Google+ To Φανάρι : 70 χρόνια με αλυσίδες

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

70 χρόνια με αλυσίδες

Πρόβλεψη για «ξαφνικό θάνατο». Στάση πληρωμών κάθε φορά που δεν θα υπάρχουν χρήματα
Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου
Αλυσοδεμένη στα δεσμά της επιτήρησης των δανειστών φαίνεται ότι θα παραμείνει η Ελλάδα για τα επόμενα 70 χρόνια, μέσα από ένα νέο Μνημόνιο... επαναστατικής τεχνολογίας, το οποίο θα φέρνει «ξαφνικό θάνατο» σε μισθούς, συντάξεις και άλλες δαπάνες του Δημοσίου, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται κάθε χρόνο οι φιλόδοξοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. Εγγύηση για την εφαρμογή του νέου Μνημονίου θα είναι όλη η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία θα είναι δεσμευμένη στο Κατοχικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων...

Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή διατάξεις για τη θεσμοθέτηση του περίφημου... «κόφτη», κάτι που είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Η αποπληρωμή του χρέους προβλέπεται να γίνει έως το 2059, ίσως και ως το 2090 αν δοθεί η πολυπόθητη επιμήκυνση.

Οι πιστωτές και η κυβέρνηση μετασχηματίζουν το Μνημόνιο σε έναν μηχανισμό-τέρας, όπου κάθε φορά που δεν επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα και δεν εξοικονομούνται τα αναγκαία χρήματα τότε θα ενεργοποιείται ο αυτόματος «κόφτης», δηλαδή θα κηρύσσεται στάση πληρωμών. Η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει ποιες δαπάνες θα κοπούν, αλλά τον τελικό λόγο θα έχουν οι τροϊκανοί. Με δεδομένες τις ήδη εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια περικοπών, πλην μισθών και συντάξεων.

Οι επισκέψεις των επικεφαλής της τρόικας δεν θα σταματήσουν. Επιπλέον οι δανειστές θα κάνουν τον λογαριασμό για το πού έχουμε ξεφύγει και στο ετήσιο «τσεκάπ», που θα γίνεται κάθε Απρίλιο, όταν η Eurostat θα επικυρώνει τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, θα ανοίγουν και θα κλείνουν τον διακόπτη των πληρωμών αν δεν έχουν διορθωθεί οι αστοχίες.

Η θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, η συμφωνία για την πώληση των «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων σε funds, η κατάθεση νομοσχεδίου για αύξηση-«φωτιά» στους έμμεσους φόρους και η στελέχωση και ενεργοποίηση του Κατοχικού Ταμείου μέσα στο καλοκαίρι είναι τα τρία σημεία που θα «κλειδώσουν» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (ενδεχομένως στο Eurogroup της 24ης Μαΐου) και θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που μπορεί να υπερβεί τα 5,7 δισ. ευρώ, μέσα στον Ιούνιο.
Κύριε διευθυντά,
μετά τον αυτόματο κόφτη, που θα ψαλιδίζει μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες, δεν μένει παρά να βρούμε και έναν πρωθυπουργό που να λειτουργεί με «αυτόματο πιλότο»! Να μην έχει και ευθύνες για το παγόβουνο που έρχεται καταπάνω μας.
Ω.
Ο Κατρούγκαλος κατάλαβε αυτό που είπε;
Μετά την ψήφιση του νόμου για το νέο Ασφαλιστικό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει να βρίσκεται σε εντελώς... άλλη διάσταση με την κοινωνία αλλά και με την κυβέρνηση. Για το φλέγον ζήτημα της δημιουργίας ενός «κόφτη» στην κοινωνική ασφάλιση, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε σε τηλεοπτική εμφάνισή του: «Αν χρειαστεί, αντί να μειώσουμε συντάξεις, μπορούμε να αυξήσουμε τη φορολογία και να προχωρήσουμε στην αύξηση των εισφορών. Οταν σου λείπουν χρήματα, είτε να μειώσεις τη δαπάνη μπορείς είτε να αυξήσεις τα έσοδα».
Ο κ. Κατρούγκαλος, αφού παραδέχτηκε ότι συνέβαλε ο ίδιος μέσω της ελληνικής πρότασης για τη δημιουργία του, επέμεινε ότι ο επίμαχος «κόφτης» δεν πρόκειται να επιφέρει αυτόματα μέτρα, αλλά είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των μεγεθών του Προϋπολογισμού. «Θα έχουμε ισοδύναμα μέτρα για ισοσκελισμό του Προϋπολογισμού» ισχυρίστηκε. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε: «Κακά τα ψέματα, όταν είμαστε σε καθεστώς Μνημονίου, υπάρχουν τομείς που δεν αποφασίζουμε μόνοι μας»...
Οργή για το χαράτσι σε inernet, συνδρομητική
Στα κάγκελα είναι οι χρήστες και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών από την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει χαράτσι 5% στις συνδέσεις στο Ιντερνετ και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1η Ιουλίου. Οι εταιρίες δύσκολα θα απορροφήσουν το κόστος, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβαρύνει τους χρήστες. Μεγάλοι χαμένοι, οι καταναλωτές που διαθέτουν συνδυαστικά πακέτα (Ιντερνετ, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση), οι οποίοι θα δουν τον τελικό λογαριασμό να επιβαρύνεται διπλά. Τα νοικοκυριά με πρόσβαση στο διαδίκτυο θα δουν τους λογαριασμούς τους να ανεβαίνουν κατά 5%, ενώ όσοι έχουν συνδρομητική τηλεόραση θα επιβαρυνθούν με 10% φόρο.

Η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα έχει κάτι λιγότερο από 1.000.000 συνδρομητές, με τον Σύνδεσμο Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) να επισημαίνει ότι οι ελληνικές εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης ήδη καταβάλλουν και 3% ετησίως επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής, ενώ αποτελούν τον βασικό χρηματοδότη του ελληνικού αθλητισμού και του κινηματογράφου.

Οσον αφορά την επιπλέον φορολόγηση στις συνδέσεις διαδικτύου, θα αποτελέσει -σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ- τροχοπέδη για πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Ταυτόχρονα, θα πλήξει τον μεγάλο στόχο της ψηφιακής επανεκκίνησης, λειτουργώντας αποτρεπτικά τόσο για τον πολίτη όσο και για τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις αναφορικά με την απόκτηση υπηρεσιών, εφαρμογών και προϊόντων τεχνολογίας, αποθαρρύνοντας ακόμη και τις αυτονόητα αναγκαίες χρήσεις της.
Χωρίς ΕΚΑΣ από φέτος 120.000 συνταξιούχοι
Χωρίς Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) θα μείνουν φέτος περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι - δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος, οι οποίοι λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές από 720 έως 850 ευρώ. Σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το σύνολο των 370.000 δικαιούχων θα γίνει σταδιακά έως το 2020. Από τη μείωση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ που καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το Ασφαλιστικό, «φωτογραφίζονται» και οι περικοπές που έρχονται κατά τα επόμενα έτη. Με δεδομένο ότι σε ετήσια βάση το ΕΚΑΣ «κοστίζει» έως τώρα στα δημόσια ταμεία περίπου 950.000.000 ευρώ, προκύπτει ότι φέτος η δαπάνη θα μειωθεί 18%, άλλο 44% το 2017, το 2018 η μείωση θα είναι της τάξης του 26% και από 6% θα υποχωρήσει η δαπάνη τη διετία 2019-2020.
Τα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του επιδόματος οριοθετούνται ως εξής:
*ΕΚΑΣ 230 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα, μέχρι 7.216 ευρώ.
*Για εισοδήματα από 7.216,01 ευρώ έως 7.518 ευρώ ετησίως καταβάλλεται ΕΚΑΣ 172,5 ευρώ τον μήνα.
Για εισοδήματα από 7.518,01 ευρώ έως 7.720 ευρώ ετησίως καταβάλλεται ΕΚΑΣ 115 ευρώ τον μήνα.
Για εισοδήματα από 7.720,01 ευρώ έως 7.972 ευρώ καταβάλλεται ΕΚΑΣ 57,5 ευρώ τον μήνα.
Διπλή εισφορά για μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι
Τέλος μπαίνει στην απαλλαγή από καταβολή εισφορών που υπήρχε έως τώρα σε όσους εργαζομένους είχαν μπλοκάκι, ενώ ήταν παράλληλα και μισθωτοί. Με το νέο Ασφαλιστικό από 1/1/2017 όσοι είναι εργαζόμενοι ως μισθωτοί αλλά παράλληλα έχουν δεύτερη απασχόληση από την οποία αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών θα κληθούν να καταβάλλουν διπλές εισφορές:
*Αυτές που ήδη καταβάλλουν στον Φορέα Κύριας Ασφάλισης για τη μισθωτή τους εργασίας (π.χ. ΙΚΑ).
*Εισφορά υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα απορροφηθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Οι εισφορές αυτές θα αφορούν τόσο την κύρια σύνταξη 20% όσο και την επικούρηση 7%, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (6,95%) και το εφάπαξ (4%).
Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν έως δύο διαφορετικές εργασίες με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί. Πρόβλημα αναμένεται να προκύψει και με τον κλάδο των δημοσιογράφων, καθώς αρκετοί έχουν ακολουθήσει αυτό το μοντέλο της «διπλής απασχόλησης» και τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι να καταβάλλουν διπλές εισφορές. Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό προβλέπει ότι οι παραπάνω περιπτώσεις εργαζομένων θα καρπωθούν στη λήξη του εργασιακού βίου τους αυξημένη ανταποδοτική σύνταξη, αφού θα έχουν καταβάλει διπλές εισφορές. Βέβαια θα λάβουν μόνο μία εθνική σύνταξη, αλλά σε αυτή θα προσμετρηθεί ανταποδοτική σύνταξη που θα προκύψει ως αποτέλεσμα των διπλών εισφορών.
Ζήσε, Μάη μου, για το χρέος με (υπό όρους) υποσχέσεις
Πολύ μικρά είναι τα οφέλη από τον (ασαφή ακόμα) οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στο προχθεσινό Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς το χρέος θα παραμείνει σε δυσθεώρητα ύψη, οι παρεμβάσεις για τη μείωσή του θα είναι περιορισμένες και θα γίνουν με αντάλλαγμα την αυστηρή επιτήρηση της χώρας μας επί πολλές δεκαετίες.

Με βάση έγγραφα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «The Wall Street Journal», στην καλύτερη περίπτωση θα καθοριστεί ένα ανώτατο επιτόκιο ύψους 2%, ώστε να προστατευθεί η χώρα μας από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, και θα δοθεί η δυνατότητα της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), χρησιμοποιώντας όσα χρήματα περισσέψουν από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου Μνημονίου. Ωστόσο, οι δύο αυτές παρεμβάσεις είναι άγνωστο αν θα υιοθετηθούν τελικά από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Παράλληλα συντηρείται και η προσδοκία για 30ετή επιμήκυνση της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων και διεύρυνση της περιόδου χάριτος για την καταβολή των τόκων. Ομως ο ESM προτείνει μόνο πενταετή επιμήκυνση για την καταβολή των τοκοχρεολυσίων. Αναμενόμενες είναι, τέλος, οι προτάσεις του ESM για πλαφόν ύψους 1% του ΑΕΠ στις ετήσιες αποπληρωμές χρέους έως το 2050 και επιστροφή 8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου