Google+ To Φανάρι : Προβλέψεις ΔΝΤ: Το Ταμείο διαψεύδει... τον εαυτό του και πυροδοτεί σενάρια εθνικών εκλογών

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Προβλέψεις ΔΝΤ: Το Ταμείο διαψεύδει... τον εαυτό του και πυροδοτεί σενάρια εθνικών εκλογών

του Γιάννη Πετρίδη
Mε δηλώσεις της, την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στήριξε απόλυτα το ΔΝΤ και τάχτηκε υπέρ της λήψης σκληρών μέτρων προκαλώντας εκ νέου συζητήσεις για πρόωρες εκλογές  ή ακόμα και νέο δημοψήφισμα όπως αυτό του καλοκαιριού, κάνοντας πλέον το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να φαίνεται και πάλι πιθανό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από τους Ευρωπαίους και ότι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπαιρναν το μέρος της Ελλάδας, στην σύγκρουση με το ΔΝΤ....

Η δημοσιοποίηση της υποκλοπής των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα και ένωσαν τους δανειστές εναντίον της χώρας.
"Καμία συζήτηση δεν θα γίνει για μείωση του χρέους" δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όλοι απαιτούν βαριά μέτρα μείωσης του κράτους, αλλά το ζήτημα είναι αν αυτό που λέει έχει πραγματική βάση, γιατί πλειάδα άλλων αξιωματούχων από την πλευρά των δανειστών λέει το αντίθετο.
Οτι έχει έρθει η ώρα για αναδιάρθρωση του χρέους, σε χρονική και επιτοκιακή βάση. Δηλαδή επιμήκυνση πληρωμής και χαμηλότερο επιτόκιο.
Το ζήτημα είναι αν αυτό θέλουν οι δανειστές να το πιστωθεί η νυν κυβέρνηση ή θέλουν ένα ευρύτερο σχήμα, το οποίο, πρώτον να περάσει "αβρόχοις ποσί" όλα τα σκληρά μέτρα και δεύτερον να πιστωθούν συνολικά την χρονική επιμήκυνση.
Ετσι ή αλλιώς η ανάπτυξη είναι πλέον πολύ κοντά. Μπορεί το ΔΝΤ να βλέπει ύφεση για εφέτος και ανάπτυξη με ένα "καθαρό" 2,7% για το 2017 στις εαρινές του προβλέψεις, αλλά και στις 7 Οκτωβρίου του 2015 έβλεπε ύφεση κατά 2,3% για το 2015, και το 2016 κατά 1,3% (διαβάστε εδώ στην ελληνική σελίδα της DW τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2015, που για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν "για τα πανηγύρια").
Και μάλιστα για το 2015 δεν υπάρχει, για το ΔΝΤ, η δικαιολογία της αλλαγής δεδομένων, αφού από τον Οκτώβριο του 2015 που προέβλεπε ύφεση 2,3% ότι θα κλείσει το 2015 για την ελληνική οικονομία, μέχρι τις 31/12/2015 που έκλεισε τελικά με ύφεση μόλις 0,2% όπως ομολογεί στη νυν έκθεση το Ταμείο, δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, έτσι ώστε να επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα στο ποσοστό της ύφεσης.
Αρα, πρόκειται ή περί ανίκανων ή περί απατεώνων. Ή και τα δύο...
Δηλαδή τον Οκτώβριο το ΔΝΤ έδινε ύφεση 1,3% για το 2016 ενώ τώρα προβλέπει ύφεση 0,6%! Κυριολεκτικά "ότι νάναι"... 
Συγκεκριμένα τώρα το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,2% το 2015 και η ύφεση θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2016 και ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%. 
 
Το ΔΝΤ αναμένει πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές θα σταθεροποιηθούν (0% πληθωρισμός) και το 2017 θα αυξηθούν κατά 0,6%.
 
Η πραγματικότητα είναι ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ανάπτυξη θα έρθει το 2016 και θα είναι συγκριτικά ισχυρή: Ανω του 2%. Και το 2017 θα ξεπεράσει το 3,5%. Υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα.
 
Το ΔΝΤ επιμένει, όπως και πέρσι να τα αγνοεί, ίσως γιατί αυτό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να περάσει τις επιπλέον "σφαγιαστικές" για την οικονομία περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, αφορολόγητο και κοινωνικές παροχές.
 
Αλλά και να επιτείνει την ανάγκη για εκλογές.
 
Είναι γεγονός ότι η Γερμανία "βολεύεται" εξαιρετικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά πολύ δύσκολα θα εξακολουθήσει αυτή να στέκεται, καθώς αντιμετωπίζει εσωτερικά "συνειδησιακά" προβλήματα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Είναι και το ζήτημα του προσφυγικού, είναι και η ανάγκη του Α.Τσίπρα να μην καεί τελείως, υπάρχει και το γεγονός ότι η ΝΔ είναι εντελώς απροετοίμαστη (στη ΝΔ ή στην ευρύτερη παράταξη μπορεί να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, πολύ πέρα από την απόπειρα δημιουργίας "δεξιού" κόμματος, καθώς ο Κ.Μητσοτάκης είναι σαφές ότι δεν "τραβάει" καθόλου), οπότε μπορεί να μπει στον πειρασμό ο Α.Τσίπρας να τους πάει σε εκλογές για να συνεχίσει να ελέγχει το παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου