Ρεπορτάζ: Στέλιος Κράλογλου, Μάριος Ροζάκος
Σε... ημιτελή συμφωνία, που δεν θα εξασφαλίσει σε πρώτη φάση την εκταμίευση της δόσης, φαίνεται ότι οδεύουν κυβέρνηση και δανειστές. Και αυτό διότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια καταρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους ως την Κυριακή, αλλά, όπως παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παραμένει αδιευκρίνιστος(!)....
Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση μπαίνει σε διαδικασία ολοκλήρωσης, καθώς υπάρχει προσέγγιση στην άμεση φορολογία και στο Ασφαλιστικό, ενώ ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για τους έμμεσους φόρους, δηλαδή το νέο χάος χαρατσιών που θα πλήξει την ήδη καθημαγμένη μεσαία τάξη. Ολα δείχνουν ότι τα μέτρα φτωχοποίησης θα έρχονται κατά κύματα, καθώς σχεδιάζονται πρόσθετα ή νέα χαράτσια σε καύσιμα, τσιγάρα, αυτοκίνητα, κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση και ξενοδοχεία, ενώ αναζητούνται νέοι φόροι για να μην επιβληθούν το ειδικό τέλος 0,05 ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αύξηση του ειδικού φόρου στα κρασί. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και νέα επαχθής φορολογική κλίμακα, με μειωμένο αφορολόγητο όριο από τα 9.550 ευρώ στα 9.050 ευρώ και με αυξημένους συντελεστές για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Τα κυριότερα σκληρά μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:
Εγκλημα κατά των συντάξεων χηρείας σχεδιάζουν οι θεσμοί με την κυβέρνηση. Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Ασφαλιστικό οι θεσμοί φαίνεται ότι θέλουν στο εξής να τεθεί όριο το 57ο έτος ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θα λαμβάνουν στο μέλλον συντάξεις χηρείας και είναι κάτω από το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο θα δέχονται την εν λόγω παροχή μόνο για μια τριετία. Επίσης, ειδικά για συντάξεις που χορηγούνται σε ανήλικα τέκνα, η πρόταση των θεσμών θέλει να διακόπτεται η παροχή με τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας ή εάν σπουδάζουν, η διακοπή να γίνεται με τη συμπλήρωση του 24ου έτους τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση αφορά μόνο συντάξεις χηρείας που θα προκύψουν μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.
Σημειώνεται, πάντως, ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», οι συντάξεις χηρείας που χορηγούνται στην Ελλάδα είναι 402.353 και η μηνιαία δαπάνη για την κάλυψή τους υπερβαίνει τα 284.000.000 ευρώ. Ειδικά, χορηγούνται 77.984 συντάξεις χηρείας σε συνταξιούχους κάτω των 56 ετών, μια και αυτό είναι το όριο που θέτει το σύστημα «Ηλιος».
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, που χθες συνεχίστηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, «κλειδωμένες» πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (2%-40% για ποσά άνω των 150 ευρώ), από τις οποίες εκτιμάται όμως ότι θα επηρεαστούν 125.000 συνταξιούχοι ή το 5% του συνόλου. Επίσης, το «μάρμαρο» αναμένεται να πληρώσουν επίσης και τα εφάπαξ (25%-30%, για 65.000 δικαιούχους που βρίσκονται σε αναμονή από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά), όπως και τα μερίσματα του Δημοσίου (πάνω από 30%, επηρεάζουν 284.000 δικαιούχους).
Οσον αφορά τα ζητήματα της εθνικής σύνταξης, οι δανειστές φαίνεται ότι συμφώνησαν στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και για 345 ευρώ για συνταξιοδότηση με 15ετία. Επίσης, για τα ποσοστά αναπλήρωσης φαίνεται ότι αποδέχονται τον κατώτατο συντελεστή 0,77 στη 15ετία.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Ο εφιάλτης γυρίζει (πάλι) δριμύτερος!
Ο εφιάλτης επιστρέφει και μάλιστα δριμύτερος! Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία από την επανέναρξη των συζητήσεων με τους δανειστές, αφού μεσολάβησε και το Σαββατοκύριακο της έντασης και των WikiLeaks.
Η ψευδαίσθηση ορισμένων ότι η αποκάλυψη της «συνωμοσίας» θα βοηθούσε διαπραγματευτικά τη χώρα μας όχι μόνο διαψεύδεται, αλλά τα βήματα υποχώρησης γίνονται ακόμη ταχύτερα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση κυριολεκτικά καίγεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία (θυμίζοντας τους προκατόχους της) παρουσιάζει περίπου ως πανάκεια. Ακόμη και το θέμα του χρέους τεχνηέντως τίθεται παράμερα, διότι η φίλη μας Γερμανία δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δυσανασχετεί επ' αυτού.
Η Αθήνα, προκειμένου να προλάβει την παραλυτική προεκλογική περίοδο του Brexit, βαδίζει ολοταχώς προς μια νέα συμφωνία, που στην πραγματικότητα οδηγεί σε καινούργιο φαύλο κύκλο. Υστερα από έξι ολόκληρα χρόνια μνημονιακής διάλυσης θα ληφθούν πρόσθετα, βαριά μέτρα, τα οποία πολύ απλά θα έχουν αποτέλεσμα να αφαιρεθεί κι άλλο διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την πραγματική οικονομία.
Την ώρα που θα αναπέμπονται ύμνοι και θα ακούγονται πανηγυρισμοί για τη μία εισέτι φορά αποτροπή του Grexit, οι πολίτες -όσοι αντέχουν ακόμη- θα αιμορραγούν κι άλλο αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να πληρώσουν τους φόρους, να κρατήσουν τις εργασίες τους. Η τέλεια καταστροφή...
Ανδρέας Καψαμπέλης
Επανεμφανίστηκαν τα σενάρια Grexit «στις 20 Ιουλίου»!
Επανεμφανίστηκαν στις αναλύσεις ξένων οίκων και μέσων ενημέρωσης τα σενάρια περί κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit), μετά την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις κυβέρνησης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Χθεσινή ανάλυση της Goldman Sachs έκανε λόγο για «επιστροφή του Grexit» και έθεσε ως ορόσημο την 20ή Ιουλίου, όταν η Ελλάδα καλείται να καλύψει λήξεις ομολόγων συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η ανάγκη να αποπληρωθούν ομόλογα που κατείχε η ΕΚΤ και έληγαν ακριβώς την ίδια ημερομηνία οδήγησε στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.
Το χρέος
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ίδια ώρα που μια σημαντική μείωση του χρέους είναι πολιτικά μη αποδεκτή από τη Γερμανία και από πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες Grexit θα παραμείνουν στο 60% ως το 2020, καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, εξέφρασε χθες σε συνέδριο στο Βερολίνο ο εκτελεστικός διευθυντής του περιοδικού «Economist» Ντάνιελ Φράνκλιν.
Αυξημένες πιθανότητες να μείνει το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος βλέπει, πάντως, η Citi, που εκτιμά ότι το πρόγραμμα υπάρχει κίνδυνος να μην αποδώσει, κι έτσι να καταλήξουμε σε Grexit τα επόμενα 1-3 χρόνια.
Το κόλπο για περικοπές επιδομάτων στα ΑμεΑ
Πιέσεις για δραματικό περιορισμό των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων για ΑμεΑ ασκούν οι θεσμοί στο υπουργείο Εργασίας. Το «κόλπο» που προτείνουν για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη περικοπή είναι να ενταχθεί η χορήγηση των συγκεκριμένων παροχών στα εισοδηματικά κριτήρια που υπάρχουν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως θα λέγεται στο εξής. Ουσιαστικά, εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών, κινδυνεύουν τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε περίπου 182.000 ΑμεΑ και τα οποία κοστολογούνται σε 700.000.000 ευρώ ετησίως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ αντέδρασε επίσημα στην πρόταση από την πλευρά των θεσμών, τονίζοντας ότι το 70% των δικαιούχων τέτοιων επιδομάτων δεν έχει άλλο οικονομικό πόρο.
Πιέσεις
Η συγκεκριμένη απαίτηση αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που το υπουργείο Εργασίας δεν έθεσε σε εφαρμογή το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα την 1η Απριλίου, όπως ήταν η μνημονιακή δέσμευση, αλλά καθυστέρησε την έναρξη του εν λόγω προγράμματος κατά ένα τρίμηνο, θέτοντας νέα αφετηρία την 1η Ιουλίου.
Οι πιέσεις που ασκούνται προς την ελληνική πλευρά στηρίζονται στη δέσμευση που έχει καταγραφεί στο 3ο Μνημόνιο για καθολική εφαρμογή του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα από 1/1/2017 και μετά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προϋπόθεση είναι να υπάρξει μείωση δαπάνης για προνοιακές παροχές κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900.000.000 ευρώ.
Τελεσίγραφο των Γερμανών για τα 50 δισ.
Αυστηρό μήνυμα ότι για τη Γερμανία, που επέβαλε τη δημιουργία του Κατοχικού Ταμείου, παραμένει αμετάβλητος ο στόχος να αντληθούν 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου έστειλε χθες το Βερολίνο.
Με αφορμή τις προχθεσινές αναφορές του υπ. Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών σχολίασε χθες αιχμηρά: «Σε ό,τι μας αφορά, αυτό το Μνημόνιο είναι ακόμη σε ισχύ». Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι πρέπει να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση και την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, που θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για το νέο δάνειο της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Πάντως οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Σταθάκη, που προκάλεσαν σύγχυση, αναφέρονταν στους στόχους των προηγούμενων Μνημονίων για τις αποκρατικοποιήσεις και στο γεγονός ότι έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ ως τώρα από αποκρατικοποιήσεις, ποσό που ίσως φθάσει τα 6-7 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση των 11 αποκρατικοποιήσεων που θα τρέξει προσεχώς το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Πυρετός με το τέλος συνδρομητικής
Η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, που σκέφτεται να θεσπίσει η κυβέρνηση, θα είναι ένα ιδιαίτερα ζημιογόνο μέτρο για τα νοικοκυριά και τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Οπως εξηγούν, μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε επαχθέστατες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιριών του εξωτερικού που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως οι Netflix, Amazon, YouTube, AppleTV, καθώς σε αυτές δεν μπορεί να επιβληθεί ανάλογο τέλος χρήσης και άρα θα έδινε ένα τρομερό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ των διεθνών εταιριών παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης εις βάρος των αντίστοιχων εγχώριων!
Οι ελληνικές εταιρίες, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες του εξωτερικού, αποδίδουν στην Πολιτεία, εκτός των φόρων και του ΦΠΑ, αντάλλαγμα έως 3% ετησίως επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής συνδρομητικής τηλεόρασης, καταβάλλουν όλους τους προβλεπόμενους φόρους επί των διαφημίσεων που προβάλλουν, ενώ επιπλέον καταβάλλουν ποσοστιαίες εισφορές επί του τζίρου τους υπέρ των Κέντρων Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών, υπέρ κινηματογράφου, υπέρ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων κ.ά.
Η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση θα επιφέρει παράπλευρες συνέπειες και σε άλλους κλάδους, όπως οι ελληνικός αθλητισμός και κινηματογράφος.
Πηγή
Σε... ημιτελή συμφωνία, που δεν θα εξασφαλίσει σε πρώτη φάση την εκταμίευση της δόσης, φαίνεται ότι οδεύουν κυβέρνηση και δανειστές. Και αυτό διότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια καταρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους ως την Κυριακή, αλλά, όπως παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παραμένει αδιευκρίνιστος(!)....
Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση μπαίνει σε διαδικασία ολοκλήρωσης, καθώς υπάρχει προσέγγιση στην άμεση φορολογία και στο Ασφαλιστικό, ενώ ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για τους έμμεσους φόρους, δηλαδή το νέο χάος χαρατσιών που θα πλήξει την ήδη καθημαγμένη μεσαία τάξη. Ολα δείχνουν ότι τα μέτρα φτωχοποίησης θα έρχονται κατά κύματα, καθώς σχεδιάζονται πρόσθετα ή νέα χαράτσια σε καύσιμα, τσιγάρα, αυτοκίνητα, κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση και ξενοδοχεία, ενώ αναζητούνται νέοι φόροι για να μην επιβληθούν το ειδικό τέλος 0,05 ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αύξηση του ειδικού φόρου στα κρασί. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και νέα επαχθής φορολογική κλίμακα, με μειωμένο αφορολόγητο όριο από τα 9.550 ευρώ στα 9.050 ευρώ και με αυξημένους συντελεστές για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Τα κυριότερα σκληρά μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:
- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Η αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη θεωρείται δεδομένη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεν μικρότερη των 0,10 ευρώ ανά λίτρο, αλλά, αν προστεθεί ο ΦΠΑ, θα φτάνει το ποσό αυτό. Για το πετρέλαιο κίνησης κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση. Ως προς το φυσικό αέριο, πιθανότερη είναι η αύξηση του ΕΦΚ για βιομηχανική χρήση.
- Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία καινούργιων και μεταχειρισμένων Ι.Χ. Αυτοκινήτων.
- Αύξηση φόρων στον καπνό και στα τσιγάρα κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο, για να μπουν 100.000.000 ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία.
- Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, μολονότι είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
- Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
- Επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές.
- Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο, που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς.
- Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του 1 ευρώ ανά... αστέρι, ώστε να προκύψουν περίπου 150.000.000 ευρώ.
Εγκλημα κατά των συντάξεων χηρείας σχεδιάζουν οι θεσμοί με την κυβέρνηση. Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Ασφαλιστικό οι θεσμοί φαίνεται ότι θέλουν στο εξής να τεθεί όριο το 57ο έτος ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θα λαμβάνουν στο μέλλον συντάξεις χηρείας και είναι κάτω από το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο θα δέχονται την εν λόγω παροχή μόνο για μια τριετία. Επίσης, ειδικά για συντάξεις που χορηγούνται σε ανήλικα τέκνα, η πρόταση των θεσμών θέλει να διακόπτεται η παροχή με τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας ή εάν σπουδάζουν, η διακοπή να γίνεται με τη συμπλήρωση του 24ου έτους τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση αφορά μόνο συντάξεις χηρείας που θα προκύψουν μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.
Σημειώνεται, πάντως, ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», οι συντάξεις χηρείας που χορηγούνται στην Ελλάδα είναι 402.353 και η μηνιαία δαπάνη για την κάλυψή τους υπερβαίνει τα 284.000.000 ευρώ. Ειδικά, χορηγούνται 77.984 συντάξεις χηρείας σε συνταξιούχους κάτω των 56 ετών, μια και αυτό είναι το όριο που θέτει το σύστημα «Ηλιος».
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, που χθες συνεχίστηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, «κλειδωμένες» πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (2%-40% για ποσά άνω των 150 ευρώ), από τις οποίες εκτιμάται όμως ότι θα επηρεαστούν 125.000 συνταξιούχοι ή το 5% του συνόλου. Επίσης, το «μάρμαρο» αναμένεται να πληρώσουν επίσης και τα εφάπαξ (25%-30%, για 65.000 δικαιούχους που βρίσκονται σε αναμονή από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά), όπως και τα μερίσματα του Δημοσίου (πάνω από 30%, επηρεάζουν 284.000 δικαιούχους).
Οσον αφορά τα ζητήματα της εθνικής σύνταξης, οι δανειστές φαίνεται ότι συμφώνησαν στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και για 345 ευρώ για συνταξιοδότηση με 15ετία. Επίσης, για τα ποσοστά αναπλήρωσης φαίνεται ότι αποδέχονται τον κατώτατο συντελεστή 0,77 στη 15ετία.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Ο εφιάλτης γυρίζει (πάλι) δριμύτερος!
Ο εφιάλτης επιστρέφει και μάλιστα δριμύτερος! Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία από την επανέναρξη των συζητήσεων με τους δανειστές, αφού μεσολάβησε και το Σαββατοκύριακο της έντασης και των WikiLeaks.
Η ψευδαίσθηση ορισμένων ότι η αποκάλυψη της «συνωμοσίας» θα βοηθούσε διαπραγματευτικά τη χώρα μας όχι μόνο διαψεύδεται, αλλά τα βήματα υποχώρησης γίνονται ακόμη ταχύτερα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση κυριολεκτικά καίγεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία (θυμίζοντας τους προκατόχους της) παρουσιάζει περίπου ως πανάκεια. Ακόμη και το θέμα του χρέους τεχνηέντως τίθεται παράμερα, διότι η φίλη μας Γερμανία δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δυσανασχετεί επ' αυτού.
Η Αθήνα, προκειμένου να προλάβει την παραλυτική προεκλογική περίοδο του Brexit, βαδίζει ολοταχώς προς μια νέα συμφωνία, που στην πραγματικότητα οδηγεί σε καινούργιο φαύλο κύκλο. Υστερα από έξι ολόκληρα χρόνια μνημονιακής διάλυσης θα ληφθούν πρόσθετα, βαριά μέτρα, τα οποία πολύ απλά θα έχουν αποτέλεσμα να αφαιρεθεί κι άλλο διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την πραγματική οικονομία.
Την ώρα που θα αναπέμπονται ύμνοι και θα ακούγονται πανηγυρισμοί για τη μία εισέτι φορά αποτροπή του Grexit, οι πολίτες -όσοι αντέχουν ακόμη- θα αιμορραγούν κι άλλο αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να πληρώσουν τους φόρους, να κρατήσουν τις εργασίες τους. Η τέλεια καταστροφή...
Ανδρέας Καψαμπέλης
Επανεμφανίστηκαν τα σενάρια Grexit «στις 20 Ιουλίου»!
Επανεμφανίστηκαν στις αναλύσεις ξένων οίκων και μέσων ενημέρωσης τα σενάρια περί κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit), μετά την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις κυβέρνησης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Χθεσινή ανάλυση της Goldman Sachs έκανε λόγο για «επιστροφή του Grexit» και έθεσε ως ορόσημο την 20ή Ιουλίου, όταν η Ελλάδα καλείται να καλύψει λήξεις ομολόγων συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η ανάγκη να αποπληρωθούν ομόλογα που κατείχε η ΕΚΤ και έληγαν ακριβώς την ίδια ημερομηνία οδήγησε στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.
Το χρέος
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ίδια ώρα που μια σημαντική μείωση του χρέους είναι πολιτικά μη αποδεκτή από τη Γερμανία και από πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες Grexit θα παραμείνουν στο 60% ως το 2020, καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, εξέφρασε χθες σε συνέδριο στο Βερολίνο ο εκτελεστικός διευθυντής του περιοδικού «Economist» Ντάνιελ Φράνκλιν.
Αυξημένες πιθανότητες να μείνει το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος βλέπει, πάντως, η Citi, που εκτιμά ότι το πρόγραμμα υπάρχει κίνδυνος να μην αποδώσει, κι έτσι να καταλήξουμε σε Grexit τα επόμενα 1-3 χρόνια.
Το κόλπο για περικοπές επιδομάτων στα ΑμεΑ
Πιέσεις για δραματικό περιορισμό των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων για ΑμεΑ ασκούν οι θεσμοί στο υπουργείο Εργασίας. Το «κόλπο» που προτείνουν για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη περικοπή είναι να ενταχθεί η χορήγηση των συγκεκριμένων παροχών στα εισοδηματικά κριτήρια που υπάρχουν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως θα λέγεται στο εξής. Ουσιαστικά, εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών, κινδυνεύουν τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε περίπου 182.000 ΑμεΑ και τα οποία κοστολογούνται σε 700.000.000 ευρώ ετησίως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ αντέδρασε επίσημα στην πρόταση από την πλευρά των θεσμών, τονίζοντας ότι το 70% των δικαιούχων τέτοιων επιδομάτων δεν έχει άλλο οικονομικό πόρο.
Πιέσεις
Η συγκεκριμένη απαίτηση αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που το υπουργείο Εργασίας δεν έθεσε σε εφαρμογή το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα την 1η Απριλίου, όπως ήταν η μνημονιακή δέσμευση, αλλά καθυστέρησε την έναρξη του εν λόγω προγράμματος κατά ένα τρίμηνο, θέτοντας νέα αφετηρία την 1η Ιουλίου.
Οι πιέσεις που ασκούνται προς την ελληνική πλευρά στηρίζονται στη δέσμευση που έχει καταγραφεί στο 3ο Μνημόνιο για καθολική εφαρμογή του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα από 1/1/2017 και μετά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προϋπόθεση είναι να υπάρξει μείωση δαπάνης για προνοιακές παροχές κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900.000.000 ευρώ.
Τελεσίγραφο των Γερμανών για τα 50 δισ.
Αυστηρό μήνυμα ότι για τη Γερμανία, που επέβαλε τη δημιουργία του Κατοχικού Ταμείου, παραμένει αμετάβλητος ο στόχος να αντληθούν 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου έστειλε χθες το Βερολίνο.
Με αφορμή τις προχθεσινές αναφορές του υπ. Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών σχολίασε χθες αιχμηρά: «Σε ό,τι μας αφορά, αυτό το Μνημόνιο είναι ακόμη σε ισχύ». Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι πρέπει να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση και την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, που θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για το νέο δάνειο της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Πάντως οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Σταθάκη, που προκάλεσαν σύγχυση, αναφέρονταν στους στόχους των προηγούμενων Μνημονίων για τις αποκρατικοποιήσεις και στο γεγονός ότι έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ ως τώρα από αποκρατικοποιήσεις, ποσό που ίσως φθάσει τα 6-7 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση των 11 αποκρατικοποιήσεων που θα τρέξει προσεχώς το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Πυρετός με το τέλος συνδρομητικής
Η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, που σκέφτεται να θεσπίσει η κυβέρνηση, θα είναι ένα ιδιαίτερα ζημιογόνο μέτρο για τα νοικοκυριά και τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Οπως εξηγούν, μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε επαχθέστατες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιριών του εξωτερικού που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως οι Netflix, Amazon, YouTube, AppleTV, καθώς σε αυτές δεν μπορεί να επιβληθεί ανάλογο τέλος χρήσης και άρα θα έδινε ένα τρομερό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ των διεθνών εταιριών παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης εις βάρος των αντίστοιχων εγχώριων!
Οι ελληνικές εταιρίες, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες του εξωτερικού, αποδίδουν στην Πολιτεία, εκτός των φόρων και του ΦΠΑ, αντάλλαγμα έως 3% ετησίως επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής συνδρομητικής τηλεόρασης, καταβάλλουν όλους τους προβλεπόμενους φόρους επί των διαφημίσεων που προβάλλουν, ενώ επιπλέον καταβάλλουν ποσοστιαίες εισφορές επί του τζίρου τους υπέρ των Κέντρων Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών, υπέρ κινηματογράφου, υπέρ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων κ.ά.
Η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση θα επιφέρει παράπλευρες συνέπειες και σε άλλους κλάδους, όπως οι ελληνικός αθλητισμός και κινηματογράφος.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου