Google+ To Φανάρι : H Nτέλια στο...μνημόσυνο της μεσαίας τάξης

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

H Nτέλια στο...μνημόσυνο της μεσαίας τάξης

Συνάντηση -αγγαρεία της σκληρής Βελκουλέσκου του ΔΝΤ με την ηγεσία της ΓΣΕΕ
ΜΕ ΚΑΡΟΤΟ (ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ)- Παραδέχθηκε ότι «το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές» και έπληξε (κυρίως) εργαζομένους και συνταξιούχους
 ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΓΙΟ (ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ)- Δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για κατώτατο μισθό και διατήρηση του 13ου και του 14ου
Βόμβα στον κατώτατο μισθό άλλα και στα επιδόματα της καλοκαιρινής άδειας, του Πάσχα και των Χριστουγέννων (13ος και 14ος μισθός) έβαλε η βασιλικότερη του βασιλέως εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων να μη γίνει καμιά περικοπή στις συγκεκριμένες αποδοχές...

Στις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις της με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) η Ντέλια Βελκουλέσκου φάνηκε να κάνει... αγγαρεία που τους άκουγε. Για μιάμιση ώρα στον έκτο όροφο της Τραπέζης της Ελλάδος το προεδρείο της ΓΣΕΕ επιχειρούσε να της εξηγήσει ότι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά πρέπει να γίνει στη βάση της συμφωνίας στην οποία έχουν καταλήξει οι κοινωνικοί εταίροι και η οποία προβλέπει τα εξής:

Ο ελάχιστος νόμιμος μισθός θα καθορίζεται στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και θα έχει γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζομένους

Δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.
Το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες για τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα θα συμφωνούν με την Ε.Ε. και τα διεθνή πρότυπα εργασίας.

Η ΓΣΕΕ εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον πρόεδρο Γιάννη Παναγόπουλο, τον γενικό γραμματέα Νίκο Κιουτσούκη και τον επιστημονικό συνεργάτη του συνδικάτου Γιώργο Αργείδη, καθώς ο στόχος ήταν να καταδειχθεί με στοιχεία όχι μόνο ότι μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει, αλλά και για ποιους λόγους δεν πρέπει να ληφθούν νέα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι και δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ επισήμανε: «Εχουμε τεράστια διάσταση απόψεων για το τι σημαίνει επιτυχία. Τελικά, μήπως το Σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, όπως ίσχυε στην πατρίδα μας, ήταν μια βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική που, αντί να αποτελέσει τη σταθερά της δημοσιονομικής προσαρμογής, δαιμονοποιήθηκε, αποδυναμώθηκε και καταστρατηγήθηκε;»

Πάντως η Ντέλια Βελκουλέσκου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, αλλά και το «πάγωμα» των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τις επιχειρήσεις, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Η (ωμή) ομολογία της για δυσανάλογες επιβαρύνσεις
Με τη χαρακτηριστική φράση «το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές» η εκπρόσωπος τους ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου παραδέχθηκε ότι οι επιπτώσεις των Μνημονίων επιβάρυναν δυσανάλογα τους Ελληνες!
Στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ η Ντέλια Βελκουλεσκου αποφάσισε να κάνει... μνημόσυνο στη μεσαία τάξη. Ομολόγησε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα επιβαρύνει κυρίως τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, «η κυρία Βελκουλέσκου αναγκάστηκε και παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές και ότι έπληξε κυρίως τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Δεν είπε όμως τι θα γίνει με τις άλλες δυνάμεις της αγοράς, που απολαμβάνουν στην υγεία των κορόιδων αρκετά πλούτη και ευημερία. Παραδέχθηκε ακόμη ότι, εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί, της ύφεσης και της ανεργίας, δεν είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε επίσης ότι «εξ αντικειμένου, σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά και μόνο η παραδοχή ότι η πολιτική που ασκήθηκε είναι ετεροβαρής σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων δείχνει ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει πετύχει, έστω κι αν δεν θέλουν να το ομολογήσουν ανοιχτά».

Ευρωδικαστήριο: Πράσινο για αποζημιώσεις απόκαταστροφικά Μνημόνια!
Ηχηρό χαστούκι στην Ευρώπη, για τα καταστροφικά μνημόνια που επέβαλε σε χώρες όπως η Ελλάδα, έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανοίγοντας μάλιστα τον δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων τόσο από τα κράτη όσο και από τους πολίτες χωρών που ζημιώθηκαν από τα μέτρα της επιβληθείσας βίαιης λιτότητας.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται «σταθμός», καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ειδικά η Κομισιόν δεσμεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. ακόμη κι όταν ενεργούν στο πλαίσιο των μνημονιακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που είναι εξωθεσμικό όργανο». Επισημαίνεται δε ότι η Κομισιόν και σε αυτή την περίπτωση υποχρεούται «να διασφαλίσει ότι ένα Μνημόνιο είναι σύμφωνο με τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη» (κάτι που συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας και μάλιστα με κραυγαλέο τρόπο).

Η εν λόγω απόφαση έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση ζητάει από τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως αυτά των εργασιακών και του Ασφαλιστικού, για τα οποία οι θεσμοί προτείνουν λύσεις που καταφανέστατα αντίκεινται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Εκτός του γεγονότος ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης, είναι πιθανό να ανοίξει και παράθυρο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από μεμονωμένους πολίτες ή φορείς.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ το θεώρησε δεδομένο. Τόνισε με έμφαση ότι «η σημερινή απόφαση είναι σταθμός για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι δικαστές ανοίγουν την πόρτα στην άσκηση αγωγών αποζημίωσης κατά των μέτρων λιτότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, στην περίπτωση που θίγονται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Aπό τη μεριά μας θα στηρίξουμε όσους πολίτες θέλουν να ασκήσουν αντίστοιχες προσφυγές». Το μέγα ερώτημα βέβαια είναι αν θα ληφθεί υπ' όψιν η απόφαση ή αν θα βρεθούν νομικά παραθυράκια (όπως είναι το πιθανότερο) για να παρακαμφθεί.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου