Google+ To Φανάρι : Πλάκα μας κάνουν!

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Πλάκα μας κάνουν!

Να ξεχάσει ο Τσίπρας το Ταμείο Αλληλεγγυής, διατάζει το Eurogroup
Εγκρίθηκε η μεγάλη δόση (10,3 δισ. ευρώ), που θα καταβληθεί σε δύο χρόνους
Ασυλία στους εμπειρογνώμονες των αποκρατικοποιήσεων επιβάλλουν οι πιστωτές
 Ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος
Πολιτική έγκριση για την εκταμίευση δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, η οποία θα δοθεί σε δύο τμήματα, έδωσε το χθεσινό Eurogroup (σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες), αλλά τη συνόδευσε με πολλά προαπαιτούμενα «αγκάθια» που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα. ...
Το θρίλερ συνεχιζόταν ως τις μεταμεσονύχτιες ώρες, καθώς η συζήτηση που ξεκίνησε για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου και την αποδέσμευση της δόσης «σκόνταψε» επανειλημμένα σε ενστάσεις μερίδας των δανειστών μας για ανεκπλήρωτες μνημονιακές δράσεις. Παράλληλα, η διαπραγμάτευση για το χρέος εξελίχθηκε σε Βαβέλ, λόγω της εμμονής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μετατεθεί για το 2018 οποιαδήποτε ουσιαστική δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έστησαν στον τοίχο τον Ελληνα ομόλογό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς άνοιξαν θέματα που θεωρητικά είχαν κλείσει και ψηφιστεί. Ειδικότερα:

Ζήτησαν αντισταθμιστικά μέτρα για τα 100.000.000 ευρώ που αντιστοιχούν στα αναδρομικά του ΕΚΑΣ (για το 1ο εξάμηνο του 2016) και τα οποία, με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν θα επιστραφούν. Το Eurogroup δεν πείστηκε από την πρόταση της κυβέρνησης ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί με χρηματοδότηση από το υπό σύσταση Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή του θα βασίζεται εν μέρει στο πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο οι πιστωτές δεν επιτρέπουν να βάλει η κυβέρνηση χέρι.

Επέμειναν να δοθεί πλήρης νομική κάλυψη για αστικές και ποινικές ευθύνες στους τεχνοκράτες του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Εντόπισαν εκκρεμότητα με την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, αφού η σχετική σύμβαση δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή.
Αρνήθηκαν να εξαιρεθούν από την πώληση «κόκκινα» δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι παραπάνω εκκρεμότητες θα συνδεθούν με την εκταμίευση της συνολικής δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, η οποία συμφωνήθηκε να γίνει σε δύο τμήματα: 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Τα μεγάλα προβλήματα, όμως, ήλθαν, όπως αναμενόταν, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπου η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχτεί δέσμευση για πλεονάσματα διαρκείας στα επίπεδα του 3,5% του ΑΕΠ (καθώς κάτι τέτοιο συνδέεται με την ενεργοποίηση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών) μετά το 2018. Βεβαίως, αυτή η δέσμευση δεν ικανοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που θεωρεί ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και ότι σε βάθος χρόνου ο πήχης πρέπει να πέσει μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ (διά του Πολ Τόμσεν) και η Γερμανία ξιφουλκούσαν επί ώρες για το χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι έθεσαν ως πλαίσιο συμφωνίας έναν «οδικό χάρτη» τριών φάσεων (βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη), με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως η διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, η επιμήκυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στον χρόνο, η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Ωστόσο, από τα μέτρα αυτά προκύπτει περίπου η μισή ελάφρυνση από εκείνη που θεωρεί αναγκαία το ΔΝΤ (45 δισ. ευρώ έναντι 90 δισ. ευρώ περίπου), με αποτέλεσμα το Ταμείο να παραμένει απρόθυμο να δεσμευτεί άμεσα για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

 Κυνική ομολογία από Σόιμπλε για τη στάση του στο θέμα του χρέους
Τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τη στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους ομολόγησε ουσιαστικά χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Β. Σόιμπλε παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η στάση του συνδέεται άμεσα με τις γερμανικές εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2017. «Οι αποφάσεις του 2016 θα ληφθούν το 2016 και οι αποφάσεις του 2018 το 2018. Τότε, τις αποφάσεις θα τις λάβουν αυτοί που θα επιλέξει ο γερμανικός λαός» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει άμεσο πρόβλημα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.

Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα και ότι δεν υπάρχει αντιδικία με το ΔΝΤ. Ως λάτρης της μεθόδου «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», φρόντισε όμως να επισημάνει καυστικά ότι παλαιότερα οι θέσεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν σωστές.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου