Στο πρώτο μέρος του άρθρου, είδαμε ορισμένα αρνητικά σημεία που προέκυψαν από την εισαγωγή των τεχνολογιών του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας στη ζωή μας. Συνεχίζοντας μπορούμε να δούμε ακόμα μερικά, και να κλείσουμε με κάποιες συμβουλές για την ασφάλεια του χρήστη...
Ανεργία και κλεισίματα επιχειρήσεων και μαγαζιών
Είναι ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε πολύ. Η εισαγωγή ειδικά του διαδικτύου, έφερε μοιραία έναν ανταγωνισμό, άνοιξε νέες αγορές, αλλά και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του καταναλωτή από τα καταστήματα. Πλέον διαδικτυακά μεγάλα καταστήματα έκαναν την εμφάνιση τους, και όσα υπήρχαν, τουλάχιστον τα μεγάλα, φρόντισαν όσο μπορούσαν πιο σύντομα να ξεκινήσουν δικτυακούς τόπους για να έρθουν σε επαφή με το κοινό. Γεννήθηκε έτσι ένα είδος e-commerce, η ηλεκτρονικό εμπόριο. Εδώ κυρίως ωφελήθηκαν τα πολυκαταστήματα, και τα μεσαία, που ήξεραν να χειριστούν τη νέα τεχνολογία και να ανοίξουν σελίδες. Όσα έμειναν απ' έξω παρατήρησαν σημαντική πτώση στην πελατεία τους, και προσπάθησαν να κρατηθούν με γνωριμίες, με διαπροσωπική επαφή με τους πελάτες, να συγκρατήσουν κάποιους μόνιμους πελάτες, η κάνοντας την ευκολία των “βερεσέ”.
Οι μικροί, δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστούν τους μεγάλους επί ίσοις όροις. Άλλος παράγοντας που έπαιξε ρόλο, ήταν η διαφήμιση, και οι χαμηλότερες τιμές των μεγαλύτερων μαγαζιών. Τα μεγαλύτερα αυτά πολυκαταστήματα κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλότερες τιμές με ορισμένες μεθόδους πολλές φορές ανήθικες.
Είτε με εκμετάλλευση των εργαζομένων με χαμηλά μεροκάματα και υπερωρίες (που δεν πλήρωναν), είτε με έμμεσο εκβιασμό των παραγωγών μέσω κυκλωμάτων, (φρούτα, λαχανικά, είδη λαϊκής), είτε με εσωτερικό ανταγωνισμό μέσα στο μαγαζί “στα ράφια”, αφού το ένα προϊόν θα ανταγωνίζονταν το άλλο. Τέλος τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ήταν πολύ πιο συμφέροντα σε τιμές. Ένας ακόμα παράγοντας ήταν πως υπήρχαν προϊόντα που ο πελάτης μπορούσε να βρει άμεσα και εύκολα, πράγμα που δεν το κατάφερνε από καταστήματα γειτονιάς. Ορισμένες κακές πρακτικές καταστημάτων γειτονιάς όπως “καπέλο”, κλοπή στα ρέστα, μη έκδοση απόδειξης, έσπρωξαν επίσης πελάτες στις ηλεκτρονικές αγορές η στα πολυκαταστήματα.
Είναι αλήθεια πως στα τελευταία χρόνια το σκηνικό όσον αφορά τη γειτονιά, άλλαξε δραματικά. Ακόμα, ο κόσμος ξεκίνησε να αγοράζει από κολοσσούς του εξωτερικού όπως Amazon, όμως εδώ ερχόταν ένα εμπόδιο, αυτό ήταν οι εκτελωνισμοί, και η φορολογία. Έτσι, βλέποντας πως ερχόταν “μία η άλλη”, πολλοί άλλαξαν γνώμη και το έριξαν στην εσωτερική ηλεκτρονική αγορά. Άλλοι, για ιδεολογικούς λόγους δεν θελαν να στηρίξουν πλέον μεγάλες επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους υπαλλήλους τους, και με αυτόν τον τρόπο σταμάτησαν κάθε είδους αγορά από συγκεκριμένα μέρη. Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα έγιναν πολύ πετυχημένα, ένα πασίγνωστο στους κομπιουτεράδες ήταν στην Ελλάδα το e-shop. Οι γνώμες γι' αυτό ήταν στην πλειοψηφία θετικές.
Άνοδος των διαπλεκόμενων
Οι διαπλεκόμενοι, υπήρχαν και από πριν, δεν χρειάζεται κανείς να κάνει ιδιαίτερη μνεία για το ποιοι είναι. Η έλευση του διαδικτύου τους έδωσε μια ώθηση, αφού οσμίστηκαν άμεσα τις αλλαγές και έσπευσαν να κατοχυρωθούν στο νέο μέσο. Έτσι, μεγαλοεκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ φρόντισαν να φτιάξουν γνωστά portals τα οποία στην αρχή ήταν πετυχημένα. Αργότερα άρχισαν να χάνουν σε επισκεψιμότητα. Επιχειρήσεις όπως τράπεζες επωφελήθηκαν για να προωθήσουν καταχρηστικές υπηρεσίες με διαφημίσεις, όπως δάνεια, που ξέρουμε πως τελικά παγίδευσαν τους δανειολήπτες. Το διαδίκτυο επέτρεψε σε όλη την παραπάνω κάστα να κάνει πιο εύκολες επικοινωνίες και επιχειρηματικότητα με το εξωτερικό, και έτσι να προωθηθούν τα αστικά σχέδια.
Λαϊκισμός και διάδοση μυθευμάτων
Με την πάροδο των χρόνων, και την είσοδο όλο και μικρότερων ηλικιών σε υπηρεσίες διαδικτύου, οι συμπεριφορές ολοένα και έπεφταν σε επίπεδο. Υβριστικά σχόλια και προσβολές, αλλά και άκρατος λαϊκισμός βρήκαν πλέον έναν αγωγό για να διοχετευτούν. Έτσι, μεγάλο μέρος υπηρεσιών του διαδικτύου έχει πλέον καταλήξει αποκρουστικό, με αιτία όλους τους παραπάνω. Πέρα από το θέμα της ανωνυμίας στα σχόλια, βλέπει κανείς πως και επίσημοι διαδικτυακοί τόποι μεταχειρίζονται πολύ φτηνή γλώσσα, και επιχειρηματολογία.
Επιδημία έχει επίσης καταντήσει η διάδοση κάθε λογής μυθευμάτων που προσπαθούν να ενδυθούν ατυχώς κάποιο επιστημονικό προφίλ. Έτσι, διαβάζει κάποιος για προγόνους που ήρθαν από την Ανδρομέδα, για το έτος Φιδιού, εποχή του Υδροχόου, τους ΕΛ, τους Σαυροειδείς, και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Η τραγωδία, είναι πως αρκετοί παίρνουν στα σοβαρά τα παραπάνω, και διαδίδουν αυτές τις ασυναρτησίες.
Πόλεμος μεταξύ κατασκόπων, χωρών και πρακτόρων χάκερς
Η ιστορία της κατασκοπείας είναι πολύ παλιά. Μαζί με την αντικατασκοπεία, είχαν δει μια κορύφωση την εποχή του ψυχρού πολέμου. Σήμερα, κατασκοπεία και αντικατασκοπεία έχουν περάσει σε άλλη διάσταση, και χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Πολλές φορές παρατηρείται και ανταγωνισμός μεταξύ χωρών, με τους λεγόμενους χάκερς. Έτσι, Κινέζοι χάκερς επιτίθενται σε δυτικούς διαδικτυακούς κυβερνητικούς τόπους, αλλά και οι δυτικοί κάνουν και εκείνοι από την πλευρά τους μυστικές επιθέσεις και παραβιάσεις.
Ηλεκτρονικός τραμπουκισμός (Bullying)
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι πιο πολλοί γνωρίσαμε στα μαθητικά μας χρόνια, στο σχολείο, από το δημοτικό έως το λύκειο, αλλά και σε επίπεδο γειτονιάς. Ήταν ένα από τα δύσκολα θέματα, καθώς η πολιτεία δεν έπαιρνε επίσημα θέση, στις περασμένες δεκαετίες, θεωρούσε αυτό σαν κάτι δεδομένο, και πως δεν ήταν σοβαρό πρόβλημα. Ίσως τότε, και επειδή γίνονταν κυρίως μεταξύ των αγοριών, οι πατεράδες νόμιζαν πως ο υιός θα έπρεπε να απαντήσει στις προκλήσεις, και αυτό θα ήταν ένα μάθημα για την ζωή.
Είναι πράγματι ένα δύσκολο θέμα, καθώς και αναφορά να έκανε κάποιος, οι δύο εμπλεκόμενοι θα έπρεπε να συνυπάρξουν στην σχολική χρονιά, πέραν του ότι οι γονείς του επιτιθέμενου θα αρνούνταν την ευθύνη (σαν μέσο άμυνας). Ο τραμπουκισμός έμελλε λοιπόν να αυξηθεί στην εποχή μας, αλλά να περάσει και στην σφαίρα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Πρόσφατα υπήρξε και κάποιο τηλεοπτικό σποτ γι' αυτό, αλλά και έγιναν πολύ ωραία videos στο θέμα όπως αυτά του ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας.
Εκμετάλλευση ανθρώπων, παράνομες δραστηριότητες, αποπλανήσεις, εξαπατήσεις
Πολλές φορές διαβάζει κανείς για περιπτώσεις εξαπατήσεων μεγάλης κλίμακας, όπως το ότι μερικοί στήνουν ορισμένες εταιρίες φαντάσματα, η προχωρούν σε πωλήσεις ανύπαρκτων δομών η υλικών αντικειμένων και άλλων στοιχείων. Αρκετοί πέφτουν θύματα, και τελικά διαπιστώνουν την τραγική πραγματικότητα, πως αυτό που αγόρασαν ήταν ένα τίποτα. Τελικά αυτοί που στήνουν τις κομπίνες εξαφανίζονται μετά την ολοκλήρωση τους. Ορισμένοι συλλαμβάνονται, άλλοι όμως διαφεύγουν.
Χρήση διαδικτύου από ανήλικα άτομα
Στην δεκαετία του 90' με την έναρξη του διαδικτύου στην Ελλάδα, η χρήση επιτρεπόταν μόνο σε άτομα άνω των 18. Σήμερα, το διαδίκτυο χρησιμοποιείται και από άτομα κάτω των 18, προφανώς με ευθύνη των γονέων. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που ο γονέας δεν εποπτεύει σωστά, και ο νέος η η νέα μπορεί να βρεθεί σε έναν κίνδυνο από άγνοια. Για το παραπάνω θέμα έχει εφευρεθεί ο γονικός έλεγχος, τεχνική που τα Λ/Σ υπολογιστών ενσωμάτωσαν, όμως επειδή οι νέοι είναι πιο πλούσιοι σε υπολογιστικές γνώσεις από τους μεγαλύτερους, σίγουρα θα βρίσκουν τρόπους να το παρακάμπτουν (όχι πάντα βέβαια). Στο σημείο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να είναι περισσότερο ενημερωμένοι.
Επίλογος
Απόλυτη ελευθερία η συγκαλυμμένη σκλαβιά;
Τέλος του άρθρου, η ώρα της συζήτησης και των συμπερασμάτων.
Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες. Κάποιος μπορεί να πει πως δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πρόοδο, επειδή η τελευταία φέρνει κάποια αρνητικά επακόλουθα. Τα θετικά μπορεί να είναι πολύ περισσότερα. Μερικοί βλέπουν μελλοντικά μια οργουελιανή κατάσταση με τα φακελώματα και τις παρακολουθήσεις. Άλλοι το βλέπουν συναισθηματικά, και μετά από μεγάλη περίοδο χρήσης του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, αισθάνονται πως έχουν γίνει δέσμιοι των παραπάνω. Τι θα γινόταν άραγε αν τα έκλειναν για αρκετό καιρό; Δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αυτά, και πως θα ήταν; Κάποιοι ισχυρίζονται πως αυτό είναι μερικές φορές αδύνατο, αφού κρατικές υπηρεσίες όπως η εφορία, έχουν γίνει μόνο ηλεκτρονικής μορφής, άρα πως θα συνεχίσει κάποιος χωρίς διαδίκτυο;
Από την άλλη, το αντιεξουσιαστικό κίνημα λέει πως επειδή το διαδίκτυο δεν παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο κέντρο εξουσίας, είναι κάτι το εξαιρετικό, αποτελεί έτσι υπόδειγμα άναρχης δομής, και μάλιστα πολύ επιτυχημένης. Ανάλογα μπορεί να πει κανείς και για το Σύμπαν, η την Free Jazz. Άμεσα όμως κάποιος άλλος μπορεί να αντιτάξει επιχειρήματα όπως “μια άναρχη δομή δεν σημαίνει πως δεν έχει “κατά”, αλλά και στο σύνολο της να παρουσιάζει κάτι στο οποίο τα θετικά στοιχεία υπερέχουν οπωσδήποτε των αρνητικών”. “Εξάλλου, οι κοσμολόγοι λένε πως εκεί έξω, το άναρχο Σύμπαν είναι αρκετά έως πολύ “εχθρικό” με τα γεγονότα που συμβαίνουν εκεί (σουπερνόβα, ηλιακές εκρήξεις, μετεωρίτες και άλλα), και πως στη Γη επιζούμε λόγω και μιας καλής τύχης”.
Πιο συντηρητικοί και μεσήλικες σχολιάζουν πως “πάνε οι καλές εποχές” και σήμερα “η νεολαία είναι απορροφημένη με αυτά τα διαολομηχανήματα”. “Δεν μπορούν να χαρούν τη ζωή όπως κάναμε εμείς στην εποχή μας”, συνεχίζουν. Το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα άνοιξαν ένα διάπλατο παράθυρο σε ένα κλειστό δωμάτιο, επέτρεψαν στους ανθρώπους να επικοινωνήσουν αληθινά και να ενημερωθούν. Μήπως από την άλλη τους κρατούν σκλαβωμένους στις ίδιες αυτές τις συσκευές; Λένε πως “στις διακοπές “τουλάχιστον μην παίρνεις μαζί τον φορητοί υπολογιστή, και κλείνε το κινητό, εάν θέλεις να αναπαυτείς”. Είναι τελικά αλήθεια; Η μπορεί κάποιος, αφού απολαύσει όλες τις υπόλοιπες χάρες των διακοπών του, να συμπληρώνει τον χρόνο του με την χρήση του φορητού η μιας ταμπλέτας;
Παράρτημα (Βασικοί τρόποι προστασίας από τα αρνητικά σημεία που αναφέρθηκαν)
α) Εργοδότες
Τρόπος άμυνας είναι να μην πάρει κάποιος ενδογενή εταιρικό κινητό, με την δικαιολογία πως δεν του χρειάζεται, και πως δεν είναι μεγάλη ανάγκη να επικοινωνεί με άλλους συναδέλφους. Γενικά μπορεί να δείξει ένα “ζεμανφού” προφίλ, η τεχνοφοβικό, λέγοντας πως δεν ξέρει να χειρίζεται τα παραπάνω, τα ξεχνάει σε παγκάκια, τραπέζια, καφετέριες, έχει πρόβλημα με το αυτί, δεν ακούει το κινητό στην τσέπη. Δεν απαντάς αρκετές φορές, λέγοντας “δεν το άκουσα, ήμουνα απασχολημένος” αποθαρρύνοντας περεταίρω κλήσεις. Ακόμα, να μην απαντά τις ώρες ελεύθερου χρόνου, αλλά όταν ξαναγυρίζει στην εργασία να επανακαλεί, και μάλιστα από το τηλέφωνο του γραφείου, και όχι από το κινητό. Έμμεσα, θα πρέπει να δώσει κάποιος το μήνυμα, πως “με το τέλος του ωραρίου, μην ενοχλείτε”. Αποφεύγεις επίσης να δίνεις τον αριθμό κινητού, μόνο αν το ζητήσουν.
β) Ραδιορύπανση
Μπορεί κάποιος να κλείνει στο router το WiFi όταν δεν το χρησιμοποιεί, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται και η υποκλοπή του σήματος. Βλέποντας τα settings του router να θέσει μια μέση ισχύ σε mW, τόση όση του χρειάζεται. Τα ασύρματα τηλέφωνα αν είναι δυνατόν να τα αποφεύγει, υπ' όψιν πως το docking station των ασυρμάτων τηλεφώνων είναι πλούσιο σε παρεμβολές και εκπομπή. Το να το κλείνει από το docking station δεν είναι τόσο λύση (δεν φορτίζεται η μπαταρία του ασύρματου). Στο δωμάτιο, και σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού όποια λάμπα CFL καίγεται, την αντικαθιστούμε με μια LED. Το κουτί του υπολογιστή να είναι γειωμένο (η πρίζα να είναι σούκο με γείωση). Για τον φούρνο μικροκυμάτων, όταν τον θέτουμε σε λειτουργία, ας μην είμαστε κοντά, η μέσα στην κουζίνα.
γ) Εθισμός
Γενικά μπορεί κάποιος να έχει και άλλες ασχολίες, όπως σκυλί, η δεύτερο χόμπι, η να μην χρησιμοποιεί τόσο το κινητό. Το πιο καλό είναι να βγαίνει κανείς για βόλτες, και τέλος πάντων να κάνει εναλλακτικές δραστηριότητες λέγοντας στον εαυτό του πως αφού χρησιμοποιεί υπολογιστή στην δουλειά, ας μην το παρακάνει και στο σπίτι. Από την άλλη, στοιχήματα είναι στην πλειοψηφία απώλεια χρημάτων, είναι καλύτερα να παίζει ένα απλό ΠΡΟΠΟ στο προποτζίδικο, και να κάνει και μια κουβέντα με τους άλλους.
δ) Facebook, Twitter ιδιωτικότητα
Αν το αντέχει κάποιος, μπορεί να διαγραφεί, και να μη συμμετέχει. Σε YT το ίδιο. Σε blogs δεν θα πρέπει να γράφει ιδιωτικές πληροφορίες, καθώς εκεί δεν έχει και administrative control για να διαγράψει κάτι αργότερα όταν θελήσει.
Για τα θέματα ιδιωτικότητας θα πρέπει ο χρήστης να διαβάσει τα άρθρα του Osarena στα θέματα ιδιωτικότητας και να θωρακιστεί κατάλληλα, και στο λειτουργικό του σύστημα και στις εφαρμογές. Μερικά βασικά εννοούνται όπως δυνατές password, χρήση διαφορετικών password, κρυπτογράφηση του home folder, φυλλομετρητές ασφαλείας, settings του φυλλομετρητή, IRC, και σε περιπτώσεις εργασιακής ασφάλειας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εξ' ολοκλήρου διανομή κρυπτογραφίας. Να μην μπαίνει στο διαδίκτυο από την δουλειά, η αν μπαίνει απ' έξω, μπορεί με μια live διανομή ασφαλείας. Βέβαια είπαμε πως υπάρχον key loggers ακόμα και σε hardware υλοποίηση. Ποτέ δεν ξέρει κανείς. Να κλειδώνει ο υπολογιστής στο suspend και να ζητά password.
Οι χρήστες Windows είναι πιο ευάλωτοι. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν antivirus, antimalware, να μην χρησιμοποιούν Windows μεγαλύτερο από τα 7, καθώς από τα 8 και άνω η παρακολούθηση είναι πιο συστηματική. Να προσέξουν πολύ τα settings, και στον φλλομετρητή, και στο e-mail, χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως PGP, True Crypt, και παρεμφερείς. Να κάνουν καθαρισμό cash, registry, καθαρισμό του free space ανά κάποια διαστήματα, και να ρίξουν και μια ματιά στα settings του router. Να διαβάζουν και εκείνοι το Osarena και να εφαρμόζουν τις συμβουλές ασφαλείας.
ε) Υπέρ πληροφόρηση και παραπληροφόρηση
Μπορεί κανείς να βάλει το ad blocker στον φυλλομετρητή για να απορρίπτει διαφημίσεις, και άλλα ενοχλητικά flash. Έχει βγει και Flash blocker. Γενικά να αποφεύγει κάποιος δικτυακούς τόπους που ξέρει καλά πως ανήκουν στην λεγόμενη διαπλοκή. Ότι και να διαβάσει περνά από φίλτρο σκοπιμότητας, προπαγάνδας.
ζ) Ορθές και λανθασμένες πληροφορίες
Να επισκέπτεται κάποιος έγκυρους διαδικτυακούς τόπους, και ας γνωρίζει πως τα περισσότερα από άσχετους δικτυακούς τόπους δεν είναι απαραίτητα αληθινά. Ακόμα και τα ντοκιμαντέρ δεν έχουν πάντα σωστές πληροφορίες. Σωστές και ελεγμένες πληροφορίες έχουν οι επίσημες εγκυκλοπαίδειες.
η) Λαϊκισμός, μυθεύματα
Απλώς δεν πιστεύουμε σε μύθους.
θ) Bullying
Το θέμα είναι πολύπλοκο και λεπτό στον χειρισμό. Γενικά να παύει κάποιος την συνομιλία, να μην απαντά, και ας ενημερώσει τους γονείς για να συζητήσουν μαζί την λύση του προβλήματος και τις περεταίρω κινήσεις.
ι) Εξαπατήσεις
Θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός. Μια επιχείρηση που δίνει μόνο κινητό τηλέφωνο, δεν δίνει έδρα, είναι σίγουρα απάτη. Να ρωτά και άλλους, και να κάνει έρευνα στην πραγματική ζωή το τι συμβαίνει με τον συγκεκριμένο δικτυακό τόπο.
κ) Γονικός έλεγχος
Θα πρέπει οι γονείς να προσέχουν και να εποπτεύουν τα παιδιά, καθώς στην ανήλικη ζωή η κρίση δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως (και άρα το παιδί δεν μπορεί να κρίνει απόλυτα και δεν έχει τις κατάλληλες εμπειρίες για να προστατευτεί από μόνο του). Να θέτουν οι γονείς το parental control και να μάθουν υπολογιστικές γνώσεις.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου