Google+ To Φανάρι : Επί ξύλου κρεμάμενοι!

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Επί ξύλου κρεμάμενοι!

  Μάριος Ροζάκος
Εβδομάδα των Παθών με την τρόικα θα περάσει η κυβέρνηση, καθώς ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας μετατίθεται πλέον για μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ύστερα από την προσωρινή παύση των διαπραγματεύσεων που επιβλήθηκε χθες το πρωί, με πρόσχημα την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον από μεθαύριο έως την Κυριακή....

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με τους υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει -απούσης της τρόικας- στη σύνταξη δύο νομοσχεδίων, ενός για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και ενός για τη φορολογία εισοδήματος, παρά το γεγονός ότι τυπικά οι διαπραγματεύσεις για τα θέματα αυτά παραμένουν ανοιχτές. Τα δύο νομοσχέδια στόχος είναι να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ώστε να ψηφιστούν στα τέλη Απριλίου.

Αδιέξοδα

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Ωστόσο, η απόσταση που απομένει να καλυφθεί φαίνεται ότι είναι μικρή, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση άρχισε την αμέσως επόμενη ημέρα να συντάσσει νομοσχέδια για τα ανοιχτά θέματα, και μάλιστα με τη βοήθεια των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, όπως παραδέχτηκαν χθες στη «δημοκρατία» οι αρμόδιοι υπουργοί.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιαστεί πλαίσιο συμφωνίας στο Eurogroup, που μπορεί να συνεδριάσει εκτάκτως για την Ελλάδα στις 25-26 ή στις 29 Απριλίου. Καθοριστικές για την επίτευξη του στόχου αυτού θα είναι οι συζητήσεις στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, οπότε αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση και για το ελληνικό χρέος, παρά τη σχετική διάψευση που έκανε χθες εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σόιμπλε-Ντράγκι: Αναπόφευκτα (!) τα  μέτρα!
Τελεσίγραφο με το οποίο καλούν την κυβέρνηση να λάβει επαχθή μέτρα, ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του νέου Μνημονίου εντός του μήνα, έστειλαν χθες το «δεξί χέρι» του Μάριο Ντράγκι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «κανένας δεν απαιτεί η Ελλάδα να τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία, αλλά οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν», διαμηνύοντας έτσι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή: «Αν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς και τότε προκύπτει η ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα μιλήσουμε γι' αυτό. Μέχρι τώρα δεν μπορώ να συνάγω από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους ανάγκη για κάτι τέτοιο».
Τόσο ο κ. Σόιμπλε όσο και ο κ. Κερέ εμφανίστηκαν κατηγορηματικοί ως προς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι συμφωνημένη. Η Γερμανία τηρεί τη συμφωνία και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλοι» υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, ενώ ο κ. Κερέ είπε: «Συμφωνούμε πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη μιας ισχυρής δέσμης μέτρων. Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ».

Ο Τσίπρας πάει εκτάκτως στο Παρίσι για να δει τον Ολάντ
Στη γαλλική πρωτεύουσα μεταβαίνει εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας για να συναντηθεί, το απόγευμα στις 7, με τον Φρανσουά Ολάντ, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η διαπραγμάτευση θεωρητικά βρίσκεται στον αέρα. Ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο θα αναζητήσει κάποια γαλλική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, ενώ αύριο θα συναντηθεί στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει, ως ομιλητής, σε δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Αξελ Σπρίνγκερ και θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του πρωθυπουργού είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθούν για την Παρασκευή η συζήτηση και η ψήφιση της εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η Ολομέλεια να συγκληθεί σήμερα. Σύμφωνα, πλέον, με τα νέα δεδομένα, η διαδικασία θα ξεκινήσει την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

ΔΝΤ: Προβλέπει νέα ύφεση 0,6% για το 2016!
Εμβάθυνση της ύφεσης κατά 0,6% φέτος, ύστερα από ύφεση 0,2% πέρυσι, και ανάπτυξη 2,7% το 2017, η οποία το 2021 θα συνεχιστεί με ρυθμό μόλις 1,5%, προβλέπει για τη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο έχει μακρύ ιστορικό άστοχων προβλέψεων.
Στην εαρινή έκθεση του ΔΝΤ για τη διεθνή οικονομία επισημαίνεται ότι, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο Μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας - ΔΝΤ, δεν γίνονταν αναλυτικές προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ανεργία 25%
Στις λιγοστές προβλέψεις του το Ταμείο περιμένει ανεργία 25% φέτος, όπως και πέρυσι, και 23,4% το 2017 και μηδενικό πληθωρισμό φέτος, που θα αυξηθεί στο 0,6% την επόμενη χρονιά.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ ζήτησε χθες «μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα για το Προσφυγικό». Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το προσχέδιο Μνημονίου του ΔΝΤ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος και ζητεί «αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου