Google+ To Φανάρι : Mέντιουμ στις...εφορίες • Προληπτικές (!!!) κατασχέσεις καταθέσεων

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Mέντιουμ στις...εφορίες • Προληπτικές (!!!) κατασχέσεις καταθέσεων

Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου
Δεν έχουν σχέση με δημοκρατία  αυτά που επιχειρούν να πράξουν εναντίον του Ελληνικού λαού!

Σε... προληπτικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων θα προχωρά η Εφορία για οφειλές φόρων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση!!!
Η μόνη δικαιολογία που θα χρησιμοποιεί ο έφορος για τις προληπτικές κατασχέσεις είναι... η υποψία (!) ότι ο φορολογούμενος μπορεί να αφήσει απλήρωτα τα χρέη του στο Δημόσιο.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι η φορολογική διοίκηση, όταν θεωρεί ότι επίκειται κίνδυνος (θα κάνει, δηλαδή, το... μέντιουμ) να μην εισπραχθούν φόροι που έχουν καταλογιστεί, θα μπορεί να επιβάλλει, πριν από τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής και χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση, τη συντηρητική κατάσχεση των κινητών και των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, καθώς επίσης και των απαιτήσεών του, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου.

Παρακράτηση εφάπαξ
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα για παρακράτηση του εφάπαξ ή του τιμήματος από την πώληση περιουσιακών στοιχείων για την κάλυψη χρεών προς το Δημόσιο, ακόμη κι αν ο οφειλέτης έχει φροντίσει και έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οπως προβλέπει ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός της Γενική Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά οι σχετικές διατάξεις. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου υπάρχουν πληροφορίες ή υπόνοιες ότι ο φορολογούμενος θα προβεί σε μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ή όπου προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εγκαταλείψει τη χώρα ή σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου.

Προσθέτουν δε ότι οι προληπτικές κατασχέσεις θα ενεργοποιούνται σε σημαντικές υποθέσεις και για μεγάλες οφειλές υπόχρεων είτε με βεβαρημένο παρελθόν είτε με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας με βάση το φορολογικό προφίλ τους. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Η Εφορία θα ξεδιπλώσει ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης για να αρπάξει τα χρήματα του κόσμου από τις τσέπες του - σχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για χρέη στα τελωνεία και την αυτοματοποίηση της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών προς το Δημόσιο

Στόχος είναι ως το τέλος του έτους να μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 3,5-4 δισ. ευρώ.

 Λιγότερα έσοδα (κατά 60.000.000 ευρώ) παρά τον αυξημένο  ΦΠΑ 24%
Η αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου 3 και συγκεκριμένα της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% καταγράφεται στα στοιχεία της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, που δείχνουν ότι τον περασμένο Ιούλιο οι εισπράξεις του φόρου ήταν μειωμένες κατά 60.00.000 ευρώ έναντι του στόχου.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τον περασμένο Ιούλιο οι εισπράξεις των ΔΟΥ από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,116 δισ. ευρώ, έναντι 1,165 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015. Την ίδια ώρα, στα τελωνεία εισπράχθηκαν 375.000.000 ευρώ ΦΠΑ, έναντι 386.000.000. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Αν η σύγκριση, δε, γίνει με τον Ιούλιο του 2014, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. 1,626 δισ. ευρώ είχε αποδώσει τότε ο ΦΠΑ μέσα σε έναν μήνα, κοντά στα 130.000.000 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον φετινό Ιούλιο, με τα νησιά να έχουν τις εκπτώσεις τους (στον ΦΠΑ), τους συντελεστές χαμηλότερα και σωρεία προϊόντων να βρίσκονται στον μειωμένο συντελεστή και όχι στον κανονικό όπως σήμερα.

Το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών έχει έλθει ήδη αντιμέτωπο με ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης εξαιτίας της εφαρμογής από την 1/6/2016 συντελεστή ΦΠΑ αυξημένου από το 23% στο 24%.

Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, διόδια και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών ακρίβυναν από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ.
Η πτώση των εσόδων από ΦΠΑ σαφώς συνδέεται και με τη φοροδιαφυγή λόγω της μη έκδοσης αποδείξεων
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου