Google+ To Φανάρι : Η Ευρώπη δεν έχει σχέδιο για το Brexit - Μέρκελ και Ολάντ δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η Ευρώπη δεν έχει σχέδιο για το Brexit - Μέρκελ και Ολάντ δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις

Εάν κάποιος περιμένει από την Μέρκελ και τον Ολάντ να δημιουργήσουν ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις επιπτώσεις από ένα πιθανό Brexit, καλό είναι να μην κρατάει την αναπνοή του, γράφει το Bloomberg....

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν ένα πλάνο για να δείξουν την ενότητα της Ευρώπης σε περίπτωση που οι Βρετανία επιλέξει να εγκαταλείψει την ΕΕ, αλλά είναι πιθανό να περιοριστούν σε μία δήλωση για τις κοινές αξίες και τους στόχους που μοιράζονται οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχέδια της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Όλες αυτές οι διαβεβαιώσεις των τελευταίων ημερών ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για τις επιπτώσεις ενός Brexit, δεν επιβεβαιώνονται καθώς δεν υπάρχει ένα λεπτομερές πρόγραμμα έτοιμο να μπει σε εφαρμογή από την Παρασκευή, είπε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Ακόμη ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο, είπε ότι δεν υπάρχει σχέδιο σε κάποιο συρτάρι, την ώρα που τρίτος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα κράτη - μέλη θα συνυπογράψουν το Γαλλογερμανικό σχέδιο για ενότητα. Και οι τρεις αξιωματούχοι ζήτησαν από το πρακτορείο να μην αποκαλυφθούν τα ονόματά τους.

Στην πραγματικότητα, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η πιθανότητα του Brexit οξύνει τις διαφορές ανάμεσα στους δύο βασικούς κινητήριους μοχλούς της Ένωσης. Ο Ολάντ επιθυμεί η απάντηση που θα δώσει η Ευρώπη να είναι η ενίσχυση της Ευρωζώνης με ενίσχυση του μοιράσματος του ρίσκου κάτι που συναντά την άμεση άρνηση του Βερολίνου. Η Γερμανία θα προτιμούσε η αντίδραση να αφορά ολόκληρη την ΕΕ.

«Δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες» είπε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα σε τηλεφωνική συνομιλία του με το πρακτορείο.  «Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με το προσφυγικό και η Γαλλία με το οικονομικό» αυτό ενισχύει τον κίνδυνο να μην υπάρξει καμία σημαντική κοινή προσπάθεια επανίδρυσης της ΕΕ τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές στη χώρα το φθινόπωρο του 2017.

Οι διαφορετική οπτική των δύο χωρών της καρδιάς της ΕΕ, υποδεικνύει ότι οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ευρώπης δεν θα είναι σε θέση να δώσουν τις άμεσες διαβεβαιώσεις που απαιτούνται για να αποτραπεί η μετάδοση της πολιτικής αναταραχής και δεν θα μπορούν να ηρεμήσουν τις αγορές. Η απειλή της τρομοκρατίας και οι εργατικές διαδηλώσεις στη Γαλλία, το αυξανόμενο αντί-ευρωπαϊκό κλίμα τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και το χαμηλό ποσοστό δημοφιλίας του Ολάντ, υποδηλώνουν ότι το δυνατό ζευγάρι έχει περιορισμένες δυνατότητες να προσφέρει λύσεις, ακόμη και αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν στην ΕΕ.
Συνεχόμενες συναντήσεις
Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν συζητήσει αρκετές φορές την αντίδραση στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις, απλά δεν έχουν συμφωνήσει σε μία λεπτομερή στρατηγική.

Η πρώτη φορά που συζητήθηκε το θέμα ήταν σε ένα γεύμα στην Αλσατία τον περασμένο Φεβρουάριο σε εστιατόριο στο Στρασβούργο. Η δεύτερη φορά ήταν τον Μάιο σε μία συμβολική επίσκεψη σε νεκροταφείο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί συζήτησαν για τις κρίσεις στην περιφέρεια της Ευρώπης, τη Συρία και την Ουκρανία αλλά και για την κρίση της Βρετανίας.

Αυτό που μοιάζει σίγουρο, είναι ότι οι διαμορφωτές της πολιτικής των δύο χωρών, διαβεβαιώνουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επεξεργαστούν μία κοινή απάντηση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 28 και 29 Ιουνίου.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε έτοιμοι και πολύ ακριβείς» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, είπε την Κυριακή ότι η Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι καλά προετοιμασμένοι για να αποτρέψουν χαοτικές εξελίξεις.

Με την Μέρκελ και τον Ολάντ να αντιμετωπίζουν εσωτερικές δυσκολίες δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι αναμένουμε μία σημαντική αντίδραση από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Μόνο αυτό το μήνα ο Ολάντ βρίσκεται αντιμέτωπος με απεργίες, τρομοκρατική επίθεση σε δύο αστυνομικούς και οπαδική βία στα γήπεδα του Euro που διεξάγεται στη Γαλλία. Από την πλευρά της η Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με την απομάκρυνση των ψηφοφόρων της εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε στο θέμα των προσφύγων, που καθιέρωσε στη γερμανική πολιτική σκηνή το ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και βρίσκεται αντιμέτωπη με τα χαμηλότερα ποσοστά δημοφιλίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δεν μπορούν να κάνουν πολλά
«Δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν» λέει Jacob Funk αναλυτής του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον. «Είναι πολύ περιορισμένοι πολιτικά» προσθέτει.

Μία βασική επιδίωξη για κάποιες από τις χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία είναι να παίξουν σκληρό παιχνίδι με την Βρετανία και η αποχώρηση να είναι όσο πιο οδυνηρή μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστούν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στην ΕΕ και κυρίως το μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία που ήδη ζητάει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν μακρά ιστορία στις διαφορετικές οπτικές τους για την Ευρώπη. Ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση στο Βερολίνο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το εάν πρέπει η Ευρώπη να πιέσει για περισσότερη ενσωμάτωση για να εμποδίσει το ξήλωμα.

Για την Γαλλία το Brexit, μπορεί να είναι το σύνθημα του Ολαντ για να ενισχύσει τις πιέσεις προς τους 19 της Ευρωζώνης για πιο στενούς δεσμούς προκειμένου να ενισχύσει το ειδικό βάρος της Γαλλίας στην ευρωζώνη.

Η Γερμανία επιθυμεί η λύση να δοθεί στο πλαίσιο των 27 χωρών της ΕΕ και δεν θεωρεί ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα οξύνει τις απόψεις κατά της Ευρώπης και δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις.

Ότι και να συμβεί, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση αστάθειας λέει Gisela Mueller-Brandeck, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Wuerzburg. Σε αντίθεση με την επανεκκίνηση που χρειάζεται η Ευρώπη αυτό που απλώνεται μπροστά μας είναι μήνες αστάθειας, προσθέτει.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου