Google+ To Φανάρι : Παίξτε «κρεμάλα» στα Πομακικά

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Παίξτε «κρεμάλα» στα Πομακικά

Ο πρωτοπόρος Έλληνας Πομάκος λεξικογράφος Ριτβάν Καραχότζα μας ξάφνιασε και μας εντυπωσίασε με την έξυπνη ιδέα του να δημιουργήσει ένα απλό ηλεκτρονικό παιχνίδι σε δύο γλώσσες: στα ελληνικά και στα πομακικά....
Παίζοντας το παιχνίδι αυτό μπορείτε να εξασκηθείτε στη σωστή ορθογραφία των λέξεων στην πομακική αλλά και στην ελληνική γλώσσα. Αξίζουν συγχαρητήρια στον άξιο Πομάκο εκπαιδευτικό και του ευχόμαστε να συνεχίζει να υλοποιεί τις καινοτόμες ιδέες του, προσφέροντας στις νέες γενιές των Πομάκων τα αναγκαία εργαλεία για τη μελέτη της γλώσσας των άρα και της ταυτότητάς των.

Να πώς περιγράφει ο κ. Ριτβάν Καραχότζα το παιχνίδι αυτό στο ιστολόγιό του Pomlex:
«Είναι ένα απλό γλωσσικό παιχνίδι τύπου “κρεμάλας” κατασκευασμένο με επίσης απλά “υλικά” που εμπλέκει τα Πομακικά και τα Ελληνικά σε μεταφραστικό και γραμματικό επίπεδο.  Ο αριθμός των λέξεων, σαν αρχή τουλάχιστον, νομίζω πως είναι αρκετός για ένα τέτοιο παιχνίδι.

Το project το ξεκίνησα με στόχο κυρίως το λειτουργικό Android και τις συσκευές tablet.  Για να μπει μια εφαρμογή όμως σε ένα play store, σε ό,τι αφορά την Google τουλάχιστον, υπάρχει μια διαδικασία και οικονομική συνδρομή.    Οπότε είναι άγνωστο αν και πότε μπορεί να καταστεί εφικτή η δημοσίευσή του σε έναν τέτοιο ιστότοπο για το προαναφερθέν λειτουργικό.  Πρωτίστως όμως θα πρέπει να γίνει ένα καλό τεστάρισμα σε μερικές τουλάχιστον πραγματικές συσκευές.  Στην εικονική συσκευή BlueStacks που το δοκίμασα παίζει καλά.  Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Το Murl Engine, βεβαίως, που εντελώς τυχαία “ανακάλυψα” και με το οποίο είναι κατασκευασμένο το παιχνίδι, ως Cross-Platform μηχανή επιτρέπει τη μεταγλώττιση του προγράμματος και για 32-μπιτα Windows, πακετάροντας όλο το υλικό σε ένα κάπως ευμεγέθες εκτελέσιμο αρχείο το οποίο και δημοσιεύω.  Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή για να τρέξει σε ένα τέτοιο περιβάλλον χρειάζεται το κατάλληλο DirectX της Microsoft.

Οδηγίες για το παιχνίδι μπορείτε να λάβετε από την ίδια την εφαρμογή.

Αν κάποιος φιλόγλωσσος παιχνιδιάρης έχει ιδέες και προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του παιχνιδιού, μπορεί να τις καταθέσει είτε δημόσια είτε στο προσωπικό μου e-mail.
Το συμπιεσμένο εκτελέσιμο αρχείο θα το βρείτε εδώ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου