Google+ To Φανάρι : ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Υπόγεια αλληλογραφία Ντόρας- Χίλαρι

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Υπόγεια αλληλογραφία Ντόρας- Χίλαρι

Ουάσινγκτον, έκτακτη ανταπόκρισηΑπόρρητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας του Ιανουαρίου 2009 μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας Χίλαρι Κλίντον και Ντόρας Μπακογιάννη, έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής....


Η κατάργηση της απόρρητης διαβάθμισης («αποχαρακτηρισμός» του εγγράφου) έγινε στο πλαίσιο της «Πράξης για την Ελευθερία της Πληροφόρησης» («Freedom of Information Act») που ισχύει στις ΗΠΑ. Η αίτηση αποχαρακτηρισμού είχε κατατεθεί και εξεταζόταν προσεκτικά, από τις 4 Μαρτίου 2016, ως τμήμα της έρευνας για τις σχέσεις και τους φίλους της κυρίας Κλίντον στο εξωτερικό μετά το γνωστό σκάνδαλο των e-mails που συγκλονίζει τις ΗΠΑ και ερευνάται από το FBI.

Η Αμερικανίδα πολιτικός, παραβιάζοντας τους κανονισμούς ασφαλείας, διεκπεραίωνε μέγιστο τμήμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μέσω προσωπικού της υπολογιστή αντί «κρυπτογραφημένου» υπηρεσιακού εξοπλισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μία από τις κύριες πτυχές του σκανδάλου των e-mails αφορά τους Αμερικανούς και ξένους «φίλους» της κυρίας Κλίντον, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έκαναν χορηγίες στο ίδρυμα του συζύγου της, πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον και στις προεκλογικές εκστρατείες της.

Το πρακτικό της συνδιάλεξης με την Ελληνίδα πολιτικό αποτελεί τμήμα ευρύτερου «πακέτου», συνολικής έκτασης 107 σελίδων, με επικοινωνίες που πραγματοποίησε με ξένους αξιωματούχους η κυρία Κλίντον, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της, από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 2009.

Τα κύρια σημεία και συμπεράσματα, που προκύπτουν από το e-mail, είναι τα εξής:
1. Παρά την κατάργηση της σφραγίδας «απόρρητο», η συνομιλία με την κυρία Μπακογιάννη παραμένει αγρίως λογοκριμένη στα περισσότερα σημεία της, δημιουργώντας εύλογες απορίες για τα θέματα και τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν. Παρόμοια -μεγάλης έκτασης- λογοκρισία έχει γίνει μόνο στη συνομιλία με τον τότε γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Ντε Χουπ Σέφερ, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο, όπως θα ανέμενε φυσιολογικά κανείς, στα τηλεφωνήματα με τους τότε προέδρους του Αφγανιστάν και του Ιράκ (που αποτελούσαν άμεση προτεραιότητα για τις ΗΠΑ) ή με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

2. Η κυρία Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι «ξέρετε πώς αισθάνομαι» και ότι «έχουμε πολλούς κοινούς φίλους». Ωστόσο, τα ονόματά τους ή άλλες σχετικές λεπτομέρειες έχουν διαγραφεί από τους ειδικούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να μπορεί ακόμα να διευκρινιστεί αν πρόκειται για πολιτικές, επιχειρηματικές ή προσωπικές σχέσεις. Η κυρία Μπακογιάννη προσθέτει: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ευτυχισμένοι είναι όλοι στην Ελλάδα» (σ.σ.: προφανώς για την ανάληψη των καθηκόντων της Αμερικανίδας υπουργού).

3.
Σύμφωνα με τον πρακτικογράφο Κρις Μπίσοπ (τότε σύμβουλος της υπουργού Εξωτερικών και σήμερα υπηρετών σε πρεσβεία των ΗΠΑ σε χώρα της Απω Ανατολής), το έγγραφο δεν αποτελεί κατά λέξη αποτύπωση της συνομιλίας, αλλά περιέχει μόνον τα κύρια σημεία. Η συνδιάλεξη άρχισε στις 11.23 π.μ. (ώρα Ουάσινγκτον) της 29ης Ιανουαρίου 2009 και ολοκληρώθηκε στις 11.37 π.μ. Είχε, δηλαδή, διάρκεια (μαζί με τις ανταλλαγείσες αβρότητες) 14 λεπτών, αλλά η ελληνική πλευρά είχε φροντίσει να την παρουσιάσει ως 20λεπτη, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» της επόμενης ημέρας, που βασιζόταν σε διαρροή από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

4.
Κατά την ίδια (τυπική και λακωνική) ενημέρωση της ελληνικής πλευράς προς τους δημοσιογράφους, είχαν συζητηθεί «θέματα της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλα, αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιφερειακά θέματα». Από το έγγραφο όντως προκύπτει ότι η κυρία Κλίντον αναφέρει τη Μέση Ανατολή και ειδικά το Ιράν, ζητώντας προτάσεις της Αθήνας.

5.
H Ελληνίδα υπουργός είχε προσπαθήσει να μιλήσει με την κυρία Κλίντον αρκετές ημέρες ή εβδομάδες νωρίτερα, χωρίς αυτό να καταστεί δυνατόν. Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή για τον επικείμενο διορισμό της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε γίνει στις 14 Νοεμβρίου 2008, η επίσημη ανακοίνωση την 1η Δεκεμβρίου 2008 και η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας στις 15 Ιανουαρίου 2009. Η Αμερικανίδα υπουργός σημειώνει προς την Ελληνίδα ομόλογό της: «Συγγνώμη, δεν μπορούσα να σας μιλήσω. Ημουν υπό σαφείς εντολές να μη μιλήσω με κανέναν για όσο καιρό περνούσα τη διαδικασία έγκρισης του διορισμού».

Η καταγραφή της συνομιλίας είχε αποσταλεί από τον σύμβουλο Μπίσοπ προς την κυρία Σέριλ Μιλς (γενική διευθύντρια του γραφείου της Χ. Κλίντον και πρωταγωνίστρια της υπόθεσης των e-mails), τον πρέσβη Τζ. Μακ Μάνους (τότε ανώτατο σύμβουλο και σήμερα εκτελεστικό γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και τον Αντ. Σαπίρο (βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές - Στρατιωτικές Υποθέσεις από το 2009 έως το 2013).

Και απίστευτες απόψεις του Αντ. Σαμαρά (σε τηλεγράφημα) για τους ισλαμιστές
Εκτός του βαρύτατα λογοκριμένου εγγράφου για την κυρία Μπακογιάννη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποχαρακτήρισε, άνευ περικοπών, και ένα τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας προς την Ουάσιγκτον, του Σεπτεμβρίου 2012, με αναφορές στους τότε πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αντ. Σαμαρά και Δημ. Αβραμόπουλο.

Η δημοσιοποίηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της δεύτερης έρευνας που διεξάγεται για τη Χίλαρι Κλίντον σχετικά με τις πράξεις και τις παραλείψεις της σε θέματα ασφάλειας στη Λιβύη και στη δράση ένοπλων ισλαμικών πολιτοφυλακών. Πρόκειται για τη γνωστή τρομοκρατική επίθεση στο αμερικανικό προξενείο Βεγγάζης που στοίχισε τη ζωή στον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη Κρις Στίβενς, σε άλλον έναν διπλωμάτη και σε δύο στελέχη της CIA. Η πολύκροτη υπόθεση έχει γίνει και ταινία με τον τίτλο «13 Hours».

Σύμφωνα με το υπηρεσιακό τηλεγράφημα, ο πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας της Αθήνας Ντάνιελ Λότον (αργότερα διευθυντής Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) αναφέρει πως, στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον τότε πρέσβη Ντάνιελ Σμιθ για να τον συλλυπηθεί για τη δολοφονία του πρέσβη Στίβενς και των άλλων μελών της αποστολής των ΗΠΑ. Κατά το έγγραφο, «ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε την εκτίμησή του ότι οι άνθρωποι, που είναι υπεύθυνοι για μια τέτοια επίθεση, είναι τρελοί».
Την ίδια ημέρα ο κ. Αβραμόπουλος είχε, επίσης, τηλεφωνήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ, στον οποίο ο διευθυντής του γραφείου του ανέγνωσε και το κείμενο συλλυπητήριας επιστολής του Ελληνα υπουργού προς την κυρία Κλίντον.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου