτική των κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση» υπογράμμισε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου