Google+ To Φανάρι : Καίνε τα μικρά χωριά!

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Καίνε τα μικρά χωριά!


Το μένος των δανειστών κατά της βασανισμένης Ελλάδας
Ασφαλιστικές εισφορές-σοκ! Εξομειώνουν με τους ελεύθερους επαγγελματίες τους αγρότες που δραστηριοποιούνται παράλληλα με καφενεία, κουρεία, παντοπωλεία
Ο Κατρούγκαλος με τροπολογία (σωστά!) τους είχε εξαιρέσει από τη λαίλαπα
Κόβουν και τις εκπτώσεις (10.000€ από 13.000) στους νέους επιστήμονες
Καίνε τα μικρά χωριά οι δανειστές (όπως η Βέρμαχτ κάποτε), αφού απαιτούν σε αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 10.000 ευρώ (π.χ. εργαζόμενοι σε μικρά καφενεία, κουρεία κ.ά.), που δουλεύουν σε περιοχές με κατοίκους κάτω των 2.000 και έχουν ένα μικρο αγρόκτημα, να χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση της ασφάλισης ως αγρότες στον ΟΓΑ και να ασφαλιστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ, πληρώνοντας διπλά ασφάλιστρα.
Στο τελευτέο Eurogroup φάνηκε το μένος των δανειστών κατά της βασανισμένης Ελλάδας....


Απαίτησαν την απόσυρση της μοναδικής σωστής τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, που προέβλεπε την εξαίρεση των συγκεκριμένων πολιτών από τη λαίλαπα του Ασφαλιστικού. Προκαλεί, λοιπόν, εύλογα ερωτήματα και απορίες πώς είναι δυνατόν ένα Eurogroup που ασχολήθηκε με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να εστιάζει το ενδιαφέρον του στην ασφάλιση των περίπου 40.000 που εργάζονται σε μικρά χωριά της χώρας, λες και αυτό είναι το μεγάλο «αγκάθι» της Κοινωνικής Ασφάλισης...

Πρακτικά, η μεταφορά αυτών των ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα αυξηθούν αυτόματα στο 20% του εισοδήματός τους, από το 10% που είναι σήμερα, με βάση τον νέο νόμο, όπως ισχύει για όλους τους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, η αύξηση στο ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες θα είναι σταδιακή, με χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας το 2021.

Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν να καλυφθεί με άλλα κονδύλια η «τρύπα» των 100.000.000 ευρώ, που δημιουργήθηκε από τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ. Απορρίπτουν την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που, μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτούσε και την τρύπα του ΕΚΑΣ. Και αυτό γιατί δεν δέχονται η χρηματοδότηση του Ταμείου να προέρχεται από τα πρωτογενή πλεονάσματα, των οποίων πρωταρχικός σκοπός είναι να εξυπηρετούν το δημόσιο χρέος.

Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που οι δανειστές ζητούν να γίνουν στο νέο Ασφαλιστικό ξεχωρίζουν αυτές της αξιοποίησης της κινητής και της ακίνητης περιουσίας, όπως και των εκπτώσεων που προβλέπονται για τους νέους επιστήμονες. Ειδικότερα, ζητείται η περιουσία των Ταμείων (περίπου 19 δισ. ευρώ) να ελέγχεται κεντρικά από το κράτος και όχι από ανώνυμη εταιρία που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας. Τρία σχετικά άρθρα υπήρχαν στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και αποσύρθηκαν πριν από την ψήφισή του.

Στο σκέλος των νέων επιστημόνων, με βάση το νέο Ασφαλιστικό, όσοι από αυτούς έχουν λιγότερα από πέντε έτη ασφάλισης θα καρπώνονται έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές τους, που ανέρχεται στο 50% για ετήσια εισοδήματα από 7.000 ευρώ και έως 13.000 ευρώ. Οι θεσμοί θέλουν το όριο του 50% να υποχωρήσει στα 10.000 ευρώ, καθώς έχουν υπολογίσει ότι έτσι θα είναι μικρότερος ο αριθμός των δικαιούχων, άρα λιγότερη και η επιβάρυνση για τα έσοδα του Ταμείου.

Οι «γύπες» παίρνουν θέσεις μάχης για τα «κόκκινα» δάνεια
Πυρετό επαφών, ώστε να απλώσουν τα πλοκάμια τους στην ελληνική αγορά, αγοράζοντας «κόκκινα» δάνεια και αποκτώντας τον έλεγχο επιχειρήσεων, έχουν ξεκινήσει πολλά ξένα funds, μεταξύ των οποίων και γνωστά «γεράκια» του συγκεκριμένου κλάδου.

Ειδικότερα, τις προοπτικές δραστηριοποίησής τους στη χώρα μας εξετάζουν funds όπως τα Fortress, York Capital, Oaktree, Third Point, Baupost, Apollo, Blackstone, Lone Star, Centerbridge, Cerberus, Eaglevale Partners, Marathon Asset Management και Sankaty Advisors. Τα funds αυτά ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του deal Alpha Bank - Eurobank - KKR, που θα διαχειριστεί επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η KKR θα εισπράττει προμήθεια διαχείρισης 1,75% και επιπλέον 25% από τις ανακτήσεις δανείων (στη λογιστική αξία τους), ενώ το υπόλοιπο 75% θα πηγαίνει στις τράπεζες.

Οπως ανέφερε σε σχετικό συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας 8GCP Τάσος Κοτζαναστάσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, με το 37% να αφορά ξενοδοχεία και τον κλάδο των ακινήτων γενικότερα, αντιστοιχώντας στο περίπου 1/5 της συνολικής αξίας των «κόκκινων» δανείων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 1/3 των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων είναι αξίας άνω των 10.000.000 ευρώ. Το 70% των καθυστερήσεων αφορά τουλάχιστον τρία χρόνια και το 12% εκτείνεται σε πάνω από έξι χρόνια.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου